Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D5100 - serwis - tragedia

Witam, wysłałem do serwisu mojego nikona ponieważ robił czarne zdjęcia. Nikon jest jeszcze na gwarancji.
    Niestety serwis odmówił naprawy gwarancyjnej ponieważ stwierdził:

"Informujemy, że na podstawie ekspertyzy stwierdzilismy, iż sprzęt został uszkodzony przez ciecz lub nadmierną wilgotnosć.
    Wymiana mechanizmu wybierania przysłony.
    Wymiana mechanizmu migawki, bagnetu, styków F-min i okleiny"

To jest jakaś kpina bo aparat nie mógł zostać zalany ani zawilgocony. Ponieważ od dawna leży w domu.

Proszę o jakąś rade czy można się odwołać do tego?
    Czy może jakiś niezależny rzeczoznawca może coś zadziałać?

Dzięki wielkie.

Domyślnie

Przede wszystkim zażądaj dowodów. Przynajmniej zdjęcia szkód spowodowanych przez wilgoć. Nie wiem jak wilgoć może uszkodzić bagnet. Żeby uszkodzić migawkę też musiało by jej być sporo. W pierwszej kolejności pada elektronika, a tutaj tylko styki pod to podpadają.
    Płatna naprawa prawie na pewno się nie opłaca (nie podałeś wyceny). Trzeba walczyć.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

za naprawa życzą sobie 657zł

teraz pytanie jak zażądam dowodów w formie zdjęć, to mogą specjalnie pare na korpus puścić, a potem mi wmówią, że to ja tak zrobiłem. Może lepiej żeby odesłali. Sam nie wiem. Ewidentnie chcą mnie naciągnąć.

To są części, które niby muszą wymieni:
    "Wymagane części
    1K241-796 GND PLATE
    1K404-176 BAYONET MOUNT
    1B061-238-1 SQ BASE UNIT
    1B061-408 MG PCB UNIT
    1H998-213 GRIP RUBBER UNIT"

Nie wiem co robić.

Domyślnie

Ewidentnie ktoś kogoś chce naciągnąć.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Niedawno podobny temat z serwisem dotyczył D5200, tu szczegóły: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...53#post3510653
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Niestety w polskim bagnie robi się to nagminne. Ostatnio dostałem taką samą ekspertyzę z serwisu asusa. Netbook niby zalany, ale nigdy choćby kropla na niego nie spadła... Ewentualnie przy kichaniu . Na forach coraz częściej spotykam się z wpisami na temat odmowy naprawy gwarancyjnej z powodu rzekomego zalania. Zapewne nic nie wskórasz, ale życzę powodzenia i wytrwałości w walce...
    Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Może w ten sposób próbują odrabiać straty związane z akcją serwisową D600 i D750 naciągając niewinnych ludzi na koszty.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Hehe, tak się robi biznes w bananowej republice polandu. Nawet bagnet chcą Ci wymienić... Butelek z browarem chyba raczej tym aparatem nie otwierałeś?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Niedawno podobny temat z serwisem dotyczył D5200, tu szczegóły: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...53#post3510653
    Firmie Nikon oraz innym wydaje się, że można ludzi robić w konia wmawiając im wszelkiego rodzaju wymyślone problemy aby tylko nie naprawiać na gwarancji sprzętu.
    Na szczęście w dobie internetu tego sprawy bardzo szybko wychodzą na światło dzienne.
    Jedynym wyjściem jest nagłaśnianie na wszelkich forach i na facebook Nikona. Wtedy więcej ludzi widzi, że jest to powszechna praktyka a nie odosobniony przypadek.
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaarooL Zobacz posta
    Hehe, tak się robi biznes w bananowej republice polandu. Nawet bagnet chcą Ci wymienić... Butelek z browarem chyba raczej tym aparatem nie otwierałeś?
    Browary otwierałem w przeróżny sposób, ale nigdy jakoś do głowy mi nie przyszło robić tego aparatem....

Spróbuje u rzeczoznawcy niezależnego. Zobaczymy co wskóram. Na pewno nie dam im zarobić.
    Jak mi nic nie wyjdzie to w ostateczności oddam nikona do kogoś kto zrobi to za inną kwotę i wymieni tylko części, które są faktycznie popsute.

Dzięki za wsparcie.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów