Oczywiście, że nie tylko, i dobrze, bo mnie bardzo się ta radioaktywność podoba.
Tu np. z 2/35: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...ight=ulicznica.
Szukaj
Oczywiście, że nie tylko, i dobrze, bo mnie bardzo się ta radioaktywność podoba.
Tu np. z 2/35: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...ight=ulicznica.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
hmmm
nie wiem czy dokładnie o tym samym piszemy. Tak z pamięci 24mm 2.0 (AF/IF) pentaxa była po prostu ciepła.
Niezależnie od światła dawała po prostu cieplejszy obrazek.
Takumar (przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń) nabiera rozpędu właśnie przy niskim słońcu, jakby mu sie jakieś "turbo" włączało. Przy "normalnych" zdjęciach właściwosć ta jest według mnie prawie pomijalna.
Marcin, stare Takumary mają żółte soczewki.
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Zdumiewające jest to, jak kontekst nie ZROBIENIA zdjęcia, ale jego PREZENTACJI wpływa na jego odbiór. Gdyby to nie było zdjęcie Mećki zrobione przez Woytka i umieszczone na tym forum, w tym wątku, większość ludzi powiedziałaby, że to po prostu złe, nieudane zdjęcie. Gdybyśmy dawnym zwyczajem zamawiali w zakładzie odbitki "po jednej z każdego udanego kadru", nigdy byśmy tego zdjęcia nie zobaczyli!![]()
czy używa ktoś LA-EA4 ?
Ogólnie w grze pozostaje 40 1.4 i FE 35. Pomijając oczywistość, czyli ogniskową i AF - którą optycznie byś polecił? Oglądam zdjęcia Wojtka z 35 FE, wiem że to absolutnie nie jest zasługa obiektywu tylko fotografa i jego zdolności patrzenia, ale to jak obrazuje ten obiektyw bardzo do mnie przemawia. No, tylko ciekawe ile tu też jego ingerencji.
To zależy, co chcesz fotografować. Wojtek w swojej fotografii świetnie wykorzystuje FE35, ja bym pewnie tak nie umiał, więc szkło niedługo pójdzie do ludzi.
Sam wybrałbym 40/1.4, bo w moim nieśpiesznym fotografowaniu łatwiej by mi było coś z niego wycisnąć.
A tak ogólnie, to FE35 optycznie jest lepszy, ostrzejszy i w centrum, i na brzegu.
Skontaktuj się z nami