Close

Strona 27 z 73 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 725

Domyślnie

Dla mnie C1 to taki mały ratunek od Adobe. Z wielkim żalem zostawiłem Capture NX2 – niestety, ale jakość odszumiania oraz gaszenia świateł / wyciągania cieni, miał już niedzisiejsze. Do tego trzeba było po prostu zacząć rozglądać się za następcą, ze względu na koniec tego softu. Jakoś próbowałem radzić sobie z CameraRAW (wolę jego, niż tą kobyłę LR, która na dodatek na moim kompie dziwnie wolno działa – testowałem już kilka wersji). Poza tym nie potrzebowałem tego całego steku bzdur, którymi obudowany jest LR. Ciągle nie mogłem przeskoczyć kwestii koloru skóry w mechanizmach Adobe. Wszystkie pyski wyglądają w nim tak samo. Jakby założyć jednolitą barwnie maskę w odcieniach czerwieni. W C1 jest pod tym względem znacznie lepiej, chociaż i tak nie przebija on CNX.
    Praktycznie już się z nim zaprzyjaźniłem. Zbudowałem sobie własny bar narzędziowy, skonfigurowałem jak trzeba. Osobiście nie narzekam, chociaż z rozrzewnieniem wspominam u-pointy. Żadne mechanizmy korekcji lokalnej w sofcie innych producentów, nie są w stanie nawet zbliżyć się do tego, co oferował CNX. W tej kwestii to najgorsza porażka w mojej zawodowej pracy. Nigdy bym nie pomyślał, że mogę stracić tak genialne mechanizmy.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

siedemczwartych, ja akurat skorzystałem z twoich linków, także dzięki.
    nic nowego mi nie pokazały, ale liczę na więcej.
    imho ironie bombla faktycznie niepotrzebne były.
    walczę z C1 od jakiegoś czasu, wciąż przegrywam jeszcze, ale jak mam wrócić do LR czy aparture to mam odruchy wymiotne.
    Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 24-04-2015 o 14:57

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cichy70 Zobacz posta
    walczę z C1 od jakiegoś czasu, wciąż przegrywam jeszcze, ale jak mam wrócić do LR czy aparture to mam odruchy wymiotne.
    Ja wczoraj jeszcze dla pewności sprawdziłem sobie LR 6. Znowu mulił jak głupi, i znowu pokazał mi czerwone twarze. Z zadowoleniem go odinstalowałem.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Ja wczoraj jeszcze dla pewności sprawdziłem sobie LR 6. Znowu mulił jak głupi, i znowu pokazał mi czerwone twarze. Z zadowoleniem go odinstalowałem.
    amen.

Domyślnie

@Stig,
    tak z ciekawości a jaka masz konfigurację sprzetu (wnosze ze znacznie wydajniejsza o mojej)
    u mnie: macbook pro i5, 8gb ram, 256ssd, katalog na SSD,
    LR (szóstka też) chodzi wyraźnie szybciej niż C1 8.2.1
    I jak sięgam pamięcią w każdej mojej wersji sprzętowej i softowej , w zawodach na szybkość LR wygrywał.
    Nie twierdzę ,ze LR jest demonem szybkości szczególnie na moim sprzęcie, tylko u mnie zawsze C1 był wolniejszy od LR.

Domyślnie

Jak pamiętam – od zawsze LR działał u mnie wolniej, im wydajniejszy miałem komputer. Aktualnie mam raczej coś budżetowego, ale nie jest to najgorsza maszyna biurowa. i5, 16 GB RAM, grafika z 2 GB VRAM, SSD + HDD, Win 8.1 x64. Wiem, że LR śmiga dość żwawo, a tym bardziej – podobno wersja 6 jeszcze bardziej przyspieszyła. Niestety u mnie, zawsze zamula. Żaden inny soft, tylko LR. Suwaki są strasznie „gumowe”, długo się czeka na odświeżenie zmian… O dziwo w ACR wszystko zasuwa, C1 również rakieta. Pracuję w InDesignie, PhotoShopie, czasami Illustratorze, ale żaden z nich nie objawia się takim mułem jak LightRoom.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Stig, jeszcze raz dzięki!

Powoli się przegryzam... Wygląda na to, że wbrew pozorom oba programy pod względem filozofii pracy są do siebie dość znacznei zbliżone. A mianowicie:

1. Oba do obróbki potrzebują stworzyć na dysku jakieś swoje bazy, przy czym LR robi jedną dużą bazę do której użytkownik musi podać ścieżkę (czyli wie, gdzie to wszystko siedzi), a C1 robi dwojako: albo identycznie, albo otwierając zdjęcia pojedynczo w każdym folderze ze zdjęciami program tworzy całą serię swoich małych katalożków. Czuję, że przy tym drugim sposobie program mi zaśmieci dyski tysiącem jakichś swoich pozostałości, dodatków i dodateczków... Wniosek (a przynajmniej ważny dla mnie): unikać otwierania zdjęć pojedynczo tylko pracować na jednym dużym Catalogu, bo to łatwiejsze do ogarnięcia umysłem i łatwiejsze w backupowaniu, niż setki małych katalożków rozsianych tu i tam.

2. Oba oferują obróbkę bezinwazyjną - to znaczy pliki RAW są neinaruszalne (nie jest to takie oczywiste, jak ktoś miał do czynienia z softem Nikona). Oba programy mają wynalazki typu wirtualne kopie (bardzo mi potrzebne), tylko w C1 nazywa się to wariant i mam nadzieję, działa podobnie gładko jak w LRze. Mam też nadzieję, że oba programy są podobne jeśli idzie o proste, ale często wykonywane czynności jak aplikowanie presetów, synchronizacja pomiędzy jednym a kilkoma innym i plikami, snapshoty czy podobne ułatwienia. Pod względem ergonomii bardzo mi się podoba system LRa, gdzie jedną literą włącza się różne opcje, w związku z tym praca idzie szybciej, niż klikając po całym ekranie - no ale wiem, że nie można mieć wszystkiego.

3. Zagadką na razie jest dla mnie moduł korekcji wad optycznych i prostowanie geometrii. O ile w LRze wady optyczne są korygowane na najwyższym poziomie, np. do niedawna był jedynym programem na rynku o korekcji podłużnej CA - być może C1 w wersji 8 już to też robi. Może to ktoś potwierdzić? Prostowanie zaś geometrii w LR nei jest akurat ani proste ani bajeranckie, choć jak się to opanuje, jest bardzo skuteczne. Mam nadzieję, że C1 nie będzie bardzo odbiegał w tym względzie.

4. Na razie wiem mało o możliwościach katalogowania zbioru przez C1. Ponieważ przy imporcie Catalogu LRa przechodzą do C1 keywordy, gwiazdki i chyba kolory - spodziewam się, że nie będzie znacząco gorzej, choć nei przechodzą np. inteligentne kolekcje, co a priori o naprawdę wiele zubaża możliwości, skoro nie można stosować dynamicznych reguł. No ale dorównać LRowi na tym polu będzie wyjątkowo niełatwo, więc tu cudów się nei spodziewam - choć mam nadzieję, że nie będzie tragedii. Może ktoś z Was ma doświadczenie w tej materii i powie parę słów na ten temat?

Jakby ktoś miał jakieś uwagi o różnicach pomiędzy tymo dwowma softami z poziomu zwykłego usera (takie jak miał Zoom), to proszę, śmiało - nie krępować się Koledzy!
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Stig, jeszcze raz dzięki!
    Pod względem ergonomii bardzo mi się podoba system LRa, gdzie jedną literą włącza się różne opcje, w związku z tym praca idzie szybciej, niż klikając po całym ekranie - no ale wiem, że nie można mieć wszystkiego.
    no przecież od cholery jest skrótów jednoliterowych, no chyba, że chodzi Ci o jakieś bardziej zaawansowane funkcje.

3. Zagadką na razie jest dla mnie moduł korekcji wad optycznych?
    C1 zdecydowanie dobrze to robi, np widać to wyraźnie na szkle P/L summilux 15 f1,7 który jest elegancko korygowany, mimo, że teoretycznie nie można go wybrać z listy.

zdjęcie poglądowe zrobione właśnie w celu sprawdzenie korekcji obiektywu.
    przed:

po:

tu ciekawie na ten temat:
    http://help.phaseone.com/en/CO8/Edit...orrection.aspx
    Ostatnio edytowane przez cichy70 ; 25-04-2015 o 08:02

Domyślnie

1. Oba do obróbki potrzebują stworzyć na dysku jakieś swoje bazy, przy czym LR robi jedną dużą bazę do której użytkownik musi podać ścieżkę (czyli wie, gdzie to wszystko siedzi), a C1 robi dwojako: albo identycznie, albo otwierając zdjęcia pojedynczo w każdym folderze ze zdjęciami program tworzy całą serię swoich małych katalożków. Czuję, że przy tym drugim sposobie program mi zaśmieci dyski tysiącem jakichś swoich pozostałości, dodatków i dodateczków... Wniosek (a przynajmniej ważny dla mnie): unikać otwierania zdjęć pojedynczo tylko pracować na jednym dużym Catalogu, bo to łatwiejsze do ogarnięcia umysłem i łatwiejsze w backupowaniu, niż setki małych katalożków rozsianych tu i tam.
    Skończyłem sesję, zakładam katalog o nazwie sesji, wrzucam do niego zdjęcia z karty, przebieram, zmieniam nazwy na takie, żeby z grubsza identyfikowały sesję + nadaję numerację. Obrabiam, generuję końcowe pliki i finito. Archiwizuję, wrzucając na inny dysk/nośnik cały katalog, w którym siedzi podkatalog CaptureOne. Co w tym skomplikowanego, i gdzie tu widzisz bałagan z „pozostałości, dodatków i dodateczków”?

2. Oba oferują obróbkę bezinwazyjną - to znaczy pliki RAW są neinaruszalne (nie jest to takie oczywiste, jak ktoś miał do czynienia z softem Nikona).
    Taka filozofia w czymś konkretnym Ci przeszkadzała? Przecież ta „inwazyjność” nie wpływała na sam obraz zdjęcia zawarty w NEFie, a jedynie dopisywała informacje o obróbce w NC NX. Po otwarciu w każdym innym programie, nadal miałeś do dyspozycji nienaruszony w żaden sposób oryginał.
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

niemniej jednak, pozostawia trochę śmieci na dysku, tzn pustych katalogów, pozostałości po usuniętych zdjęciach.
    miejsca to nie zajmuje ale jak chce się wynaleźć zdjęcie bezpośrednio z poziomu katalogu, to matko dołóż.
    edyta pisze, że z drugiej strony, na cholerę tak szukać ?

Strona 27 z 73 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów