Close

Strona 29 z 73 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 725

Domyślnie

stig, Ty siedzisz zawodowo w tym, ja się bawię jakimkolwiek oprogramowaniem dopiero od jakiegoś czasu, a i to z miernymi efektami.
    tutki oglądałem, ale tutki swoje a moje efekty swoje
    także mi jak krowie na rowie trzeba.

Domyślnie

Włąśnei do mnie dotarło, co Cichy napisał o skrótach:

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    no przecież od cholery jest skrótów jednoliterowych, no chyba, że chodzi Ci o jakieś bardziej zaawansowane funkcje.
    SUPER! Znaczy, że jak kropując nacisnę (na przykład) A, to zablokuję/odblokuję propocje kadru, albo jak oglądając zdjęcie nacisnę V, to zrobi mi się czarnobiałe? To bardzo fajne, bo strasznie upraszcza i przyspiesza pracę.

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    Właśnie za to uwielbiam captura że nie muszę stosować żadnych pseudoulepszaczy w postaci presetów.
    Obawiam się, że mylisz pojęcia. Presety nie są pseudoulepszaczami, tylko prawdziwymi ulepszaczami, przyspieszają bowiem obsługę programu. Jeśli na przykład lubisz jakiś efekt, lub opracowałeś sobie sam coś, co wymaga suwnięcia paroma suwakami - możesz sobie oszczędzić roboty i zapamiętać te suwnięcia jako preset. Wtedy zamiast suwać paroma suwakami klikasz raz.

Identycznie, jak ciągle eksportujesz wedługa jakiegoś wypracowanego przez siebie schematu (wielkości, kompresje, nazewnictwo plików, dołączane metadane, itd) - to albo będziesz za każdym eksportem w kółko to wypełniał, albo zrobisz sobie preseta, raz klikniesz i program sam to wypełni.

To są presety - ważne i istotne ułatwienie i ulepszenie obsługi.

A to, że jest cała masa dupowatych młodzieńców, którzy nei umiejąc obrobić samodzielnie swoich zdjęć ściągają milionami presety i bezmyślnie w nie potem klikają - to nie świadczy źle o presetach tylko o dupowatych młodzieńcach.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A to, że jest cała masa dupowatych młodzieńców, którzy nei umiejąc obrobić samodzielnie swoich zdjęć ściągają milionami presety i bezmyślnie w nie potem klikają - to nie świadczy źle o presetach tylko o dupowatych młodzieńcach.
    Amen
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Obawiam się, że mylisz pojęcia
    Obawiam się że masz rację bo jeśli ktoś woła o gotowe presety to raczej spapra zdjęcie i wytworzy gniota. Świadome stworzenie przez siebie presetu jest jak najbardziej wskazane. Sam przecież mam kilkadziesiąt akcji zrobionych przez siebie w PS z obniżeniem procentowym do którego sam doszedłem a nie ściągałem bezmyślnie z netu.
    W C1 nie stosuję presetów bo pracuję na warstwach może dlatego mi ich nie trzeba. Natomiast nie wyobrażam sobie pracy w PS bez akcji co na jedno wychodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manfred Zobacz posta
    W C1 nie stosuję presetów bo pracuję na warstwach może dlatego mi ich nie trzeba.
    A korygując zdjęcie na warstwach nie musisz przestawiać suwaczków? Nie doczytałeś chyba wypowiedzi 2pompony, o co chodzi z presetami.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    A korygując zdjęcie na warstwach nie musisz przestawiać suwaczków? Nie doczytałeś chyba wypowiedzi 2pompony, o co chodzi z presetami.
    To jakaś plaga tych czasów, że nawet zaawansowani fotoamatorzy sięgają coraz częściej po rozwiązania gotowe, a udostępnione w sieci.
    Mówiąc między nami, to z mojego punktu widzenia, nawet tworzenie własnych presetów jest złą drogą, która wiedzie wprost do uśredniania i de indywidualizacji.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Mówiąc między nami, to z mojego punktu widzenia, nawet tworzenie własnych presetów jest złą drogą, która wiedzie wprost do uśredniania i de indywidualizacji.
    Ale nie można też generalizować. Obrabiając wczoraj zdjęcia z jakiegoś meczu, też zrobiłem sobie secik – odpowiednio zmodyfikowana krzywa, nieco zgaszone światła, delikatna korekcja balansu, skasowanie automatycznego odszumiania i wsio – zapisane jako „preset” (w C1 zwie się to „style”), dodane automatycznie do wszystkich zdjęć, a robota skończyła się na samym kadrowaniu. Zaoszczędziłem co najmniej 50% czasu na obróbce.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Przekonajcie niezdecydowanego. C1 kosztuje prawie 2 razy tyle co LR6. Co ma takiego (bo zakładam, że ma) czego nie ma LR6 i w czym jest on lepszy od LR6 (bo zakładam, że jest) ?
    D7100 NIKKOR AF-S 18-55 mm, TAMRON SP 70-300 mm, SIGMA DC 17-50 mm EX HSM
    PC : ASUS Z170, Procesor : i5-6500, Pamięć : 16 GB, Dysk : SSD 250 GB + HDD 1 TB, Karta grafiki : Gigabyte Nvidia GTX1050 Ti System operacyjny : Windows 10 Home 64-bit.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    ... Zaoszczędziłem co najmniej 50% czasu na obróbce.
    Co do czasu pełna zgoda, tyle że o ile taki styl pracy może pasować do imprezy sportowej ostrzeliwanej z jednego punktu, to już nawet do imprezy imieninowej u cioci Kloci już niekoniecznie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Co do czasu pełna zgoda, tyle że o ile taki styl pracy może pasować do imprezy sportowej ostrzeliwanej z jednego punktu, to już nawet do imprezy imieninowej u cioci Kloci już niekoniecznie.
    a czemu nie? jeśli masz takie same lub podobne warunki oświetleniowe i cała reszta "ustawień" też jest podobna to czemu nie uprościć sobie pracy? ustawiasz balans bieli światła cienie wyostrzenia czy co tam chcesz i gotowe jednym kliknięciem dla wielu zdjęć.
    Niestety wiele osób zapomina o tym albo uważa że wie lepiej i nie stosuje presetów w odpowiedni sposób, tak jak wspomniał @2pompony, trzeba myśleć a nie klepać na ślepo,
    możliwe, że się nie znam a monitor mam słaby

Strona 29 z 73 PierwszyPierwszy ... 19272829303139 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów