Close

Strona 1483 z 2397 PierwszyPierwszy ... 483983138314331473148114821483148414851493153315831983 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 14 821 do 14 830 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Przepraszam.
    Pytałem, czy wykonujesz zdjęcia teleobiektywem z użyciem ekranu zamiast wizjera, czyli trzymając przed sobą wyciągnięte ręce jak w "Nocy żywych trupów"?
    Bo 5N wizjera chyba nie ma?
    A jeśli tak, to czy porównując te inne obiektywy też tak robiłeś?

PS O, dyżurny Maciek mnie uprzedził.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Przy słabym świetle oczywiście robię ze statywu, jak już jest jaśniej i nie chce mi się go targać robię właśnie w ten sposób z tym, że nie mam rąk wyprostowanych ale ugięte, jedna ręka pod obiektywem, ekranik jak najbliżej twarzy. Nie powiem, że mi się dobrze tak fotografuje. Jednak 90% zdjęć z tele robię ze statywu.

Do nexa 5N jest jakiś wizjer i to nawet za znośne pieniądze ale nie mam takiego. Na pewno jego posiadanie zwiększyło by komfort użytkowania tele z 5N.

Fotografując Tamronem trzymałem wizjer przy oku, co stabilizowało dodatkowo cały aparat. Waga i rozmiary faktycznie duże ale na moje potrzeby nie przeszkadzało by mi to za bardzo.

PS. Drukowałem na ścianę zdjęcie 50x50 i 40x30 z 55-210 i bardzo dobrze wyszło.
    Ostatnio edytowane przez neck ; 07-06-2015 o 21:37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez neck Zobacz posta
    Fotografując Tamronem trzymałem wizjer przy oku, co stabilizowało dodatkowo cały aparat.
    I w tym jest właśnie pies pogrzebany.
    Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Ładna wiosna neck. Pojeździłbym rowerem. Ja tradycyjnie z ulicy.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Bardzo fajne, lubię schody Mogę je w związku z tym trochę przyciąć?

Domyślnie

Ta Pani siedzi i ogląda z tych schodów panoramę
    PS. Super fota.

Większa wersja http://oi60.tinypic.com/14u9ug3.jpg

Domyślnie

Dzięki panowie.
    ikit - możesz przecież nie zabronię Ci korzystać z własnego komputera.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Dzięki panowie.
    ikit - możesz przecież nie zabronię Ci korzystać z własnego komputera.
    Ale to twoja Twórczość, a ja bym chciał pokazać jak ja bym to widział;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Ale to twoja Twórczość, a ja bym chciał pokazać jak ja bym to widział;]
    A to wolałbym nie. Oczywiście schody na tyłach Reichstagu są ogólnodostępne.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Jak macie ustawione guzikologię w swoich aparatach? Pytam, bo dwie strony temu ktoś podał linka do funkcji ostrzenia na oczy, no i... trochę przejrzałem na własne. Tzn. ciągle gdzieś mi chodziło to po głowie, że widziałem taką funkcję, ale myślałem, że to może w jakiejś wczesnej wersji softu, a później zastąpili to tym większym kwadratem do wykrywania całej twarzy. Potem zacząłem przeglądać filmiki na youtube i kolejne olśnienie z funkcją śledzenia poruszających się obiektów:
    https://www.youtube.com/watch?v=fSobrm9J0AM

Teraz mam ustawione tak, że pod przyciskiem funkcyjnym przy spuście migawki mam wybór pola autofokusa (przeważnie mam na szerokim + włączone wykrywanie twarzy), do tego na AEL autofocus na oczy, na drugim funkcyjnym blokowanie ekspozycji (czy jak to się tam nazywa , na pokrętle korekcję ekspozycji (też nie wiedziałem, że tak można , na przycisku wyboru (tym od kółka) mam ustawione to śledzenie (tak działa w szerokim trybie AF). Jak przełącze na środkowy mały punkt AF elastycznego (to przycisk wyboru pozwala na ustawianie pola AF).
    Jako, że robię dużo zdjęc ludzi, to najczęściej korzystam z szerokiego pola AF z wykrywaniem twarzy (no i teraz dodatkowo oczu, co przy papierowej głębi ostrości i ogniskowej 50, myślę, że się całkiem przyda), szerokie pole przydaje się też w wielu innych sytuacjach, a przy tym szybko można się przełączyć na to śledzenie obiektu (do tej pory używałem AF-C i te małe budki które śledziły wszystko - czyli często nic - co ruszało się na ekranie). Jak potrzebuje precyzyjny AF w punkt to korzystam z elastycznego punktu (małego) w środku ekranu (wszystko to w trybie AF-S).

Próbowałem się przestawić do centralnego punktu AF, i techniki przekadrowania po złapaniu ostrości, ale średnio mi to wychodziło (tzn miałem wrażenie, że czasami zdjęcia są albo poruszone, albo ostrość jest i tak nieco nietrafiona tam gdzie chciałem).

A jak Wy macie ustawione swoje aparaty?

Strona 1483 z 2397 PierwszyPierwszy ... 483983138314331473148114821483148414851493153315831983 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów