Close

Strona 1493 z 2397 PierwszyPierwszy ... 493993139314431483149114921493149414951503154315931993 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 921 do 14 930 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    masz jakiegoś bloga, czy coś? bo chętnie bym obejrzał te fotki z tatr. sam teraz byłem 4 dni na Boże ciało, ale niestety fotki są kiepskie z sel20. tak naprawde to zastanawiam sie nad powrotem do nikona, bo z 18-105 fotki były zdecydowanie lepsze niż są z kit-ów sonowych. oczywiście mam na myśli jpg-i prosto z puszki. a obrabiać nie mam ani ochoty, ani zamiaru
    Powtórzę za Michałem: zależy czego się spodziewałeś. Mam kilka fajnych zdjęć z Tatr zrobionych E1650. A co do weekendu po Bożym Ciele, to warunki do wędrowania były idealne. Ale zdjęciowo było tak sobie.
    Kilka ostatnich moich zdjęć w wątku to właśnie w/w weekend. To też:

Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    A bawiłeś się w ogóle ustawieniami jpgów w aparacie?
    a co tu ustawiać? format, rodzielczość, odszumiania wyłączone.
    ogólnie zdjęcia są takie jakieś mydlane, trudno stwierdzić, gdzie są ostre. kolory w trybie std takie troche wyprane, natomiast na vivid zbyt przekolorowane. balans bieli też nie do konca jest trafny. sam aparat jest świetny, super ergonomia i wogóle, no ale obiektywy to porażka. bawiłem się chwilę sel50 i ten by mnie zadowalał, jednak w góry jest za wąski.
    generalnie najbardziej chodzi o ostrość. sami prezentujecie tutaj fotki po jakiejś tam obróbce z wyostrzaniem. mając nikona z jakimkolwiek obiektywem nigdy by mi nie przyszło do głowy obrabiać fotki. zawsze były mega ostre, świetne kolory, balans bieli. zmieniłem ze względu na niskie użyteczne iso i gabaryty, no i troche jestem zawiedziony
    X-S20 + 16-50 2.8-4.8

Domyślnie

Spróbuj ustawić wyostrzanie w jpeg na +1 lub +2 i powinno być dużo lepiej.

Ps. ToTom kusisz tymi zdjęciami, żeby się wybrać w Tatry ;p Tylko, kto ze mną wyjdzie w nocy na jakiś szczyt?
    Ostatnio edytowane przez neck ; 17-06-2015 o 21:51

Domyślnie

A ktoś mnie zarzucał marudzenie...:>

zdyboo, bo już się zgubiłem, Ty te FE będziesz zapinał na nexa?

Proszę mi wybaczyć, żona polała mi wina w tygodniu, jytro będę się wstydził;P

Fraszka na złośliwe Sony

Sony wspaniałe majstruje matryce,
    Nex’ami wszelkie przekracza granice,
    5n cudowny, nie wadził nikomu,
    Nex 6 najdziksze wyczyniał swawole
    Chwycił go Zdyboo, on wiele może,
    Zapiął 20tkę, nic go nie zmorze !
    Lecz Sony złośliwe, zuomów nie daje,
    Mamba nieostra, ciotka – wystaje!
    Wkurzył się Woytek, A7 zakupił,
    Pleśniaka nałożył, niedrogo go złupił!
    Dla niego ostrość, nie ważna jak wiecie,
    I tak rozbebła wszystko na świecie
    Jest jeszcze jeden, Niemiecki Baron
    Zuom za którego i nerkę dają…
    Nie znajdziesz w Sony i naleśnika,
    Bo w rogach wszystko ci k… , znika…
    Ciamciang czy Sigma, jak z Matplanety,
    Nadciągnie klątwa czarnej winiety…
    Złośliwe Sony, matrycą kusi,
    A brakiem słoików, skrycie nas dusi…

Hik!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krystiano77 Zobacz posta
    a co tu ustawiać? format, rodzielczość, odszumiania wyłączone.
    ogólnie zdjęcia są takie jakieś mydlane, trudno stwierdzić, gdzie są ostre. kolory w trybie std takie troche wyprane, natomiast na vivid zbyt przekolorowane. balans bieli też nie do konca jest trafny. sam aparat jest świetny, super ergonomia i wogóle, no ale obiektywy to porażka. bawiłem się chwilę sel50 i ten by mnie zadowalał, jednak w góry jest za wąski.
    generalnie najbardziej chodzi o ostrość. sami prezentujecie tutaj fotki po jakiejś tam obróbce z wyostrzaniem. mając nikona z jakimkolwiek obiektywem nigdy by mi nie przyszło do głowy obrabiać fotki. zawsze były mega ostre, świetne kolory, balans bieli. zmieniłem ze względu na niskie użyteczne iso i gabaryty, no i troche jestem zawiedziony
    Do którego nikona porównujesz?
    Ustaw sobie np. w ''standard'' ostrość, kontrast i kolor +1/+2. Zobacz czy jakiś stopień DRO się nie przyda. Są setki kombinacji, coś na pewno Cię zadowoli
    Z automatycznego balansu bieli nigdy nie byłem tak zadowolony jak w a6000... W zasadzie go nie zmieniam.
    Pokaż może jakieś mydlane zdjęcie w pełnej rozdzielczości z danymi. Jakiego 'pola' i trybu AF używasz? Może przysłona za mało domknięta? Może czasy za długie? Może obiektyw walnięty?

Domyślnie

Widzę, że posty zniknęły, cenzura na posterunku.

Dlatego też, te zniknięte posty zewrą jeszcze bardziej nasze szeregi!

I kontynuując temat szczytowania:

Pora na dobranoc,
    bo już księżyc świeci.
    Dzieci lubią misie,
    misie lubią dzieci...

- niebawem cenzura i tego zabroni, albowiem według obecnych trendów z tekstu jawnie wynika komunistyczne propagowanie pedofilii.

PS Owain, pij więcej.

PS2 Żeby nie było offtopa: Jaki obiektyw kupić?
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Może taki?

Popieram: Owain - pij więcej.

Domyślnie

No nieee... Na krawędziach zamiast ostrości króluje tępość - sprzedawca Cię oszukał, musisz się zemścić.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

No wiedziałem... Sprzedawca był z B&H, więc taki w czapeczce i z pejsami...
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 17-06-2015 o 23:31

Domyślnie

Są też bez pejsów.

Strona 1493 z 2397 PierwszyPierwszy ... 493993139314431483149114921493149414951503154315931993 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów