Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Majsterkowicz

Domyślnie

Z tym gwintowaniem to genialny pomysl
    .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Miałem to samo w krupsie.
    Sprawa jest dość uperdliwa ponieważ mosiężny element skleił się z aluminiowym za pomocą kamienia w wodzie. Niczym normalnym tego się nie wykręci. Trzeba delikatnie rozwiercać do momentu aż mosiężny element będzie na tyle cienki że będzie go można wygiąć do środka wbijając mały śrubokręcik między aluminiowy korpus bojlera a mosiężny element mocowania rurki. Następnie po kawałku usuwać go kiedy pęknie. Można uszkodzić gwint ale jak się to robi ostrożnie to uszkodzenie nie jest na tyle poważna aby połączenie przepuszczało. Podgrzewanie smarowanie ani inne wynalazki nie pomogą to nie stal tylko aluminium i mosiądz. Później można założyć taśmę teflonową na nowy króciec ale i tak powinien być tam oring.
    Acha jeszcze dobrze spiłować pozostałość tulei mosiężnej do poziomu aluminium tak aby było widać ile go rozwiercić.

Z moja zgrabnością i cierpliwością pewnie skończy się odbiciem automatu od sufitu.
    Czesc zamienna i wykretaki prawdopodobnie otrzymam w środę,
    najpierw spróbuje metody TOP67, potem Chłopaków (delikatnie wbić mały śrubokręt, imbus) a jak to nie wyjdzie to wiertło 10-tka i jazda, według Twojej instrukcji

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Jak chcesz naciąć, skoro to jest we wgłębieniu? A rozwiercanie zniszczy gwint, nie wspominając o tym, że dokręci bardziej. Po to wymyślono wykrętak z lewym "gwintem", żeby takie sprawy załatwiać.
    Można naciąć małym fleksem, np. Dremela. Kamień zaatakować najlepiej Domol antikalk z Rossmana.
    Gerard - wykrętaki dopiero co widziałem w Lidlu. A Ty kupiłeś, ale nie masz w rękach? Lipa. Nie umiesz kupować.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet Zobacz posta
    Gerard - wykrętaki dopiero co widziałem w Lidlu. A Ty kupiłeś, ale nie masz w rękach? Lipa. Nie umiesz kupować.
    Słuchaj, bo ja kliknąłem i mi przyniosą do domu

Domyślnie

Przerabiałem wykretaki szczerze życzę Ci aby się udało. U mnie stop mosiądzu był na tyle miękki że wykrętak tylko rozwiercał bardziej króciec.
    Ino mam takie pytanie a jak to się stało że końcówka znalazła się w 2 kawałkach. U mnie była nieszczelna i musiałem ją wykręcić, zerwałem ją identycznie ale to była dość spora siła. Moja metoda jest ostatecznością więc próbuj rzeczywiście tak jak chłopaki radzą morze pójdzie. Te końcówki bodajże mają gwinty nie metryczne więc z ponownym nagwintowanie mogą być problemy.
    Jak dojdzie końcówka to sprawdź jej wymiar co by tą 10 nie przesadzić jak by inne metody zawiodły.
    Powodzenia
    Ostatnio edytowane przez foveon ; 16-02-2015 o 21:18
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Domyślnie

Ino mam takie pytanie a jak to się stało że końcówka znalazła się w 2 kawałkach.
    Tego tez nie mogę pojąć jak plastikowa rureczka wytrzymała a te metale same pękły
    wczoraj wieczorem automat stal w czuwaniu i nagle usłyszeliśmy jak coś syczy i wydobywa się para, natychmiast go zona wyłączyła, odczekałem ale każda próba ten sam efekt, pomyślałem ze jakaś rureczka się wypiela, rozebrałem i tak jak na zdjęciach urwało się z całkowicie wkręconym gwintem, zrobiłem zdjęcie opisałem i spakowałem do serwisu.

Jak dojdzie końcówka to sprawdź jej wymiar co by tą 10 nie przesadzić jak by inne metody zawiodły.
    Powodzenia
    Dosiadłem się do komputera i zacząłem grzebać w necie, natrafiłem na strone z częściami do WMF kupiłem i zobaczymy jaki ze mnie majsterkowicz
    wygląda troszkę inaczej niż moja ale innej nie było do tego modelu, mam nadzieje ze jakaś nowa produkcja i będzie pasować.

Dzieki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    Boże, czytam te wasze wpisy i mi moje inżyniersko mechaniczne uszy więdną Dziura to jest między wiecie czym -> mechanik mówi otwór, twardo zakręcone No dobra, pośmiałem się, a teraz do rzeczy.
    Te, indżinier. Ty nie tak dawno mierzyłeś rzeczy w centymetrach więc nie bądź taki do przodu
    Pursue happiness with diligence

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    (Pamiętajmy, że znormalizowane średnice gwintów są od M6)
    Ty się na rekolekcjach uczysz na inżyniera? Znormalizowane gwinty metryczne zaczynają się od M0,25.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Mialem dużo szczęścia, użyłem płaskiego śrubokręta, wykręciło się bardzo lekko.
    Automat znowu funkcjonuje, a ja zaoszczędziłem trochę kasy

Dziękuje wszystkim za wskazówki.
    Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 18-02-2015 o 21:34 Powód: pis. (Wszystkim->wszystkim)

Domyślnie

No i jeszcze masz komplet wyktętaków lewonagwintownych!
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów