Podlaczales juz Aero pod A7?
Szukaj
Nie mam przejściówki z P67...
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
a jak po już kilku dniach zabawy oceniasz ergonomię użytkowania Mitakona na a7? Jak bardzo jest niewygodny?
Mamiya + Sony
Z A7 jest tak sobie, grip jest za mały, więc słabo się taki zestaw trzyma. W dodatku gorsze trzymanie = większy wysiłek = większe prawdopodobieństwo spocenia się dłoni = jeszcze gorsze trzymanie.
Z A7II jest duuużo lepiej. Po pół dnia fotografowania (z przerwami oczywiście) nie czuję, by ręka była zmęczona.
Jeśli chodzi o sam obiektyw, to pierścień ostrości chodzi idealnie, pierścień przysłon (bezstopniowy) ciut za ciężko, jak dla mnie. Dużym plusem, jeśli chodzi o wygodę użytkowania, jest... optyka obiektywu. Jest on bowiem wystarczająco kontrastowy, by od pełnej dziury używać peakingu, który znacząco skraca czas ustawiania ostrości. Oczywiście jeśli zależy nam, żeby to szósta rzęsa była ostra, a nie piąta, bez lupy się nie obejdzie, ale w wielu sytuacjach nie ma potrzeby jej używania.
Jeszcze jedna fotka z Mitakona, tym razem chyba f/2 (większego znaczenia to oczywiście nie ma):
Ja takie pytanie amatora, bo się zdziwiłem trochę. Dlaczego w trybie priorytetu przysłony i ustawieniu ISO auto aparat nie zmienia czasu celem dobrania prawidłowej ekspozycji, tylko ISO właśnie? Najpierw powinien chyba jeździć czasem, nie? Zauważyłem drugiego dnia dopiero![]()
A one nie mają możliwości customizacji Auto-ISO, tzn. wprowadzenia własnych granicznych wartości czasu naświetlania i ISO?
Skontaktuj się z nami