Close

Strona 239 z 292 PierwszyPierwszy ... 139189229237238239240241249289 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 381 do 2 390 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hypno Zobacz posta
    Cześć!

Na kilka lat odpuściłem fotografowanie z wielu przyczyn jednak teraz wracam do tego i szukam osób które zmieniły system na Canona, a jeszcze lepiej gdy zostawiły D700 i przeszły na 5mk3.
    Właśnie się zastanawiam nad pełną klatką i mam dylemat czy polować na używkę D700 czy dozbierać trochę do mk3. Obie stajnie oferują odpowiadające mi szkła więc zastanawiam się tylko nad wyborem body.
    Do czego? A no fotoreportaż. Częste wypady nocą na miasto, fotografowanie akcji. Kiedyś byłem uprzedzony do Canona głównie z powodu AF ale słyszałem i czytałem że mk3 naprawił wszystkie błędy poprzedników.
    Odrzucam 800, 810 z powodu megapikseli a 610, 750 z powodu ergonomii. D3 odpada ze względu na rozmiar.

Tak jak pisałem chętnie przeczytam wrażenia użytkowników którzy opuścili legendę i zaprzyjaźnili się z mk3.

Piszę tutaj bo po prostu nie chcę zakładać nowego wątku a szukam jedynie konkretnej opinii od konkretnej osoby.

PS. Nikon [wulgaryzm] sprawę moim zdaniem z poziomowaniem swoich nowych lustrzanek btw. Wracam do foto po kilku latach i myślę sobie ********** to pewnie będzie jakiś nowy killer na miejsce 700 a tu taki misz-masz
    Jeśli w grę wchodzą tylko d700 i Canon 5mk3 to Canon jest lepszym aparatem niż d700. Problem niestety jest z punktami AF w Canonie które w przeciwieństwie do Nikona nie są podświetlane na czerwono tylko pozostają czarne co stanowi problem przy fotografii nocą, lub ciemnych obiektów. Nigdy nie jesteś do końca pewien gdzie jest fokus.

Domyślnie

@nandemfoto Bardzo dziękuję za informację, tego akurat nie wyczytałem w recenzjach. Więc w takim razie raczej będę polował na D700 z dobrym przebiegiem. Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Domyślnie Nikon d3200

Witam .
    Jestem amatorem fotografii który przeszedł z cyfrówki na lustrzankę , kupiłem nikona d3200 z obiektywem NIKKOR 18-105MM .Jest to VR , chciałbym kupić inny obiektyw do fotografii sportu.Zdjęcia robione tym obiektywem wychodzą "ciemne" w porównaniu z teleobiektywami innych aparatów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tokio04 Zobacz posta
    Witam .
    Jestem amatorem fotografii który przeszedł z cyfrówki na lustrzankę , kupiłem nikona d3200 z obiektywem NIKKOR 18-105MM .Jest to VR , chciałbym kupić inny obiektyw do fotografii sportu.Zdjęcia robione tym obiektywem wychodzą "ciemne" w porównaniu z teleobiektywami innych aparatów.
    Nie żartujesz ?

Ciemny obiektyw ma robić ciemniejsze zdjęcia od jasnego ? Co to za teoria ?

Prawidłowo naświetlone zdjęcie nie zależy od obiektywu ale od aparatu.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

pisałem że zaczynam,
    ustawiłem na zdjęcia sekwencyjne i iso 6400

Domyślnie

Jasny obiektyw pozwala na wykonanie zdjęć słabiej oświetlonego obiektu - szczególnie ważne przy robieniu 'z ręki', gdzieś zbyt długi czas powoduje poruszone zdjęcie.

Jasne tele są niesamowicie drogie a i operowanie małą głębią ostrości (przy otwartej przysłonie, by tę jasność wykorzystać) wymaga wprawy.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Zbanowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nandemofoto Zobacz posta
    Problem niestety jest z punktami AF w Canonie które w przeciwieństwie do Nikona nie są podświetlane na czerwono tylko pozostają czarne co stanowi problem przy fotografii nocą, lub ciemnych obiektów. Nigdy nie jesteś do końca pewien gdzie jest fokus.
    Bardzo ciekawa teoria. Musze zglosic do serwisu, ze moj C swieci na czerwono w sposob nieuprawniony. Albo go podrobili niczym puszki Nikona, albo zmontowali w Fukushimie.

_Anakin
    Gość

Domyślnie

Cześć,

mam 35mm, ale w sumie średnio mi podchodzi. Dla mnie to trochę przereklamowane szkło, bokeh mi się nie podoba, ogniskowa to w sumie chyba za krótka(wiem, trzeba było wybrać 50mm) i chce się tego pozbyć. Zamieniłbym to na jakiś uniwersalny spacerniak. Miałem dawno temu na początku 18-105 od którego zaczynałem, ale nie chce do niego wracać, wolałbym coś z lepszym światłem. Mam Sigmę 10-20, więc niekoniecznie musimy wybierać w obiektywach od 17mm, ale fajnie by było podciągnąć trochę więcej niż 50mm - w okolicy do 1700 zł za bardzo wyboru nie mam. Coś polecicie konkretnego? W sumie to chyba jest:

Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM
    Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C
    Tamron 28-75 mm F/2,8 SP XR Di LD

Coś pominąłem? Co ma najlepszy stosunek ceny do jakości? Wiem, że w tej kategorii cudów nie można wymagać, ale podejrzewam, że obiektyw będzie po prostu bardzo roboczy i wszędzie tyrany, pożyczany rodzicom, więc szkoda mi inwestować więcej pieniędzy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Pewnie Sigma 17-50 f/2.8 EX DC OS HSM, chociaż odpowiedź "to zależy od..." też byłaby właściwa - mnie np. moja 35mm bardzo odpowiada, ale chętnie kupiłbym jasnego zooma, kwestia kasy .

Moje pytanie - lampa o parametrach zbliżonych do sb-600, co polecacie? Nowa, oczywiście im taniej, tym lepiej. Z góry dzięki
    D5200, Yn568ex,35 f/1.8, 18-105, 55-200 f/4-5.6

Strona 239 z 292 PierwszyPierwszy ... 139189229237238239240241249289 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów