Szukaj
To akurat raczej są dobre warunki oświetleniowe.
chodzi mi raczej o coś z "elementem ludzkim" - coś robiącym....
Musiałbym poszukać na dysku konkretnych przykładów - tzn. z mojego doświadczenia (otwarcia szkła nigdy za wiele"![]()
Zamieszczone przez ;3526706
Ładne zdjęcia i pokazują, że minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia bo bo przecież w obiegowej opinii 16 jest najmniej ostra z całego E systemu
Ale zaraz się pewnie znajdą tacy co bedą robili 10-cio krotne powiększenia i sprawdzali czy trawa w rogu aby na pewno nie jest ciut rozmyta.
Kadr i dobre naświetlenie bronią się same a minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia w amatorskiej fotografii.
Tak samo zdjęcia ToToma, nadal mi się podobają mimo, że zaczął je robić RX100 z mniejszą matrycą.
Ja powoli też dryfuję w kierunku 1" ale Nexa zostawiam na specjalne okazje.
No ja od początku nie rozumiem tych stałek f2.8 na apsc i dziwi mnie ich kult... Przy e18-55 może i miały jeszcze jakiś sens bo jednak były mniejsze (choć sigma 60/2.8 już chyba nie bardzo)... ale przy 16-50 nie ma już wielkiej różnicy, a kit jest do tego stabilizowany, może trochę słabszy optycznie ale z zoomem a cenowo podobny do jednej stałki. Na pełnej klatce może małe stałki f2,8 mają sens przy ogromnych zoomach, jakieś oderwanie od tła się da jeszcze uzyskać, ale te szkłaf2.8 na E nawet bokeh mają paskudny (może sigma 60/2.8 się jeszcze broni):/
Ciekaw jeszcze jestem porównania na f6.3 bo wtedy kity i te stałeczki powinny osiągać maksymalne osiągi
Ale szkła f2,8 nie robią dużej różnicy. Lepsza będzie albo lampa albo aparat z lepszą matrycą albo rawyPoza tym
rzadko się robi zdjęcia w słabym świetle, moim zdaniem szkoda inwestować dla tak marginalnej różnicy... A jak się jednak robi dużo w słabych warunkach to tylko stałki f1,8 (w systemie E:P) albo statyw przy nieruchomych obiektach
Chyba chodzi głównie o korektę jpgów które mają kosmiczne dystorsje.
Są różne wynalazki. Pierwszy Lens turbo jest najtańszy ale wydali już chyba trzecią wersję i ona taka tania nie jest. Speed booster był z tego co pamiętam trochę lepszy w ostrości rogów ale też był drogaśny... Ja wybrałem najtańszą opcję do systemu w którym mam najwięcej szkieł (m42), starczyło aby poczuć klimat pełnej klatki. Za to do szerokich szkieł do krajobrazów nie polecam tych wynalazków, pisałem zresztą o tym w teście LT vs A7.
(e24)
Fabryka ołówków.
Demonstrowałem to Michałowi z retkińskiego balkonu, nie wiem czy pamięta: naprzemienne przeostrzanie przy 16mm z bliży na nieskończoność skutkowało że AF blokował się na MFD aż do puszczenia i ponownego naciśnięcia spustu. Rzecz była niezależna od egzemplarza PZ-ta (Michelowy zachowywał się bliźniaczo).
Zdarzyło mi się to kilka razy na wakacjach, wkurzając mnie niezmiernie... właściwie to dlatego nabyłem Nexa 6.
Jedni idą w kierunku FF, inny zmniejszają matrycę do 1". Nie ważne czym. Ważne, żeby dawało radość
Tomek
| tohu wawohu |
Gratuluję ujęcia.
Zastanawia mnie tylko kolorystyka, bo to kolejne zdjęcie przypominająca mi kolory rodem z analogowej kliszy Koniki (aby nie było wątpliwości to jest komplement). Jakiś konkretny preset w LR, czy sam poprawiasz suwaczkami (trenując cierpliwość)?
Pozdrawiam
Michał
Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
OM-1, Panas S5D
Skontaktuj się z nami