Ja może nie w rodzinie, ale również swego czasu miałem okazję z pierwszej ręki słyszeć jak sprawa wygląda. Ciężko dziś nie mieć wrażenia, że mandaty służą czemuś innemu niż bezpieczeństwu na drogach. W jaki sposób służą społeczeństwu radiowozy które jadą za delikwentem, same łamiąc przepisy ruchu drogowego i powodują zagrożenie równie duże, a może nawet większe, tylko po to, żeby zebrać więcej wykroczeń ?
Jeżeli chcesz wiedzieć z jakich powodów, to z tego co się orientuję, czysto finansowych. W policji są metody (de)motywowania "pracowników".
Widzisz, mojemu znajomemu, nota bene instruktorowi strzelectwa robili problemy przez długi czas, bo mogli. A później przeprawa z dzielnicowym, człowiekiem równie tępym co nie znającym przepisów.
Wniosek z tego jest taki, że każdy ma inne doświadczenia z policją. Może jak byś oberwał pałą i stracił komórkę za bycie na Marszu Niepodległości to byś zmienił zdanie.
Może się nie rozumiemy. Pewien podstawowy poziom szacunku należy się każdemu z racji tego, że jest człowiekiem, ale jednocześnie, jak jest częścią jakiejś instytucji, to już nie patrzymy na nich tylko przez pryzmat ich człowieczeństwa, ale też, a może głównie przez pryzmat przedstawiania pewnej instytucji. Polska policja, jako instytucja, od tego podstawowego poziomu szacunku, poleciała w moim mniemaniu sporo w dół, udowadniając, że nie zasługuje na zaufanie i szacunek.Absolutnie się nie zgadzam, szacunek należy się każdemu, aż do czasu kiedy udowodni, że jest inaczej. Przy Twoim podejściu, nowo poznane osoby traktujesz bez szacunku, bo na niego jeszcze nie zasłużyli?
No więc, niestety to tak nie działa. To, że Ci się wydaje, że jesteś u siebie, to nie znaczy, że tak jest, bo to nie Ty o tym decydujesz, tylko społeczność zamieszkująca te tereny. Są analizy socjologiczne tego tematu, możesz się zainteresować.Nie? O kurde, popatrz no. Myślałem, że narodowość mnie nie ogranicza. Że jestem u siebie tam, gdzie mam ochotę żyć, tam gdzie mi się podoba.
Zatrzymywanie dziennikarzy, pałowanie ludzi dla zasady, nie robiących nic złego, zatrzymania na 48h po to żeby zastraszyć społeczeństwo, etc? Metody pracy rodem z PRLu? W drogówce - stosowanie metod pracy które są niebezpieczne dla innych osób na drodze i fakt, że praca którą wykonują, często niewiele ma ze służbą, a więcej z kontrolą ? Sam fakt, przekrętów z pomiarami prędkości o których mowa w tym wątku?Brak kultury u polskiej policji...oj ciekawie prawicie, ciekawie. Ile razy byłeś zatrzymany do kontroli? 5, 10? Po tym stwierdzasz, że w Policji brak kultury? Gratuluję.
Każdy ocenia przez pryzmat swojej wiedzy i opinii. Widać dość mocno różnimy się doświadczeniami i oceną pewnych działań Polskiej policji.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami