Close

Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 252

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foto4deg Zobacz posta
    Wiesz, człowiek się zmienia. Kiedyś kombinowałem, ale z tego wyrosłem.

Co do policji - szkoda, że nie ma w Polsce do niej takiego szacunku, jak w Norwegii.
    Ten brak szacunku jest jak najbardziej uzasadniony. Po pierwsze na szacunek trzeba sobie zasłużyć - nasza policja nigdy tego nie zrobiła. Po drugie, na co dzień trzeba pokazywać, że jest się godnym szacunku - nasza policja robi dokładnie odwrotnie. Zainteresuj się tematem, jak policja musi wyrobić limit mandatów, więc naciągają. Zainteresuj się masą problemów które policja robi, mimo, że nie powinna. Ot, przykład, wydawanie pozwoleń na broń sportową i jak policja potrafi Ci utrudnić życie. Bo może. Żeby była jasność, nie mówimy tu o jednostkach, ale o całości zjawiska.

Ja piernicze, na całym świecie jest używany podobny sprzęt, tylko Polacy mają z tym problem.
    Jak wyżej - zależy przez kogo sprzęt jest używany.

Przestań narzekać wszędzie na Polaków i Polskę, bo to po prostu źle brzmi.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ja piernicze, na całym świecie jest używany podobny sprzęt, tylko Polacy mają z tym problem. Zapraszam do mnie, zobaczymy, czy takie kozaki będziecie w Norwegii. Mogą być tez Niemcy, Austria, Szwajcaria i Finlandia.
    Przykłady z USA

https://www.youtube.com/watch?v=qkKk5VAy59w
    https://www.youtube.com/watch?v=LCMMAeg2NYY
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Nadworny melexiarz Awatar foto4deg
    Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Kurtz, ja nie narzekam wszędzie na Polaków i Polskę. Wrzucicie odpowiedni temat, to nie ma problemu, pochwalę. Zapraszam do Norwegii, porozmawiaj z moimi znajomymi Norwegami, a dowiesz się, że w wielu aspektach postrzegam Polskę bardzo dobrze (pewnie lepiej, niż 50% Polaków).

Ja zauważam inną prawidłowość. Zamiast przestrzegać przepisów, non-stop narzeka się na tych, którzy je egzekwują. Temat znam od podszewki, mam dwóch policjantów z drogówki w bliższej i dalszej rodzinie. Wyrobienie limitu mandatów? Przestań. Niby z jakiego powodu? Dostaną słowne upomnienie? Uwierz, gdyby policjanci rzeczywiście się tym przejmowali, to kierowcy w Polsce nie mieliby życia. Broń sportowa mówisz. Jako były zawodnik klubu strzeleckiego WKS Zawisza Bydgoszcz wiem coś na ten temat i wybacz, takiego problemu nie miałem.

Przez całe 800 tys km, które przejechałem podczas mojej krótkiej kariery kierowcy, nigdy, podkreślam nigdy nie spotkałem się z problemami ze strony policji. Ani w Polsce, ani w Niemczech, Holandii, Francji, Norwegii, Danii czy Szwecji. Mandat dostałem raz, słusznie, za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym.
    Zdradziłem Nikona na rzecz Sony,ale sentyment o forum pozostał

Domyślnie

Co do policji - szkoda, że nie ma w Polsce do niej takiego szacunku, jak w Norwegii.
    Sam sobie odpowiedziałeś.
    Zapraszam do mnie, zobaczymy, czy takie kozaki będziecie w Norwegii.
    Do Ciebie? Przecież nie jesteś u siebie.
    Policja w Norwegii jest kulturalna i miła. Ale zazwyczaj jeżdżę tam na norweskich blachach.
    Za to mój kolega spod Łodzi od kilkunastu lat tam jeździ i ma generalnie w nosie wiele rzeczy. Zabiera ze sobą człowieka żeby mu autem przez granicę przejechał, bo sam nie ma prawa jazdy. Jak go w Norwegii kontrolują to mówi: Panowie, przecież ja mam prawo jazdy. Jak by mi się udało przez granicę przejechać? . I tak już kilkanaście razy...

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Przykłady z USA
    Moja znajoma wracała z dłuższego wypadu samochodowego do Chicago. Wyprzedził ich samochód policyjny, wyszedł wielki czarnuch i powiedział, że jechali za szybko. Oni zapytali go jak on to zbadał - on odpowiedział, że jechał za nimi z taką samą prędkością. Litości nie było, zabrał prawko, kwitek wypisał i prawko odebrać można było po zapłaceniu mandatu.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta

Do Ciebie? Przecież nie jesteś u siebie.
    Nie? O kurde, popatrz no. Myślałem, że narodowość mnie nie ogranicza. Że jestem u siebie tam, gdzie mam ochotę żyć, tam gdzie mi się podoba. No nic, więcej nie napiszę odnośnie Twojego wywodu.

Brak kultury u polskiej policji...oj ciekawie prawicie, ciekawie. Ile razy byłeś zatrzymany do kontroli? 5, 10? Po tym stwierdzasz, że w Policji brak kultury? Gratuluję.

Edyta: Ciebie nie zapraszałem, a w bajeczkę kolegi to ja nie wierzę.

Domyślnie

Ja piernicze, na całym świecie jest używany podobny sprzęt, tylko Polacy mają z tym problem.
    Nie wiem czy jest podobny sprzęt na całym świecie, ale uważam za niestosowne mówienie mi, że przekroczyłem prędkość o 20 czy 15 czy 7, czy 50 km/h jeśli pan z radiowozu nie ma na to, żadnego dowodu, bo to, że jechał za mną to nie jest dowód niestety. A mandaty są wystawiane nie za fakt przekroczenia - co byłoby akceptowalne przy takiej formie kontroli, tylko za konkretną wartość ponad limit.

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Ten brak szacunku jest jak najbardziej uzasadniony. Po pierwsze na szacunek trzeba sobie zasłużyć - nasza policja nigdy tego nie zrobiła.
    Absolutnie się nie zgadzam, szacunek należy się każdemu, aż do czasu kiedy udowodni, że jest inaczej. Przy Twoim podejściu, nowo poznane osoby traktujesz bez szacunku, bo na niego jeszcze nie zasłużyli?

Policję zawsze traktuję z szacunkiem, jak zresztą każdego kogo spotykam, a może nawet większym niż standardowo, bo zdaję sobie sprawę, że świadomie wybrali zawód, który jest ciężkim kawałkiem chleba.

No tak, bo w stanach nie można zatrzymać nikogo bez wyraźnego powodu. Nie ma to nic wspólnego z brakiem szacunku do policji moim zdaniem.

Ja zauważam inną prawidłowość. Zamiast przestrzegać przepisów, non-stop narzeka się na tych, którzy je egzekwują.
    Może, w każdym razie ja nie mam żadnych uprzedzeń czy wątpliwości dotyczących samego policjanta. Wyraziłem jedynie swoje zdanie na temat przepisu jako takiego, czy raczej warunków technicznych nawet a nie przepisu.

Przez całe 800 tys km, które przejechałem podczas mojej krótkiej kariery kierowcy, nigdy, podkreślam nigdy nie spotkałem się z problemami ze strony policji. Ani w Polsce, ani w Niemczech, Holandii, Francji, Norwegii, Danii czy Szwecji. Mandat dostałem raz, słusznie, za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym.
    Nie wiem co rozumiesz przez problemy ze strony policji. Ja też problemów nie miałem. Ale mandatów dostałem więcej i oczywiście duża ich część to tylko i wyłącznie moja wina - spieszyłem się i mandat miałem wkalkulowany w koszty trasy po prostu.
    Część za to wynika ewidentnie ze podejścia do mandatów prezentowanego przez nasz system. Fotoradary i ograniczenia oraz znaki stojące w całkowicie bezsensownych miejscach tylko właśnie dla tych mandatów.
    To oczywiście inna sprawa jest całkiem i przekroczenie prędkości dalej jest identycznym złamaniem przepisów niezależnie od tego czy znak w tym miejscu ma czy nie i godzę się z tego konsekwencjami.

Ile razy byłeś zatrzymany do kontroli? 5, 10? Po tym stwierdzasz, że w Policji brak kultury?
    Miałem kilkadziesiąt kontroli i z brakiem kultury spotkałem się może ze dwa razy. Każdy może mieć gorszy dzień, nie widzę jakiegoś odstawania od normy ogólnoludzkiej. Wręcz przeciwnie w dużej części przypadków policjanci byli bardzo sympatyczni, przyjaźni i kulturalni.

Co do mierzenia prędkości bez mierzenia prędkości
    Jakbyś wszedł do sklepu po kilogram ziemniaków, a pani by wrzuciła do siatki 7 sztuk i powiedziała, że to jest kilogram bo ona ma w drugiej ręce kilogramowy odważnik i na oko się zgadza pewnie by Cię to rozwiązanie nie usatysfakcjonowało?
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Miasto
    Norwegia/Bydgoszcz

Domyślnie

RobertMiernik.
    Pomiar prędkości z radiowozu nie może być inaczej przeprowadzony. System jest ustawiony tak, że pomiar rozpoczyna się w momencie, gdy radiowóz przez kilkaset metrów utrzymuje stałą prędkość, nie dokonuje pomiaru w momencie, gdy radiowóz przyspiesza. Oczywiście nie jest to perfekcyjne rozwiązanie, pytanie, czy istnieje jakiekolwiek inne.

Oczywiście z przykładem ziemniaków masz rację.

Cieszy, że jest ktoś, kto podchodzi do tematu rozważnie i z kim można normalnie porozmawiać na ten temat.

Domyślnie

http://www.stern.de/auto/service/pri...n-1525756.html

http://www.blitzerabzocke.de/das-ges...-den-blitzern/

Dyskusje o tym, że fotoradary to maszynka do zarabiania pieniędzy są pod każdą szerokością geograficzną. Przykład z Niemiec.
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 13-01-2015 o 11:04

Domyślnie

RobertMiernik.
    Pomiar prędkości z radiowozu nie może być inaczej przeprowadzony. System jest ustawiony tak, że pomiar rozpoczyna się w momencie, gdy radiowóz przez kilkaset metrów utrzymuje stałą prędkość, nie dokonuje pomiaru w momencie, gdy radiowóz przyspiesza. Oczywiście nie jest to perfekcyjne rozwiązanie, pytanie, czy istnieje jakiekolwiek inne.

Oczywiście z przykładem ziemniaków masz rację.

Cieszy, że jest ktoś, kto podchodzi do tematu rozważnie i z kim można normalnie porozmawiać na ten temat.
    Oczywiście, że można inaczej podejść do tematu.
    Do tej pory byłem przekonany, że właśnie tak to jest rozwiązane.

Masz radiowóz z tachografem, tak jak teraz ALE oprócz tego radiowóz ma zamontowany radar - tanie i proste rozwiązanie.

Teraz jest tak, że radiowóz jedzie 'na oko' tyle co petent. W przypadku kiedy radiowóz ma radar, nie jest istotne ile jedzie radiowóz a pomiar zawsze będzie precyzyjny. Dostajesz dwie wartości - Prędkość radiowozu (powiedzmy 100km/h) i odczyt z radaru, jeśli dodasz do siebie te dwie wartości masz rzeczywistą prędkość drugiego auta.
    Powiedzmy, że radar skazuje 20 km/h to oznacza, że mierzone auto jedzie 100+20, jeśli radar pokazuje -40km/h to znaczy, że auto jedzie 100-40 - proste, skuteczne i nie powoduje, żadnych wątpliwości.

Oczywiście ciśnienie w oponach i rozmiar felgi radiowozu musi się zgadzać ze specyfikacją.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    http://www.stern.de/auto/service/pri...n-1525756.html

http://www.blitzerabzocke.de/das-ges...-den-blitzern/

Dyskusje o tym, że fotoradary to maszynka do zarabiania pieniędzy są pod każdą szerokością geograficzną. Przykład z Niemiec.
    To samo w sobie daje do myślenia...

Żeby było jasne, nie mam nic przeciwko fotoradarom, uważam że na każdym skrzyżowaniu powinna być kamera fotografująca tych, którzy przejeżdżają na czerwonym świetle. Fotoradary też powinny być ustawiane. Tylko, nie na początkach 10 kilometrowych prostych w szczerym polu, za krzakami albo zakrętem...

Strona 11 z 26 PierwszyPierwszy ... 91011121321 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów