Close

Strona 1485 z 2397 PierwszyPierwszy ... 485985138514351475148314841485148614871495153515851985 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 841 do 14 850 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

A ja usmażyłem swoją super hiper ładowarkę do aku NEXów prawie oryginał za garść dolarów z Hąkongu. Po powrocie z pierwszego dnia wypadu do Berlina, wrzuciłem oryginalne aku do ładowania, a sam padłem na pysk ze zmęczenia. Rano odłączyłem, sprawdziłem czy aby na pewno aku nakarmiony jak trzeba i w sumie tyle. Resztę obleciałem na drugim akumulatorze, po powrocie do domu ów drugi chciałem naładować, a tu amba, dioda nie świeci. Z tego co patrzyłem w środek tego szczytowego osiągnięcia chińskiej sztuki kopiowania, to z trafo się wylał jakiś czarny glut.
    Jak znajdę chwilę czasu, to sprawdzę co się faktycznie zjarało, wystąpił taki moment w historii, że byłem kształcony na elektronika.

Tymczasem Berlin - Warschauer Straße. Jak ktoś będzie, to polecam te okolice.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Sony pokazało nowe A7, nowe RX100. Czas na nowego Nexa
    A co do zdjęć krajobrazowych... Kiedyś miałem dużą lustrzankę (przez jakiś czas nawet z gripem). I statyw nosiłem, również w góry. Używałem centralnego pola, wyliczałem hiperfokalną i takie tam.
    Dziś noszę taki leciutki statywik (w sam raz do RX100). Ale zazwyczaj statywem jest kamień lub plecak. Używam "szerokiego pola" AF. Dla E1018 ustawiam f/8-9. W RX100 idealnie jest f/4.
    Nic nie wyliczam i nic nie sprawdzam po wykonaniu zdjęcia. Jakoś tak już wiem kiedy jest tak jak chcę. Przy eksporcie w LR ustawiłem "sharpen for screen" i "amount: standard". Do tego odpowiedni rozmiar w pikselach i maksymalną wielkość 500K. Tyle.
    W aparatach mam też włączone na stałe wykrywanie twarzy (wstydmi).
    A guzików to używam tylko dla zmiany ISO - albo AUTO albo minimalne dostępne.
    Oczywiście piszę o wycieczkach w góry, gdzie aparat jest tylko dodatkiem.

Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

To może ja zapodam coś z Nexa 5T + SEL 55-210
    Zoo w Nyíregyházie.

Domyślnie

Fota świetna, zastanawia mnie ten pazurkowaty rozmyć z prawej strony... skąd on?

Domyślnie

widać kitowy zoom wcale taki zły nie jest i daje radę jak go odpowiednio użyć.

Domyślnie

No 55-210 za kitowy można uznać bo chyba były nexy sprzedawane w zestawie z nim, ale mnie chodziło o te linie pazurkowate, bo jakby jakaś rozmyta roślina była przed papugajem, ale znikają za nim, stąd pytanie moje. Ale w sumie nie tak istotne. W ogóle ostatnie foty świetne tu, chłopię berlińskie zdyboowe ma w sobie coś z Yolandi Antiwoordowej a ToTomowa kosówka płynie w lewo jakby była koralowcem. Fajnie, fajnie.

Domyślnie

Dzięki.
    Jeszcze trochę z Berlina będzie. Tym razem z placu.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Proste pytanko... Migruję właśnie z 5N na model z autofocusem (hehe) i widzę, że będę musiał kupić jakiś niepozorny ale dobry jakościowo pasek. Do piątki dodawali coś czarnego, wąskiego co dało się używać. Po otwarciu pudła z następcą ujrzałem pasek z logo alfa itp... więc odpada.

Chodzi mi o wąski, czarny pasek, bez fajerwerków, klamer itp. badziewia - coś co zakłada się na aparat i odczepia w momencie jego sprzedaży, by przełożyć na następny sprzęt.

Do dużych aparatów używam neopernu 4cm, ale takie coś będzie za grube do kompaktu - po zwinięciu objętościowo zajmie tyle co aparat... Jakby robili węższe neoprenowe to OK, ale nie spotkałem takowych.

Od biedy... są jakieś paski do pen'ów, ale zwykle we wzorki...

Znacie jakieś sprawdzone i niepodłe wynalazki? Allegro przekopałem, dwa spore sklepy foto również i nie znalazłem nic sensownego.

Domyślnie

Miałem ten sam problem, w handlu bida, nima nic normalnego. Znalazłem więc stary pasek skórzany po Zenicie i zrobiłem sobie hand made, jako smycz na nadgarstek (do A6k).
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Ja mam pasek nadgarstkowy ze smyczy do identyfikatora. Do tego doczepiam karabinkami jakiś zwykły pasek z RPA, ale na tyle długi, że daje radę aparat przewiesić przez klatę.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 1485 z 2397 PierwszyPierwszy ... 485985138514351475148314841485148614871495153515851985 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów