A w jakiej maszynie pracował ?
Szukaj
A w jakiej maszynie pracował ?
Medice, cura te ipsum.
PC p8z68-V pro/GEN3 i7 2600k @ 4.2
Jak się nie pojawia w BIOS to wygląda na ogólny pad elektroniki sterującej - przykra sprawa. O samej wytrzymałości pamięci raczej wiele nie mówi.
d70s + N18-70 + N55-200
Tak tez mi się wydaje. Mam szczęście bo producent poduje mtbf 1.5 miliona godzinciekawe jak długo będzie trwał proces gwarancyjny...
dysk oddany juz na gwarancje. przy okazji okazalo sie ze fabrycznie (ja nic nie ruszalem) byla uszczerbiona jedna srubka (plomba na innej nie ruszona) i juz oczywiscie z tego tytulu sklep marudzil.
dysk wymieniony na nowy, jutro pewnie odbiore.
Z tego co wiem to tak, ale nie mam jeszcze dysku w ręce.
Ciekawym dyskiem, jeśli pojawi się w normalnej sprzedaży może być crucial M600 (docelowo jest przewidziany na rynek OEM, więc jest szansa że trafimy go kupując jakiegoś desktopa czy notebooka). Crucial zastosował w nim 16nm NANDy mlc (te same co w MX100) ale zaimplementował w nim Dynamic Write Acceleration (DWA) - czyli część komórek pamięci pracuje w trybie SLC (większa szybkość zapisu i większa wytrzymałość zapisu) podobnie jak w samsung evo, z tą różnicą że crucial zdecydował się na dynamiczne przedzielanie tej pamięci w zależności od zajętości dysku, a poza tym ponieważ przełączanie następuje między 2 a 1 bitową pamięcią (a nie 3 a 1 bitową jak w EVO) powierzchnia SLC zabiera tylko 2 razy więcej przestrzeni z całej dostępnej (a nie 3 raz jak w przypadku EVO). Napęd sam dynamicznie zamienia tryb pracy komórek pamięci między MLC i SLC tak żeby zoptymalizować wydajność i wytrzymałość. Np. przy mało zapełnionym dysku prawie wszystkie NANDy będą pracował w trybie SLC, a w miarę zapełniania dysku coraz więcej komórek przełączy się w tryb MLC. Pewnie dzięki temu producent oszacował trwałość na 100TBW dla najmniejszej pojemności 128GB do 400TWB dla wersji 1TB (850EVO - 120GB-250GB = 75TBW, 500-1000GB = 150TBW, 850PRO 512gb-1TB = 300TBW ).
Tak więc pomimo zastosowania tańszych, klasycznych NANDów w technologii 16nm, Crucial pod względem deklarowanej trwałości zdecydowanie nawet bardoz drogiego samsunga 850PRO
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami