Close

Strona 19 z 80 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 800

Wątek: Lightroom 6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    @GWS,
    a możesz napisac jakie to byly pliki (jaka wielkosc, wielkosc srednia, wielkosc calej paczki, jaki format)
    bez tego twoja informacja ma wartosc szczypiorku na łące.
    80 szt DNG ~14MB/szt z Canona 450D
    83 DNG ~25MB/szt z Nikona 7100
    (z CR2 i NEF na DNG przerabiam przy imporcie, w zasadzie bez powodu)

Export bez zmiany rozmiaru, JPG 100% zajmuje 1,82GB. W zasadzie każdy kadr zmieniany w: Camera Calibration, Lens Corrections, Detail (szczególnie Canon), Basic.

... i trochę nakłamałem, bo SSD jest i na nim system i aplikacje, natomiast pliki źródłowe czytane są z jednego HDD a wynikowe zapisywane na drugim HDD (nowe dyski z przyzwoitymi transferami).
    Ostatnio edytowane przez GWS ; 24-04-2015 o 17:15

Domyślnie

@GWS
    dzieks

Domyślnie

tak naprawdę najistotniejsze jest czy katalog jest na SSD

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek z Nikonem też Zobacz posta
    tak naprawdę najistotniejsze jest czy katalog jest na SSD
    Katalog jest na SSD.

Domyślnie

Odnoszę wrażenie, że obecny LR doszedł do sytuacji, jaką przechodził PS tak gdzieś w okolicy wersji 7. Siódemka PSa cieszyła się zasłużenie renomą jako wyczynowy program dobrze służący swoim celom i nie bardzo było wiadomo, jakie jeszcze usprawnienia i nowinki można by wprowadzić, żeby skusić ludzi do kupna upgrade'u. Nie pamiętam, czy miałem ósemkę. Więcej powiem, nawet nei pamiętam, czy była jakaś ósemka, czy od razu weszli w CSa...

Od paru dni (jak czasu staje) czytam sobie tu i ówdzie o nowym LRze i zachwytów nigdzie nie słyszę, nawet u fanboyów... Nie ma ekscytacji, nikt się nei cieszy z nowych narzędzi (jak to było w poprzednich wersjach LRów), nie ma radosnej wrzawy, rozgryzania szczegółow nowych funkcji, i te pe. Za to słyszę w zasadzie tylko jedno: i co, przyspieszyło? I tu padają odpowiedzi, że jednym tak, innym nie - choć oba warianty odpowiedzi raczej bez jakichś wielkich emocji...

Powiem Wam jakie mam zdanie o tym numerku LRa: na razie słabo. Mam już co prawda triala szóstki, ale właściwie to nawet wcale mi się nie spieszy z odpalaniem, nie czuję emocji w związku z nową edycją programu. Ot będzie czas, to odpalę z nudów, ale żebym się cieszył, to nie. Zabrakło mi zresztą najbardziej oczekiwanego przez mnie pędzla Content Aware, który ułatwiłby mi życie, a dodatki typu merdżowanie HDRów, rozpoznawanie twarzy czy lepsze slideshowy z filmami są dla mnie nieistotne.

Kelby zapowiadał huk bomby atomowej (smthng really big), a wyszła tekturowa cienka petarda. Podobnie się czuję.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Od paru dni (jak czasu staje) czytam sobie tu i ówdzie o nowym LRze i zachwytów nigdzie nie słyszę, nawet u fanboyów... Nie ma ekscytacji, nikt się nei cieszy z nowych narzędzi (jak to było w poprzednich wersjach LRów), nie ma radosnej wrzawy, rozgryzania szczegółow nowych funkcji, i te pe. Za to słyszę w zasadzie tylko jedno: i co, przyspieszyło? I tu padają odpowiedzi, że jednym tak, innym nie - choć oba warianty odpowiedzi raczej bez jakichś wielkich emocji...

Powiem Wam jakie mam zdanie o tym numerku LRa: na razie słabo. Mam już co prawda triala szóstki, ale właściwie to nawet wcale mi się nie spieszy z odpalaniem, nie czuję emocji w związku z nową edycją programu. Ot będzie czas, to odpalę z nudów, ale żebym się cieszył, to nie. Zabrakło mi zresztą najbardziej oczekiwanego przez mnie pędzla Content Aware, który ułatwiłby mi życie, a dodatki typu merdżowanie HDRów, rozpoznawanie twarzy czy lepsze slideshowy z filmami są dla mnie nieistotne.

Kelby zapowiadał huk bomby atomowej (smthng really big), a wyszła tekturowa cienka petarda. Podobnie się czuję.
    Mam podobne odczucia, nowinki typu książka, rozpoznawanie twarzy, slideshow, osobiście nie są mi do nieczego potrzebne. Nie tego oczekuję od programu do obróki i zarządzania zdjęć. Liczyłem na poprawę wydajności, i dodatkowe narzędzia-pędzle, warstwy, wprowadznie świeżości w wyglądzie i może jeszcze lepszej custom-izacji. Testuję sobie Capture one pro 8 i przyznam szczerze że ten program na chwilę obecną bardziej mnie zachwyca, kolory zdecydowanie przemawiają*ża CP1.
    Pozdrawiam
    Rób najlepiej jak tylko potrafisz , jakieś tam body i kilka szkiełek..
    Nikon Z6ii / Z24-70f4S/ Z 35 1.8S /Z 85 1.8S/ Z 70-200f2.8 VR S/Jupiter 135 3.5 / Viiltrox 24 1.8 / Helios 58mm /

Domyślnie

Dla Was są to niewielkie zmiany, dla mnie gigantyczne, widać zależy co komu potrzeba...

Domyślnie

zeby nie bylo zbyt kolorowo... od czsu do casu LR koncertowo sie wysypuje. raczej bez konkretnej przyczyny. no i podobnie jak lr5 - przy duzej ilosci korekt lokalnych (szczotkach, gradientach itp) bardzo konkretnie zwalnia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez R Zobacz posta
    zeby nie bylo zbyt kolorowo... od czsu do casu LR koncertowo sie wysypuje. raczej bez konkretnej przyczyny. no i podobnie jak lr5 - przy duzej ilosci korekt lokalnych (szczotkach, gradientach itp) bardzo konkretnie zwalnia.
    Mi się nic nie wysypuje ani nie zwalnia przy dużej ilości szczotek użytych. Może coś się "krzywo" zainstalowało?
    Masz lightroom na ssd?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoom2 Zobacz posta
    @GWS,
    a możesz napisac jakie to byly pliki (jaka wielkosc, wielkosc srednia, wielkosc calej paczki, jaki format)
    bez tego twoja informacja ma wartosc szczypiorku na łące.

@bielack to samo tyczy sie twojej pracy (tej z linka) no chyba ze czegos nie doczytalem.
    W moim przypadku również były to *.DNG jakie tworzy Lightroom przy imporcie *.NEF nikona D90. Średnia wielkośc pliku: 8Mb. Niektóre z nich mają ok. 12Mb (te bardziej obrabiane). Jaka wielkośc paczki - nie mam pojęcia; Zaznaczyłem pierwsze 100 obrazków ze "smart kolekcji" swoich najlepszych zdjęć. Miałem pewność, że żadne nie jest "default", a bardzo intensywnie edytowane.
    Trochę bloguję.

Strona 19 z 80 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów