Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Pentax K-S2

Domyślnie

Jadę wlasnie do pracy. W plecaku mam 50, 85, 180mm.
    Gdzie w P znajdę takie słoiki ? Siedzą tez dwie sztuki sb. Znajadę w P takie ?
    Bez sensu gadanie. System fajny do zabawy. Tylko tyle.
    Moze jako puszka i jedno szkło to sie ten P nada. Ale poza tym...
    Z reszta, jak jedna puszka do zabaw, to jakies tanie a3000 i tańsze i na pewno da nie gorsze foty.
    A cenowo to mozna poszaleć i starych szkieł dokupic w jego cenie.

Pentak to średniaka ma fajnego. Ale to inna działka.
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Jadę wlasnie do pracy. W plecaku mam 50, 85, 180mm.
    Gdzie w P znajdę takie słoiki ? Siedzą tez dwie sztuki sb. Znajadę w P takie ?
    Bez sensu gadanie. System fajny do zabawy. Tylko tyle.
    Moze jako puszka i jedno szkło to sie ten P nada. Ale poza tym...
    Z reszta, jak jedna puszka do zabaw, to jakies tanie a3000 i tańsze i na pewno da nie gorsze foty.
    A cenowo to mozna poszaleć i starych szkieł dokupic w jego cenie.

Boze co za dyrdymaly opowiadasz/piszesz...az szkoda komentowac..ale spoko - niech ci bedzie - system "tylko" do zabawy i "bez szkiel" (nie ma zadnej 50mm , nic w okolicach 85mm , ani nic w okolicach 180mm :lol )....hehe tylko "stare manuale"...heheee - dzieki za humor 13 w piatek

Domyślnie

Piatek nie piatek, ale w sobotę luknalem.
    Odpowiedników nie znalazłem. Podaj linki zatem, bo chyba mam braki - albo i nie...
    Dopisany to tego niech bedzie 35mm. Bez tego tez zyc nie mogę.
    No i 50,85,180mm.
    Podlinkuj sklepowe strony ze szkłami.
    Na pewno ktos skorzysta.

Bo takie tabele to ...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Pewnie nie zwróciłeś uwagi, że jest to "Current line-up", więc tabela jak najbardziej na miejscu.
    Inna sprawa, że brakuje w niej dokładnie takich obiektywów, jakie wymieniłeś.

Domyślnie

To jest tabela. Tabelami zdjęć się nie robi. Idź do sklepu i kup. Tego nie ma nawet na znanym portalu aukcyjnym. Nawet, gdy już przyjdzie paczka z długo wyczekiwanym obiektywem, to cena powala. Powiedzmy, że odpowiednikami 85mm są 70/2.4 i 77/1.8. Tu cena szokuje, na dzień dzisiejszy 2400pln i 4000pln. To dramat za taką jasność i brak przyzwoitego AF. 85/1.8 USM Canona 1400pln i leży na półce. Bardzo dobry optycznie, trudno mu coś zarzucić. Jak komuś mało to ma 85L o jakości której Pentax nie osiągnie za 100 lat. Takie są FAKTY.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

To akurat jest prawda.
    Ale tabelka jako taka jest prawdziwa.
    Najwspanialsze korpusy Pentaxa nic nie poradzą, gdy niedostatek obiektywów. Chyba, że Pentax liczy na to, że nadal będzie "jechał" na zapleczu niezliczonych starych obiektywów z bagnetem K wszelkich marek. Nie wiem, jak w najnowszych korpusach, ale w starszych możliwy był pomiar światła przy przysłonie roboczej, i praca ze starymi obiektywami K nie była nawet bardzo niedogodna. Może Pentax na to liczy?

Domyślnie

Obserwuję sobie Pentaxa, bo ma pewne zalety, ważne akurat dla mnie:
    1. Szczelne małe puszki, solidnie wykonane, przykładowo K-50.
    2. Dobry wizjer 100%
    3. Mierzy światło nawet przez musztardówkę
    4. Można zasilać paluszkami.
    5. AF wszystko krzyżowe.
    6. Stabilizuje musztardówki po wpisaniu ogniskowej
    7. Dobre matryce

To są poważne atuty w stosunku do konkurencyjnych małych puszek. Wadą jest brak gripa. Lecz cóż po tych zaletach, małe stałki są absurdalnie drogie, napędzane śrubokrętem. Ze szczelnych szkieł za ludzkie pieniądze to tylko kity, a te nie powalają niestety. Ich jakość jest nieadekwatna do body. Brakuje mi tu czegoś na miarę szczelnego canona 17-40/4L USM.
    Fuji S3Pro || Nikkor 35/1.8G DX; 50/1.8D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Dopisany to tego niech bedzie 35mm. Bez tego tez zyc nie mogę.
    No i 50,85,180mm.
    Podlinkuj sklepowe strony ze szkłami.
    Na pewno ktos skorzysta.

Bo takie tabele to ...
    Hehee
    Prosze
    fotozakupy.pl czy fotostrada.pl i jest kilka jeszcze np. cyfrowe.pl itp.

zgadza sie - tez uwazam ze 35 jest wazna.
    Porownujac to co jest na dzien dzisiejszy:
    35mm - w Pentaxie masz 35/2.4 , 35/2 , 31/1.8LE - zgadza sie nie ma jasniejszego na dzisiejszy dzien - jedynie zostaje posilkowac sie Sigma 35/1.4
    50mm - 50/1.8 , 50/1.4 , 55/1.4 - i znow Sigma 50/1.4
    85mm - zgadza sie nie ma (moze wznowia produkcje) zostaje 70/2.4 , 77/1.8LE - Sigma 85/1.4
    180mm - masz 200/2.8
    pomiedzy 35mm a 50mm masz jeszcze 43/1.9LE

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Najwspanialsze korpusy Pentaxa nic nie poradzą, gdy niedostatek obiektywów. Chyba, że Pentax liczy na to, że nadal będzie "jechał" na zapleczu niezliczonych starych obiektywów z bagnetem K wszelkich marek. Nie wiem, jak w najnowszych korpusach, ale w starszych możliwy był pomiar światła przy przysłonie roboczej, i praca ze starymi obiektywami K nie była nawet bardzo niedogodna. Może Pentax na to liczy?
    Puch24 zapomniales ze od kiedy Pentax zostal wykupiony przez Ricoh (2lata?) w koncu cos ruszylo - zapowiadane sa kolejne obiektywy - wiec raczej mowienie ze Pentax liczy ze na starych obiektywach bedzie jechal to troche chyba nietrafione spostrzezenie.
    Co do zabawy ze starymi obiektywami nic sie nie zmienilo. - nadal masz pomiar swiatla, ostrosc na nieskonczonosc, stabilizacje ze starymi obiektywami, potwierdzenie ostrosci,a takze Focus Peaking.

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    To jest tabela. Tabelami zdjęć się nie robi. Idź do sklepu i kup. Tego nie ma nawet na znanym portalu aukcyjnym. Nawet, gdy już przyjdzie paczka z długo wyczekiwanym obiektywem, to cena powala. Powiedzmy, że odpowiednikami 85mm są 70/2.4 i 77/1.8. Tu cena szokuje, na dzień dzisiejszy 2400pln i 4000pln. To dramat za taką jasność i brak przyzwoitego AF. 85/1.8 USM Canona 1400pln i leży na półce. Bardzo dobry optycznie, trudno mu coś zarzucić. Jak komuś mało to ma 85L o jakości której Pentax nie osiągnie za 100 lat. Takie są FAKTY.
    Bylem w sklepie - fotostrada w BlueCity i sa obiektywy widac ze jak ktos szuka dziury w calym to zawsze cos znajdzie - zamiast robic zdjecia
    Juz pisalem ze zgadza sie ze 85 na dzien dzisiejszy w systemie P nie ma i trzeba sie posilkowac 85 Sigmy,albo wybrac jeden z w/w przez Ciebie - tylko pamietajmy ze 70/2.4 to obiektyw z grupy nalesniki - stad pewnie wyzsza cena - choc ciemniejszy ale ostry od pelnej dziury.
    Czy cena 77 szokuje - mialem przyjemnosc bawienia sie nim - i patrzac na wykonanie i obrazek nie uwazam aby byla jakas wielce ogromna - choc mogla by byc nizsza - mam 2 kumpli z C FF ktorzy chetnie siegaja po ten obiektyw i cenia go za obrazek i bokeh.
    Co do jakosci to widze ze naprawde nie uzywales nigdy w zyciu zadnej stalki z LE

Cytat Zamieszczone przez Remol71 Zobacz posta
    Lecz cóż po tych zaletach, małe stałki są absurdalnie drogie, napędzane śrubokrętem. Ze szczelnych szkieł za ludzkie pieniądze to tylko kity, a te nie powalają niestety. Ich jakość jest nieadekwatna do body. Brakuje mi tu czegoś na miarę szczelnego canona 17-40/4L USM.
    Ze uszczelnionych to chyba tylko 20-40mm/2.8-4 DC WR, chyba ze 17-70/4 SDM ale brak uszczelnien. :/

Powoli wszystkie obiektywy sa odswiezane i dodawany jest naped DC i powloki HD.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów