Close

Strona 1 z 26 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 252

Domyślnie Radiowóz z kamera i ja

Dzisiejszego wieczoru spotkała mnie niemiła sytuacja mianowicie wracajac do domu w terenie zabudowanym zostałem nagrany przez nieoznakowany radiowóz z kamera. Kiedy wsiadłem do tej osławionej Vectry bardzo miły pan policjant przedstawił się po czym pokazal mi nagranie na ktorym moj pojazd porusza się z zawrotna predkoscia 65,7km/h zrobiłem takie gały jak nigdy ponieważ cała te wioskę miałem włączony tempomat a wskazówka na liczniku oscylowała w okolicy 57km/h. nie wiem czy zwykły szary człowiek może coś ugrać w takiej sprawie czuje się poszkodowany, ale to cholery o co tu chodzi moze policja ma jakies sposoby prowadzenia samochodu podczas nagrywnia nie wiem już sam głupi jestem i biedniejszy. Może ktoś z forumowiczów miał podobną sytuacje?
    Nikon Fx

Domyślnie

Ja Ci tylko powiem ze jak porownuje predkosciomierz (Vectra) z odczytem z gps to jest u mnie roznica spora. Ponad 5 km/h wiecej pokazuje predkosciomierz w samochodzie - moze u Ciebie jest odwrotnie.
    Pozdrawiam:
    Jaromir

Domyślnie

liczniki z reguły zawyżają prędkość o 5 do 10km/h. Może sie tez zdarzyć, że zaniżą. Raczej nie wiele zdziałasz. Twój licznik nie ma atestu i pokazuje prędkość orientacyjną. Oczywiście możesz sie odwoływać i dać do zbadania swój licznik. Ale to czas i koszty. Na pewno więcej niż mandat. Zakładam, że ograniczenie było do 60km/h. jesli tak, to wynika, ze chcieli sie wykazać i tyle. W/g obecnych przepisów możesz przekroczyć dozwolona prędkość o 5km/h bez konsekwencji. te 0,7km/h pozostawiam bez komentarza.

Ja bym zapłacił i sobie odpuścił.

Dla samego siebie sprawdź sobie dokładność licznika przy 60km/h z GPS'em.

Domyślnie

Kolega jechał wterenie zabudowanym, więc ograniczenie do 50 km/h. Chyba że znaki wskazywały inaczej.
    Pozdrawiam
    Robert Błaszczak
    http://www.blaszczak.pl

Domyślnie

Radiowóz z kamerą nie mierzy prędkości nagrywanego auta tylko predkość radiowozu. Odwołuj się a najlepiej nie przyjmuj mandatu.
    Sony Alfa 65 Coolpix 4200 + Tachimetr Nikon NPL352

Domyślnie

Może coś z licznikiem było majstrowane. Nie wiem czy przypadkiem jak założysz większe felgi/opony to nie będą działy się jakieś jaja ale mogę się mylić. U mnie w osobowym GPS pokazuje mniej o ok 4km/h. Jak jeździłem ciężarowym to pokazywał mi idealnie tak jak na cyfrowym tacho.
    How do I do that? I f***ing try. - Gary Vaynerchuk
    !BLOG

Domyślnie

Korchez powiem Ci szczerze że mnie zaskoczyłeś hmm już brałem pod uwagę to że ciemno jest i może te urzaądzenia świrują a może w trakcie pomiaru radiowóz na odcinku 100m zdecydowanie zwalnia i jakoś oszukuje to wspaniałe urzadzenie. Porównując predkość z licznika z danymi z gps rożnica na +5hm/h dla wskazań licznika. Olać już ten moj mandat ale zaczynam powoli rozumieć tych którzy występowali w Uwaga pirat, policja ma wspaniałą maszynkę do robienia pieniędzy.
    Przy liczniku nie było nigdy nic majstrowane samochód mam od nowości nie miał żadnych kolizji, koła mam fabryczne 16".
    Ostatnio edytowane przez MadOnion ; 11-11-2010 o 22:15
    Nikon Fx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korchez Zobacz posta
    Radiowóz z kamerą nie mierzy prędkości nagrywanego auta tylko predkość radiowozu. Odwołuj się a najlepiej nie przyjmuj mandatu.
    żartujesz?

Domyślnie

potwierdzam - zmiana rozmiaru opon (średnica) i do tego źle dobrany współczynnik szerokość/wysokość może doprowadzić do sporych niedokładności wskazania prędkościomierza. Jeśli fabrycznie auto miało opony powiedzmy R14, 185/60 to zmiana laczków np na 185/50 zmienia średnicę opony i prędkościomierz pokazuje bzdury. Była gdzieś nawet tabelka pokazująca o ile km/h się to zmienia w zależności od zmiany rozmiaru opon.

Domyślnie

Może było tak, że policja w trakcie pomiaru po prostu przyspieszała? Bo tak jak Korchez napisał, wideorejestrator zamontowany w radiowozie jest sprzężony z prędkościomierzem i w ten sposób wyznacza prędkość.
    Idź zdjęcia robić. Już.

Strona 1 z 26 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów