Close

Strona 1363 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3638631263131313531361136213631364136513731413146318632363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 13 621 do 13 630 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    2/3 EV to chyba nie jest ogromna różnica?
    Tym bardziej ze zysk z OSS to miedzy 2-3EV.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

To akurat raczej są dobre warunki oświetleniowe.
    chodzi mi raczej o coś z "elementem ludzkim" - coś robiącym....
    Musiałbym poszukać na dysku konkretnych przykładów - tzn. z mojego doświadczenia (otwarcia szkła nigdy za wiele"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Mialem Michelowa 20 chwilke na testy, rownolegle z posiadanym wtedy PZetem. Wnioski identyczne z Podwysem.

Ale ja tez lubilem PZ gdyby nie jego niekompatybilnosc programowa z 5n, kto wie z czym bym teraz jezdzil na wakacje
    Ja po upgrade firmware w 5n nie miałem problemów. Opisywales Mariusz cos kiedyś o działaniu AF, ale tak naprawdę nie wiem o co chodzi
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ;3526706
    to zapodam jakieś zdjęcia z 16ki, a co

Ładne zdjęcia i pokazują, że minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia bo bo przecież w obiegowej opinii 16 jest najmniej ostra z całego E systemu

Ale zaraz się pewnie znajdą tacy co bedą robili 10-cio krotne powiększenia i sprawdzali czy trawa w rogu aby na pewno nie jest ciut rozmyta.

Kadr i dobre naświetlenie bronią się same a minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia w amatorskiej fotografii.

Tak samo zdjęcia ToToma, nadal mi się podobają mimo, że zaczął je robić RX100 z mniejszą matrycą.

Ja powoli też dryfuję w kierunku 1" ale Nexa zostawiam na specjalne okazje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez podwys Zobacz posta
    Nie, po lewej to pz, środek i prawa to 20.
    Dość długo te zdjęcia oglądałem na kompie i już sam nie wiem czy widzę różnice między tymi skrajnymi.
    Nawet jak tak, to niezbyt dużą.
    No ja od początku nie rozumiem tych stałek f2.8 na apsc i dziwi mnie ich kult... Przy e18-55 może i miały jeszcze jakiś sens bo jednak były mniejsze (choć sigma 60/2.8 już chyba nie bardzo)... ale przy 16-50 nie ma już wielkiej różnicy, a kit jest do tego stabilizowany, może trochę słabszy optycznie ale z zoomem a cenowo podobny do jednej stałki. Na pełnej klatce może małe stałki f2,8 mają sens przy ogromnych zoomach, jakieś oderwanie od tła się da jeszcze uzyskać, ale te szkłaf2.8 na E nawet bokeh mają paskudny (może sigma 60/2.8 się jeszcze broni):/
    Ciekaw jeszcze jestem porównania na f6.3 bo wtedy kity i te stałeczki powinny osiągać maksymalne osiągi

Cytat Zamieszczone przez fafniak Zobacz posta
    Ale piszecie chyba tylko o dobrych warunkach oświetleniowych?
    Bo jakoś cięzko mi wyobrazić sobie "brak różnic" między 2.8 a minimum 3.5 w pomieszczeniach z jakims klimatycznym światełkiem
    Ale szkła f2,8 nie robią dużej różnicy. Lepsza będzie albo lampa albo aparat z lepszą matrycą albo rawy Poza tym
    rzadko się robi zdjęcia w słabym świetle, moim zdaniem szkoda inwestować dla tak marginalnej różnicy... A jak się jednak robi dużo w słabych warunkach to tylko stałki f1,8 (w systemie E:P) albo statyw przy nieruchomych obiektach

Cytat Zamieszczone przez podwys Zobacz posta
    O jakiej niekompatybilności piszesz? Bo ja oprócz problemu z hdr nie wiem o żadnych innych.
    Chyba chodzi głównie o korektę jpgów które mają kosmiczne dystorsje.

Cytat Zamieszczone przez rmn1 Zobacz posta
    Powiedzcie mi, czy kązdy wynalazek typu lens turbo będzie tak samo "dobry"? Chodzi mi o wpływ na jakość obrazu, zwykły nex-fd wziąłem najtańszy, ale tu są już soczewki. Jest różnica między producentami?

I drugie pytanie, jak brać lens turbo to dobrym wyborem będzie FD? Mam już FDn 50/1.4, kupiłbym sobie coś szerszego jeszcze i by było dobrze. FD ma dobre i tanie szkiełka czy lepiej coś innego?
    Są różne wynalazki. Pierwszy Lens turbo jest najtańszy ale wydali już chyba trzecią wersję i ona taka tania nie jest. Speed booster był z tego co pamiętam trochę lepszy w ostrości rogów ale też był drogaśny... Ja wybrałem najtańszą opcję do systemu w którym mam najwięcej szkieł (m42), starczyło aby poczuć klimat pełnej klatki. Za to do szerokich szkieł do krajobrazów nie polecam tych wynalazków, pisałem zresztą o tym w teście LT vs A7.

(e24)

Domyślnie

Fabryka ołówków.

Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachmuszel Zobacz posta
    Ja po upgrade firmware w 5n nie miałem problemów. Opisywales Mariusz cos kiedyś o działaniu AF, ale tak naprawdę nie wiem o co chodzi
    Demonstrowałem to Michałowi z retkińskiego balkonu, nie wiem czy pamięta: naprzemienne przeostrzanie przy 16mm z bliży na nieskończoność skutkowało że AF blokował się na MFD aż do puszczenia i ponownego naciśnięcia spustu. Rzecz była niezależna od egzemplarza PZ-ta (Michelowy zachowywał się bliźniaczo).

Zdarzyło mi się to kilka razy na wakacjach, wkurzając mnie niezmiernie... właściwie to dlatego nabyłem Nexa 6.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Demonstrowałem to Michałowi z retkińskiego balkonu, nie wiem czy pamięta:
    Takich chwil się nie zapomina

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ropusz Zobacz posta
    Ładne zdjęcia i pokazują, że minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia bo bo przecież w obiegowej opinii 16 jest najmniej ostra z całego E systemu

Ale zaraz się pewnie znajdą tacy co bedą robili 10-cio krotne powiększenia i sprawdzali czy trawa w rogu aby na pewno nie jest ciut rozmyta.

Kadr i dobre naświetlenie bronią się same a minimalne różnice w ostrości nie mają żadnego znaczenia w amatorskiej fotografii.

Tak samo zdjęcia ToToma, nadal mi się podobają mimo, że zaczął je robić RX100 z mniejszą matrycą.

Ja powoli też dryfuję w kierunku 1" ale Nexa zostawiam na specjalne okazje.
    Jedni idą w kierunku FF, inny zmniejszają matrycę do 1". Nie ważne czym. Ważne, żeby dawało radość

Tomek
    | tohu wawohu |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Fabryka ołówków.
    Gratuluję ujęcia.
    Zastanawia mnie tylko kolorystyka, bo to kolejne zdjęcie przypominająca mi kolory rodem z analogowej kliszy Koniki (aby nie było wątpliwości to jest komplement ). Jakiś konkretny preset w LR, czy sam poprawiasz suwaczkami (trenując cierpliwość)?

Pozdrawiam
    Michał
    Fujifilm X-T1/3, S5 PRO
    OM-1, Panas S5D

Strona 1363 z 2397 PierwszyPierwszy ... 3638631263131313531361136213631364136513731413146318632363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów