Close

Strona 32 z 73 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 725

Domyślnie

Zainstaluj triala (60 dni) i sam sobie odpowiedz na to pytanie.
    Ja po swoich probach , uwazam ze w porownaniu z LR to nieporozumienie.
    Jesli chcesz archiwizowac i zarzadzac zdjeciami w sofcie PhaseOne , to sensowniej jest opanowac te funkcje w C1.
    Ta archiwizacyjna czesc C1 ogolnie ustepuje LR , ale jest tam sporo funkcji dzialajacych na podobnym poziomie, wiec moze ci wystarczy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    Zainstaluj triala (60 dni) i sam sobie odpowiedz na to pytanie.
    Ja po swoich probach , uwazam ze w porownaniu z LR to nieporozumienie.
    Jesli chcesz archiwizowac i zarzadzac zdjeciami w sofcie PhaseOne , to sensowniej jest opanowac te funkcje w C1.
    Ta archiwizacyjna czesc C1 ogolnie ustepuje LR , ale jest tam sporo funkcji dzialajacych na podobnym poziomie, wiec moze ci wystarczy.
    Dzięki za komentarz, też mi się wydaje że w przypadku posiadania CP1 pewnie mi to wystarczy, pozdrawiam.
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wulisu Zobacz posta
    Dzięki Marcin za info jak ty to robisz. Uściślijmy tylko, pracujesz w Lightroomie czy CP1 ?
    C1 (CaptureOne(1))

Pozwolę sobie zapytać po co używasz whereisit ? Skoro Lightroom jak i CP1 całkiem dobrze sobie radzą z zarządzaniem zdjęć, uważasz że tak jest sprawniej, szybciej ? Z ciekawości pytam.
    Raz, że nie używam baz, a dwa – w WhereIsIt? kataloguję nie tylko zdjęcia. Zawodowo zajmuję się również projektowaniem i DTP (trochę WWW, bywa że animacje, 3D, etc.), więc siłą rzeczy wolę soft, który nie ogranicza się tylko do zdjęć. Poza tym dla mnie bez sensu jest trzymanie bazy prawie 80 tysięcy zdjęć – ile to GB? Pewnie 100 albo i więcej. Tak, wiem – dyski tanie, ale zajmowanie takiej przestrzeni, która przydaje się średnio raz w miesiącu, to absurd… Nie mówię już o tym, ile czasu zajęłoby (w razie „W”) skopiowanie albo odzysk tegoż. W 95% sytuacji, kiedy muszę odszukać archiwalne zdjęcie, znam nazwę pliku (najczęściej po prostu szukam high-resowej wersji zdjęcia, które ktoś znalazł w galerii opublikowanej w sieci). Tak więc znalezienie zdjęcia to dla mnie też tylko kilka sekund. Kiedy mam plik bez oryginalnej nazwy to odnalezienie oryginału trwa maksymalnie minutę/dwie. Jako, że z takimi sytuacjami mam do czynienia 1-2× w roku, pieprzenie się z bazą – IMHO – nie jest tego warte.

Czy ty pracujesz na sesjach tam masz podfoldery i zgrywasz to na DVD i dysk zew. Zaletą sesji jest łatwość jej przeniesienia.
    Każda sesja jest dla mnie odrębnym elementem nad którym pracuję, a po skończeniu zamykam i archiwizuję. Tak jest IMHO wygodniej i jaśniej. Nie muszę się zastanawiać gdzie co leży, ani co zarchiwizować. Mam wszystko w jednym katalogu i to jest dla mnie najbardziej oczywiste i bezproblemowe.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    C1 (CaptureOne(1))

Raz, że nie używam baz, a dwa – w WhereIsIt? kataloguję nie tylko zdjęcia. Zawodowo zajmuję się również projektowaniem i DTP (trochę WWW, bywa że animacje, 3D, etc.), więc siłą rzeczy wolę soft, który nie ogranicza się tylko do zdjęć. Poza tym dla mnie bez sensu jest trzymanie bazy prawie 80 tysięcy zdjęć – ile to GB? Pewnie 100 albo i więcej. Tak, wiem – dyski tanie, ale zajmowanie takiej przestrzeni, która przydaje się średnio raz w miesiącu, to absurd… Nie mówię już o tym, ile czasu zajęłoby (w razie „W”) skopiowanie albo odzysk tegoż. W 95% sytuacji, kiedy muszę odszukać archiwalne zdjęcie, znam nazwę pliku (najczęściej po prostu szukam high-resowej wersji zdjęcia, które ktoś znalazł w galerii opublikowanej w sieci). Tak więc znalezienie zdjęcia to dla mnie też tylko kilka sekund. Kiedy mam plik bez oryginalnej nazwy to odnalezienie oryginału trwa maksymalnie minutę/dwie. Jako, że z takimi sytuacjami mam do czynienia 1-2× w roku, pieprzenie się z bazą – IMHO – nie jest tego warte.

Każda sesja jest dla mnie odrębnym elementem nad którym pracuję, a po skończeniu zamykam i archiwizuję. Tak jest IMHO wygodniej i jaśniej. Nie muszę się zastanawiać gdzie co leży, ani co zarchiwizować. Mam wszystko w jednym katalogu i to jest dla mnie najbardziej oczywiste i bezproblemowe.
    No tak jak widać z twojego opisu, masz trochę inne wymagania i inny styl pracy.
    Co do trzymania na DVD to ja w drugą stronę raczej odchodzę od tego i wolę trzymać zdjęcia nawet na 2 dyskach 2.5 w kieszeniach po USB 3 , wtedy przegrywanie etc.. nie trwa długo, najzwyczajniej nie mam miejsca na trzymanie DVD, wystarczy mi że mam sporą kolekcję muzyczną na CD
    Pewnie metodą prób i błędów znajdę swój sposób. Na chwilę obecną pewnie stworzę katalogi do starej kolekcji zdjęć a być może popróbuję pracę na sesjach. Dzięki za podzielenie się cennymi informacjami dla mnie informacja jak ty na przykład pracujesz, dużo wnosi. Znalazłem też*kilka porad odnośnie katalogowania zdjęć , metod i jak się za to zabrać. http://www.fotografuj.pl/Article/Kat...na_dysku/id/54
    Pozdrawiam
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Co do trzymania na DVD to ja w drugą stronę raczej odchodzę od tego i wolę trzymać zdjęcia nawet na 2 dyskach 2.5 w kieszeniach po USB 3 , wtedy przegrywanie etc.. nie trwa długo, najzwyczajniej nie mam miejsca na trzymanie DVD
    Ja niestety muszę brać pod uwagę wszystkie możliwe zagrożenia: pad dysku, przepięcia, kradzież komputera, pożar, etc. Dlatego DVD przechowuję poza swoim mieszkaniem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ja niestety muszę brać pod uwagę wszystkie możliwe zagrożenia: pad dysku, przepięcia, kradzież komputera, pożar, etc. Dlatego DVD przechowuję poza swoim mieszkaniem.
    Widzę, że z dużą ufnością podchodzisz do nośników DVD, ale ich "odczytywalność" też jest ograniczona. A co jeśli po "x" latach z tej prozaicznej przyczyny nie odczytasz niektórych płytek? Będziesz zawczasu robił kopie z kopii starszych płytek DVD?
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paveu Zobacz posta
    Widzę, że z dużą ufnością podchodzisz do nośników DVD, ale ich "odczytywalność" też jest ograniczona.
    Zdaję sobie z tego sprawę, ale jak wiesz – nie jest to jedyna kopia… To kopia awaryjna, drugiej kopii zapasowej.

Cytat Zamieszczone przez paveu Zobacz posta
    A co jeśli po "x" latach z tej prozaicznej przyczyny nie odczytasz niektórych płytek?
    Co roku wyrywkowo zabieram kilka/naście płyt do sprawdzenia. Jak na razie wszystkie odczytują się bez problemu (najstarsze mają ~10 lat). Niemniej oczywiście cały czas myślę nad zmianą nośnika, aczkolwiek nie mam pomysłu na godnego następcę. Dyski też potrafi szlag trafić, a wtedy wszystko idzie się walić, a nie np. 1/250 archiwum.
    Swego czasu rozpatrywałem też pomysł streamera, ale analizując ceny urządzeń oraz nośników, tudzież ich pojemność – jakoś sobie odpuściłem ten temat. Chmura to też nie do końca dobry pomysł… Raz, że tych danych jest 2 TB (a co roku przybywa ~140-180 GB), to chmura (jak nie raz mieliśmy tego dowód) też nie jest bezpieczna.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Witam
    Chciałbym zrobić sobie przy pomocy Color Checker Passport i Argyll'a profil aparatu.
    Znalazłem wątek na mva Klik, niestety nie wychodzi mi wcale
    Może tutaj jakaś dobra dusza doradzi mi co i jak zrobić, żeby było dobrze.
    Nie wiem czy robię błąd już przy tworzeniu tifa czy może gdzieś w późniejszych krokach.
    Wdzięczy będę za pomoc i poradę.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Rozwinę trochę temat.
    Plik źródłowy wygląda tak:
    TIFF
    Capture one - Profil ICC - Efekty/no color correction, krzywa - film standard
    sRGB, 8 bit
    Korzystam z komend
    scanin -G 1.8 -v -p -dipn DSC_0345.tif C:\Argyll_V1.6.3\ref\ColorCheckerPassport.cht C:\Argyll_V1.6.3\ref\ColorCheckerPassport.cie
    oraz
    colprof.exe -v -D"Camera" -qm -as -u DSC_0345
    Dopiero po zastosowaniu parametru G w różnych wartościach mam pozytywne efektu w postaci generowania pliku .ti3, no i profilu. Bez tego parametru przy zastosowaniu tego pliku komunikat:
    scanin: Error - Scanin failed with code 0x3, Pattern match wasn't good enough
    Profile wyglądają tak:
    jeden
    dwa
    Nie mam już pomysłu co zrobić.
    Pozdrawiam Mirek
    Ostatnio edytowane przez nimnull ; 28-04-2015 o 21:30
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Domyślnie

Hm a jak się tak zastanawiam:

1. C1 vs RawTherapee
    2. C1 Express (for Sony) vs C1 Pro
    3. Export metadanych z C1 do innego systemu - czy możliwe?
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Strona 32 z 73 PierwszyPierwszy ... 22303132333442 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów