Close

Strona 29 z 217 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 281 do 290 z 2164

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Konkretniej, jakie szkła ze sobą zestawiasz? Ta sama ogniskowa i jasność.
    Niestety jedyny bezlusterkowiec FF niewiele ma w swoim systemie do zaoferowania do takich zestawień, ale weźmy to, co najbliższe:

A zestawienie z fuji:

To zestawienie jest i tak zafałszowane za korzyść fuji, bo raz: Lux przedstawiony jest z osłoną przeciwsłoneczną (sam obiektyw kończy się trochę powyżej oznaczenia przysłony), dwa: fuji jest na cropa.

Ale nie chcę bynajmniej nikogo przekonywać do tego systemu. Zakładam, że przy wydatkach tego rzędu każdy zna swoje potrzeby i wie, co mu lepiej podpasuje i dlaczego.

Cytat Zamieszczone przez Bach Zobacz posta
    Co innego cyfrowe body M, które moim zdaniem - oczywiście na podstawie tego co widzę, a nie praktyki gdyż nie fotografowałem nimi - już nie oferują tak wyjątkowych rzeczy (...) Gdyby body X-Pro1 miało matrycę FF, to byłoby - dla mnie - znacznie ciekawszą ofertą od body Leiki, oferujące znacznie więcej. Tak to w tej chwili widzę.
    Wydaje mi się, że wnioski wyciągane z cudzych doświadczeń (internetowe ściany płaczu) nie są do końca miarodajne Body M - oprócz dalmierza, który jest w nim rzeczą wyjątkową, oferuje jeszcze jedną unikalną cechę: idealną współpracę ze szkłami Leiki. Ta sztuka nie udała się Sony - tylko niektóre szkła Leiki dają z A7 oczekiwane rezultaty. Wszystko szersze od 50 mm (oprócz WATE) daje purpurową winietę, mydło w narożnikach. Jak poradziłoby sobie z tym X-Pro2 FF? Na razie się nie dowiemy, choć przyznaję, że to szkoda, bo alternatywa dla M-ki na pewno nikomu nie zaszkodzi...

Domyślnie

Cyfrowe Leiki mają wady i to całkiem sporo. O wysokim iso nie ma co mówić (zwłaszcza w przypadku M9). To jest fotografowanie za karę. Jak zadana pokuta.
    Poza szkłami Leitza są jeszcze Zeissy i Voightlandery
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 06-01-2015 o 19:00
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cooder Zobacz posta
    Niestety jedyny bezlusterkowiec FF niewiele ma w swoim systemie do zaoferowania do takich zestawień, ale weźmy to, co najbliższe:

.
    No właśnie. Na razie 2 stałki.
    W zestawieniu ze szkłem Leiki jest Zeiss 55/1.8. Jest większy, ale .. ogniskowa dłuższa (55 vs 50) a co istotniejsze większa jasność Sony (1.8 vs 2.0 ). Ciekawe też które szkło ma większa winietę, bo czasami większe gabaryty dają lepsze efekty, ciężko więc wtedy to krytykować (np Sigma 50/1.4 vs Nikkor 50/1.4). Zeiss ma silnik. Czy można wydawać więc opinię, że szkła do Sony są jakoś zdecydowanie większe niż do Leiki? Ja bym się wstrzymał z takim generalizowaniem.
    Szkła Leiki fajnie rysują. Ale to wcale nie oznacza, że sa królami ostrości. Zdecydowanie nie każde z nich. Wypadają dobrze, ale ... pracuja na niezbyt upakowanych matrycach.
    No i szkło leiki kosztuje ponad 8 tys USD. Zeiss do Sony - 1 tys USD.
    7 tys USD w kieszeni. Za to można sobie kupić .. sporo. D4s na przykład
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Jacek, Szkła Leitza są zdecydowanie mniejsze od Sony. Od Nikkorów też. I oczywiste jest to, że nie wszystkie są królami ostrości. Są królami nieostrości. Ostrość jest grubo przereklamowana.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

No i szkło leiki kosztuje ponad 8 tys USD. Zeiss do Sony - 1 tys USD.
    7 tys USD w kieszeni. Z)
    Pokazany Summicron 50/2 kosztuje obecnie w L-Store 7900zł więc trochę nie trafiłeś z ceną - w sumie za 8k $ to jest chyba tylko Noct nowy

Tak - szkła do L są mniejsze - miałem wcześniej do Nikona Zeissa 35/2 i mam teraz Summicrona 35/2 - po zdjęciu osłony p. słonecznej z Summicrona to staje się wielkości dekielka od Zeissa Zeiss też był manualny i bez silnika czy stabilizacji. W Zeissie był filtr 52mm a w L jest 39mm - różnica gabarytów jest porażająca. I generalnie taka jest tendencja przy zdecydowanej większości szkieł. Przy UWA to już w ogóle nie ma o czym mówić - wystarczy zobaczyć Voigtlandery 12 czy 15mm a odpowiedniki w N czy S - Leicowe też są mniejsze albo jak nie mniejsze to jaśniejsze np 21/1.4 nie jest mały jak na L ale za to jest to jedyny system w którym takie coś jest Nawet 50/1.4 jest niewiele większe od Nikkora 50/1.8 i to na długość bo na średnicę to Leica jest węższa.

Nie ma co się spierać - szkła do L są małe, a całość również mniejsza - szkło jest po prostu blisko matrycy.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cenę spisałem z http://www.dpreview.com/products/lei...ica_m_50_2_apo nawet zaokrągłiłem skromne 250 usd w dół. Nie śledzę cen Leiki, więc nie wiedziałem o rabatach u nas.
    i cenę Zeissa też z dprev.
    Ja porównywałem szkła do bezlusterkowca i dalmierza - oba aparaty są "chude" i stawiają podobne wymogi (telecentryczność to tu problem) konstruktorom optyki. Poza silnikiem nie ma powodów by się bardziej różniły - gdyby konstruktorzy tego chcieli.
    Zeiss do Nikona - to coś totalnie innego.
    Mam szkło do Leicy (i Leice Standard z 1936, sprawną). Co prawda jasność 3,5 (ogniskowa 5 cm) - wiem, że jest małe (no i co gorsza to nie M, jest na gwint).
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-01-2015 o 23:56
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

przy takiej wielkosci szkiel nawet 1cm w tą czy w tą robi realna roznice

ostrosc - slowo klucz wazne jedynie na forach, tymczasem wydruki z Leiki 70 x 100 cm to poezja dla oka

a szkla rysuja niepowtarzalnie (doslownie i w przenosni)

Road to Manila

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ranbir kapoor Zobacz posta
    przy takiej wielkosci szkiel nawet 1cm w tą czy w tą robi realna roznice

ostrosc - slowo klucz wazne jedynie na forach, tymczasem wydruki z Leiki 70 x 100 cm to poezja dla oka

a szkla rysuja niepowtarzalnie (doslownie i w przenosni)

Daj już Mario spokój z tym zachwalaniem Normalni ludzi to czytają, ktoś jeszcze w to uwierzy i wpędzi się w kłopoty finansowe
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Cenę spisałem z http://www.dpreview.com/products/lei...ica_m_50_2_apo nawet zaokrągłiłem skromne 250 usd w dół. Nie śledzę cen Leiki, więc nie wiedziałem o rabatach u nas.
    Akurat niefortunnie wybrałeś szkło (z nowych), od którego jest tylko droższy noctilulux. Zwykła 50/2 (nie APO) to ok 8000 PLN.
    N i L

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel92 Zobacz posta
    Daj już Mario spokój z tym zachwalaniem Normalni ludzi to czytają, ktoś jeszcze w to uwierzy i wpędzi się w kłopoty finansowe
    Nie ma co przeceniać zachwalania na naszych forach gdy w grę wchodzi wydanie kilkunastu $ na sprzęt

Każdemu co innego podoba się w Leice, mi najmniej jej cyfrowe body, poza Monochromem, a najbardziej optyka. Byłem prawie przekonany do zakupu używanej M9 ale sporo fotografuję na wysokich 1600-5000iso i po obejrzeniu próbek u kolegi, szybko zrezygnowałem. Potem M240 ale ta wypluwa obrazek dla mnie nieciekawy i bez głębi w porównaniu do tego jaki podobał mi się w M9, teraz jakiś płaski, wymuskany, jakbym oglądał foty z Sony. Jeżeli od jakiegoś aparatu pragnę mieć (widzieć na zdjęciach) choćby złudzenie fotografii analogowej, to właśnie od Leiki, a M240 mi tego złudzenia nie daje. Nie mówię, że Fuji to robi lepiej bo nie robi, choć bayer w najtańszym X-A1 jest fantastyczny (miałem X-E1 i X-E2), jest dla mnie lepszy niż nowe X-Trans. Pomijam inne rzeczy w body Leiki, braki czy rozwiązania (np. trudno mi zrezygnować z pokrętła korekty ekspozycji przy kciuku, albo codziennie zajmować się czyszczeniem matrycy), ale dla mnie osobiście fakt że aparat ma dalmierz - który bardzo lubię - nie czyni od razu z niego faworyta, nawet z napisem Leica. Dalmierz jest największym atutem Leiki, oczywiście i to że z nią najlepiej współpracują obiektywy M. I w zasadzie nic więcej, w każdym razie te inne argumenty użytkowników L na razie mnie nie przekonały. A za dalmierz i bagnet M nie wydam $7K. Dlatego czekam na inny dalmierz FF, lub dobrej jakości bezlusterkowiec EVF w dalmierzowej stylistyce. Leica ma trochę szczęście, że nie ma konkurenta, bo inaczej - sorry za określenie - ale dziadki z Leiki lepiej przyłożyliby się do roboty (a propo narzekań całkiem sporej grupy użytkowników M240).

Strona 29 z 217 PierwszyPierwszy ... 1927282930313979129 ... OstatniOstatni