Szukaj
No 28/2 czy macro 90/2.8 to też miłe dodatki do nexówDla mnie to dwie premiery też do tego systemu.
Chociaż w lustrzankowych systemach 35/1.4 do apsc też trzeba ściągać z pełnej klatki i też jest kosmicznie drogie...
Między 2.8 a 1.8/2.0 różnica jest duża, więc na pewno warto zmienić.
Tylko pytanie przy planujesz przesiadkę na pełną klatkę.
Jeżeli nie, to imho lepiej zamienić na sel 35/1.8.
Będzie z 500 zł taniej za nówkę, a da się też czasem kupić używki (w okolicach 1000 zł).
Edyta mówi, że 28/2 nie ma stabilizacji, więc kolejny plus dla sel 35.
Ostatnio edytowane przez podwys ; 05-03-2015 o 10:34
No 500 to nie. E35 kosztuje minimum 1500, a sony wyceniło 28kę na 1900, w normalnych sklepach będzie kosztować pewnie pod 1750-1800zł. Jak ktoś się jest w stanie pogodzić z inną ogniskową to też jednak polecałbym e35 - mniejsze, tańsze i stabilizowaneChoć poczekajmy jeszcze na testy 28ki, może być dobre szkło...
VCL-ECU2 Ultra-Wide and VCL-ECF2 Fisheye APS-C converters
Sony has also introduced new wide angle converters for E-mount APS-C camera bodies. The new VCL-ECU2 converter is compatible with the E 16mm F2.8 (SEL16F2and E 20mm F2.8 (SEL20F2
wide angle APS-C lenses, boosting ultra-wide angle performance to 12 mm (with E 16mm F2.
or 16 mm (E 20mm F2.
. The VCL-ECF2 Fisheye Converter creates exaggerated perspective effects for both lenses with full 180° coverage. Each converter sports a smart new black finish.
Czyli chyba oba konwertery będą z 20/2.8 działały.
Wygląda na to że oba. Ponieważ mnie rybie oko niespecjalnie interesuje, to zostawię sobie tego ECFa co już mam, choć srebrny.
Masz rację, w sumie nie zwróciłem uwagi, że to 1900 to cena sony.
Zadziwiające jest też to, że nie spadła cena sel 35. Moja sztuka, kupowana niedługo po premierze kosztowała tyle co dzisiaj praktycznie.
To może wynikać z jego małej popularności.
A po opiniach i oczekiwaniach wydaje mi się, że jak 28 nie będzie jakiś niewypałem jeżeli chodzi o IQ to może być bardzo popularny.
A jego sukces marketingowy być może przekona sony, że warto też wypuszczać trochę tańsze szkła (choć to pewnie nasze pobożne życzenia).
Ostatnio edytowane przez podwys ; 05-03-2015 o 11:06
Najważniejsze, że czarne![]()
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Skontaktuj się z nami