Close

Strona 37 z 73 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 361 do 370 z 725

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PiKa Zobacz posta
    A możesz konkretnie napisać co jest nie tak z kotkiem?

To tego nie widać od razu?

Kolega Cichy ma naprawdę różowy parapet? Chmury były różowe, bo na pierwszym zdjęciu (tym niby surowym) są białe... Jeśli C1 w miejsce przywróconych świateł daje różowości, to ja z takim softem nie chcę mieć nic wspólnego.

PS
    Strasznie przepraszam, ale tragicznie pomyliłem nicki i w poprzednim wpisie a propos tego zdjęćia przypisałem je Zoomowi, a nie Cichemu. Jeszcze raz przepraszam obu PT Kolegów!
    Ostatnio edytowane przez 2pompony ; 01-05-2015 o 15:05
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie Capture One 7 i 8

Z chmurami masz racje, lepiej wychodzi nawet w RT. Ale tak jak Cichy napisał, przesunął dwa suwaki zeby pokazać możliwości, nue bawiąc sie w odzyskiwanie przepalow. Według mnie w każdym innym programie tez sie wyciągnie, ale w C1 mozna założyć maskę na niebo, a na przykład w RT juz nie. Porównywanie LR i C1 bedzie chyba tylko polegało na oglądaniu pixeli i szybkości działania. Tak przypuszczam.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Jeśli jakiś program w miejsce odzyskiwanych świateł daje mi kolor różowy - to jest to dla programu pełna dyskwalifikacja, obojętne, czy robi to dziesięcioma suwakami czy jednym. LR mi nigdy takich jaj nie zrobił, musiałbym się o to specjalnie postarać, czyli dać jakiś zafarb, czy coś...

Dlatego założylem nowy wątek (gdzie dawalibyśmy RAWy) i skąd każdy by sobie mógł pobrać surowego RAWa i samemu spróbować.

Prawdę mówiąc C1Pro nie może być tak zły, jak zaprezentował Cichy na zdjęciu z kotkiem. Myślę, że po prostu w gąszczu ustawień, profili, itd gdzieś czegoś nie zaznaczył albo zaznaczył za dużo, a może ma burdel w profilach - ludzie wierząc w ich magiczną moc naprawdę ich nadużywają, w dodatku mylą te do monitora z tymi do body, a na to wszystko zakładają jeszcze te z ColorCheckera, a na to wszystko te ściągnięte z sieci typu Nikon-D4-colors i mają wspaniały przykład pomieszania z poplątaniem, z którego nie wyjdą nigdy z żadnym zdjęciem na prostą.

Gdyby mieć surowego RAWa okazałoby się, który program sobie poradzi lepiej, łatwiej, a może przyjemniej - po to właśnie założyłem ten ww wątek... Każdy sobie ściąga do siebie i próbuje na swoich ustawieniach...
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-05-2015 o 08:59
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Ja wciąż na piwie, co sie sie czepiacie różowego ????? Homofoby Wy !!!!!!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Sorry Zoom, ale to nie jest zachęta żeby w ogóle myśleć o C1 - mam nadzieję że po prostu coś źle poustawiałeś i stąd wynik.

Niemniej to porównanie natchnęło mnie do stworzenia wątku, który może byłby bardziej pouczający: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=261084
    Nie musisz mnie przepraszać , bo to nie moje zdjęcie, nie mój kot i nie moje ustawienia suwaków.
    Jeśli chodzi o twój komentarz to to jak zwykle ( w kwestiach wołania RAW) zgadzam się z tobą.
    C1 można inaczej i trochę lepiej "promować"
    Co do kolorów C1 vs. LR to dość długo zasatanawiałem się co powoduje , że jedni wolą ten a inni tamten.
    Po Twojej i Stiga wymianie mysli o C1 zajarzyłem , że głównym powodem wyboru C1 jest oddanie koloru skóry.
    W mojej fotografi i fotografi Stiga (wiem tylko z jego publikacji na stronie) przeważają ludzie stąd wskazanie na C1 , TY z tego co wiem głownie zajmujesz sie krajobrazami czy architektura. Tak czy siak , ludzi duzo nie fotografujesz.
    W swoich doswiadczeniach tez zauważyłem , brak jakiegoś szczególnego zachwytu nad kolorami C1 w fotografiach innych niż 'ludzkie" . Reasumując: Ludzie robiący "człowieki" częściej bądą w grupie fanboyow C1. Ci u których głownymi motywami są krajobrazy, martwa natura, architektura itp. bedą znacznie spokojniej komentować różnice kolorystyczne obydwu programów. To oczywiscie moje osobiste dywagacje.

p.s
    pisząc tego posta nie widzialem jeszcze twojego nowego watku ale pomysl mi sie bardzo podoba.
    jak skoncze tu klikac to biegne go przeczytac.

Domyślnie

poszedł link do RAW kota z ogórkami do nowego wątku.
    aparat Gx7 szkło summilux 15mm f 1,7
    reszta uwag jutro

Domyślnie

Mam problem z dodaniem nowych zdjęć.

Zdjęcia mam np. w D:/zdjecia/2015/*, D:/zdjecia/2014/* itd. Zaimportowałem katalog 2015. Później dodałem 3 nowe foldery w środku. Jak sprawić, żeby były widoczne przez C1?

Mogę znowu zrobić import na 2015 - ale wtedy pokazuje dużo ostrzeżeń, że zdjęcia już istnieją, i trwa długo.

Mogę pewnie zaimportować ręcznie te konkretne 3 foldery, ale to wymaga ręcznego wybrania ich i nie jest wygodne.

Opcja "Synchronizacji Folderów" nic nie robi - chyba działa na istniejących zaimportowanych katalogach.

Da się jakoś?

Dodam, że np. w Picasa wybrałem sobie D:/zdjęcia/2015 jako katalog ze zdjęciami, i Picasa bardzo szybko przy starcie wykrywa, że pojawiły się nowe katalogi...

Drugie pytanie:

Zrobiłem 3 zdjęcia na hali, przy świetle dziennym (pod wieczór) + lampy. Robiłem w RAW+jpg.

JPG z aparatu, jak i domyślny kolor RAW w RT i C1 jest fioletowy. Pewnie ustawienia WB w aparacie tak sprawiły. Ale za to w Picasa kolor RAWa jest OK. Ciekawe czy Picasa nie używa ustawień aparatu, czy też jest taka mądra, że poprawia zdjęcie?

W RT jak się wybierze w balansie bieli Auto zamiast Camera kolor robi się OK.

Jak zrobić coś takiego w C1? Tam w balansie bieli nie ma auto WB Wybierałem wszystkie dostępne tryby (Shade, Cloudy itd) ale żaden nie dawał takich kolorów jak w Picasa czy RT/Auto.

Zdjęcia (RAW, JPG, JPG wyexportowany z Picasa i RT/Auto są tu: https://www.dropbox.com/sh/bboco6mpz...JPGXpZKma?dl=0)

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    To tego nie widać od razu?

Kolega Cichy ma naprawdę różowy parapet? Chmury były różowe, bo na pierwszym zdjęciu (tym niby surowym) są białe... Jeśli C1 w miejsce przywróconych świateł daje różowości, to ja z takim softem nie chcę mieć nic wspólnego.
    Nie zwróciłem na to uwagi. Masz rację, są różowe. Pytanie, czy to przez przywracanie świateł? W RT różowe jest od początku. Napisałem zresztą w tym nowym wątku: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...66#post3555466
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 04-05-2015 o 09:00 Powód: łączenie wielokrotnego wpisu.
    D7100, Nikkor 50mm/1.8g, Sigma 10-20/4-5.6, Revuenon 135/2.8 | Sony RX100M3 | Raynox DCR-250 | Fuji X-T2, XF 18-55/2.8-4.0, XC 50-230/4.5-6.7, Stroboss 36F, K&F Nikon-Fuji adapter

Domyślnie

PiKa - czy tylko na tym jednym zdjęciu tak się dzieje? Podobne objawy miałem (ale z jeszcze większym przekłamaniem kolorów), gdy C1 nie obsługiwał profilu aparatu. I nic nie szło na to poradzić, oprócz aktualizacji softu do takiego, w którym dany model aparatu jest wpisany jako obsługiwany.

Domyślnie

Rawkik30: to od odzyskiwania przepalen. Trzeba uwazac z suwakami i mozna sprobowac z inna metoda, sa chyba cztery. Zobacz w tym innym watki jak sobie cichy poradzil w RT.
    Pozdrawiam,
    Paweł
    Mój Instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rawkik30 Zobacz posta
    PiKa - czy tylko na tym jednym zdjęciu tak się dzieje? Podobne objawy miałem (ale z jeszcze większym przekłamaniem kolorów), gdy C1 nie obsługiwał profilu aparatu. I nic nie szło na to poradzić, oprócz aktualizacji softu do takiego, w którym dany model aparatu jest wpisany jako obsługiwany.
    teoretycznie obsługuje mojego Gx7
    ma profil.
    nie ma profilu obiektywu.
    i tu może pies pogrzebany.

Strona 37 z 73 PierwszyPierwszy ... 27353637383947 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów