Szukaj
i na statkach i w samolotach obowiązujący na całym świecie język to angielski - nie ma w tym nic niesamowitego
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Tak mi się ta Wasza dyskusja skojarzyła![]()
Jak sądzę w języku kapitana, bo skoro u niego pływają.Rozumiem też, że na ląd schodził tylko u siebie? Czy może w obcych portach rozmawiał w lokalnych językach?
Pominę fakt, że takie podejście do kierowców jest co najmniej nie na miejscu.Ciężko mi sobie wyobrazić kierowcę ciężarówki jeżdżącego po Europie i znającego języki wszystkich odwiedzanych krajów.
![]()
Nie tyczy się to tylko kierowców TIRów. Wspomniane wyżej zawody (marynarz i pilot), to idealne przykłady sensu istnienia języka „międzynarodowego”.Dlatego właśnie angielski został tym uniwersalnym językiem, żeby nikt nie musiał się uczyć wszystkich pozostałych, z którymi ma styczność.
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Plywaja dla armatora, kapitan jak to bywa tez jest wynajety, wiec czemu maja mowic w jego jezyku i najwazniejsze, pracuja w 90% na wodach miedzynarodowychNa lad schodzili i mowili po angielsku, dlatego wspomnialem ze facet mowil wiecej po angielsku niz po swojemu. Ciezko tez wymagac zeby mowil w kazdym jezyku jako "turysta" bo przeciez nie pracowali w knajpach tylko przepuszczali kase i to nie sluzbowo a prywatnie. Dalej nie widzisz roznicy miedzy "przyjechales tu do pracy wiec ucz sie naszego jezyka bo to ty tu przyjechales a nie ja do ciebie" a "przepraszam gdzie tu mozna sie tanio nazrec i przespac"?
Swiat kierowcow ciezarowek nie konczy sie na TIR-ach, co powiesz na takich co trasy maja nie dluzsze niz kilka-kiladziesiat km bo jezdza np z asfaltem i np nie ruszaja nawet do sasiedniej gminy? Od nich tez ciezko wymagac zeby mowili w jezyku kraju w ktorym pracuja ?
Posiadam tylko marzenia, rozsiałem je u twych stóp. Stąpaj lekko, gdyż stąpasz po moich marzeniachâ W.B.Yeats
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się. Zarobiony jestem.
Skontaktuj się z nami