Close

Strona 40 z 73 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 725

Domyślnie

Mam Win 8.1 x64.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    No to jeszcze jeden problemik. Spotkał się ktoś u siebie z niedziałającym Adjustment Clipboard (czyli szybkim kopiowaniu ustawień konkretnego narzędzia do innego zdjęcia)? Robię dokładnie tak, jak jest tutaj napisane, i nie działa.
    stig - nie znam tych komend z instrukcji ale z własnego doświadczenia zauważyłem, że
    1. przy kopiowaniu ustawień konkretnego narzędzia (mała strzałka w górnym prawym rogu narzędzia) zaznaczone ptaszkami będą tylko te opcje/suwaczki, które były zmieniane. Pola przy tych niezmienianych pozostają puste.

2. przy wklejaniu używam małej strzałki - u góry na środku ekranu (pierwsza z prawej na środkowej krótkiej listwie, skierowana w lewy dół, z odpowiednim opisem "zastosuj dopasowania"). Po wybraniu owej strzałki muszę nią kliknąć w konkretne zdjęcie i wklejanie dopasowań działa tylko dla tego zdjęcia.

3. jeśli chcę wkleić dopasowania do kilku zdjęć to wtedy najpierw je zaznaczam a następnie wybieram "dużą" strzałkę z prawego górnego rogu, skierowaną grotem w lewo/dół - kliknięcie w nią przenosi kopiowane dopasowania na wszystkie wybrane zdjęcia/warianty

Czy te sposoby wklejania u Ciebie nie działają?
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

ale marcinowi chodzi o tą strzałkę, podwójną, góra/dół.prawy górny róg.
    no chyba, że się mylę.

Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 08-05-2015 o 17:38

Domyślnie

Chodziło mi konkretnie o tę podwójną strzałkę, bo zależy mi na kopiowaniu ustawień konkretnych narzędzi, a nie wszystkich.

D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Np to o tym samym mówimy.
    U mnie działa ale pomęczę jutro z rożnymi ustawieniami

Domyślnie

stig - zerknąłeś do mojego wpisu #392?
    .
    fotografuję portrety, sport, teatr tańca i jeszcze kilka innych obszarów - w tym w szczególności reportaże wszelakie piotr.jaruga_at_gmail.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiotrPJ Zobacz posta
    stig - zerknąłeś do mojego wpisu #392?
    Tak, ale one nic nie wnoszą, bo albo nie o to chodzi, albo nie działa.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

to nie wiem - u mnie działa (win 7prof x64) - wklejam wybrane ustawienia najczęściej za pomocą Apply Adjustments to all Selected Variants i przy wklejaniu nie widzę zaptaszkowanych pól (widzę je tylko przy kopiowaniu).
    Sprzęt u Ciebie to pewnie nie problem skoro win 8.1 idzie ale któraś wcześniejszych wersji C1 wymagała wyłączenia (w ustawieniach) akceleracji sprzętowej (OpenCL) - to strzelanie na oślep bo problem został rozwiązany już dawno.
    Widziałem, że sporo pisałeś o swoim warsztacie choć nie pamiętam, czy pracujesz na katalogach czy na sesjach - mi kiedyś pomogło rozpoczęcie pracy od nowego katalogu - ale to też strzelanie na oślep.
    .

Domyślnie

Nie podoba mi się, jak kasowane są zdjęcia jeśli używa się katalogu i trzyma zdjęcia poza nim. W połączeniu z tym, jak działa zaznaczanie kilku obrazów, łatwo przez przypadek usunąć wszystkie kopie danego zdjęcia.

1. zdjęcia nie są przenoszone do Windowsowego "kosza" tylko od razu całkowicie usuwane z dysku. Czy da się to zmienić?
    2. jeśli zaznaczy się kilka zdjęć (miniatur) a później kliknie na jednym z nich, to pozostałe dalej są zaznaczone. Wybierając Delete kasujemy wszystkie, a nie tylko to kliknięte

Skasowałem sobie w ten sposób fajne zdjęcie. Zrobiłem 2 warianty, zaznaczyłem oba żeby porównać je w Multi View. Później kliknąłem na jednym z wariantów i skasowałem go. Tyko zapomniałem, że ten drugi wariant dalej był zaznaczony

Na szczęście miałem jeszcze jpg z puszki, więc pół biedy.

Jak to jest w LR rozwiązane?

Chyba aż napiszę do C1, bo przecież kasowane obrazki mogły by być przenoszone do kosza Windowsowego, i nie byłoby problemu...

I jeszcze jedno pytanie, czy da się zmienić na stałe, żeby rozmiar cropa był wyświetlany w pixelach a nie w calach?
    Ostatnio edytowane przez PiKa ; 10-05-2015 o 09:50
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    2. jeśli zaznaczy się kilka zdjęć (miniatur) a później kliknie na jednym z nich, to pozostałe dalej są zaznaczone. Wybierając Delete kasujemy wszystkie, a nie tylko to kliknięte
    Też mnie to irytuje. W praktycznie każdym systemie operacyjnym czy browserach, jest to zrobione „naturalnie”, a tu taki kiks.

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    I jeszcze jedno pytanie, czy da się zmienić na stałe, żeby rozmiar cropa był wyświetlany w pixelach a nie w calach?
    Aż sprawdziłem, bo osobiście zawsze kadruję do proporcji, a nie finalnego rozmiaru, i faktycznie – nigdzie nie widać możliwości zmiany. Nawet zmieniłem locale z angielskiego na polski, bo podejrzewałem, że może być to zależne od języka, ale jednak nie. W interfejsie polskim także są cale.
    www.SALDAT.pl

Strona 40 z 73 PierwszyPierwszy ... 30383940414250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów