Close

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 76

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smurf Zobacz posta
    Przejrzyj sobie test Olympusa E410 na fotopolis, zobaczysz co można zrobić na potrzeby "testu".
    Spokojnie.
    Nie napisałem że aparatem Fuji nie da sie zrobić zdjęć...
    Ale chyba nie chcesz powiedzieć że Phil Askey szczerze nienawidzi produktów Fuji i zrobił ten test tak, żeby Fuji był "bebe" a inni "cacy"?
    Po prostu widać na większości zdjęć które oglądałem tą specyficzną interpolację (jakby stratna kompresja albo b. mocne odszumianie)... Kolory, zakres tonalny, szumy są miłe dla oka ale ten specyficzny brak szczegółów mi się nie podoba...
    Jakon
    D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 |
    |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakon Zobacz posta
    A tu masz przykład o tych detalach... http://www.dpreview.com/reviews/Fuji...Pro/page17.asp
    Swego czasu Czornyj załączył link do testu porownawczego S5 pro oraz do D2X i D200, widac tam znacznie więcej:
    http://www.pictchallenge-archives.ne...20Nikon%20D200
    a poniżej podobne "porownanie" S3 pro i D2x:
    http://www.pictchallenge-archives.ne...FujiS3Pro.html
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 06-07-2007 o 01:12
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

Swego czasu Czornyj załączył link do testu porownawczego S5 pro oraz do D2X i D200, widac tam znacznie więcej:
    http://www.pictchallenge-archives.ne...20Nikon%20D200
    wnioski takie same jak z dpreview
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    wnioski takie same jak z dpreview
    A patrzyłeś na porownanie S5pro z D200 czy z D2x :

Zdjęcie z S5pro:

Zdjęcie z D200

Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

popatrzyłem na 35mm/f8
    D2xs

s5pro
    Wini

Domyślnie

A ponizej ciekawe cropy z S3pro i D2X:

............................S3pro................. ......................................... D2X................................

Jakoś nie widac tego braku szczegółów i ostrości na zdjęciach z S...pro.
    Ostatnio edytowane przez Smurf ; 06-07-2007 o 01:35
    Pozdrawiam:
    Andrzej

Domyślnie

To ja dorzuce to:
    S5 i S3 do D2X

Co mnie w tescie Askey'a dziwi, to ta totalna masakra na 12mp. Owszem doswiadczenie mam z S3 a nie S5, ale na jpgu z 12mp jest przyrost szczegolow w stosunku do 6mp. Kreska wyrazniejsza, rysunek ostrzejszy. Brak jest mory i przebarwien.
    Za co on tego fuji tak nie lubi?
    D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty

Domyślnie

A ponizej ciekawe cropy z S3pro i D2X:
    Naprawdę tego nie widzisz?
    Dla 18x25 rzeczywiście nie będzie różnicy.
    Zafrapowała mnie jeszcze jedna sprawa, która ewidentnie wynika z przedstawionych przez Ciebie przykładów. Porównałem histogramy tych sampli. No cóż,
    Wini

Domyślnie

przed kupnem d200 robiłem powiększenia 50x 76 cm na papierze z plików z D2X, D200, S3.
    S3 miał ilośc detali porównywalną do matrycy d200, a rozpietość tonalną lepszą. W większości przypadków. Zależy tez jak ułozone są linie w obrazie. Matryce fuji mają piksele po ukosie, a nikony w równych pionowych i poziomych rzędach. Dlatego interpolacja w fuji z 6 na 12 MP wygląda całkiem ciekawie.
    Szkoda, że w S5 nie dali wiecej MP.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Andrzeju naprawdę nie widzisz różnicy? Ilość szczegółów dla s5pro i d2x jest w/g Ciebie taka sama?
    Interpolowane (dobrze, ale jednak interpolowane) 6 Mpix jest tak samo szczegółowe co 12Mpix?
    Zacytuję Ciebie : "Myślę, że tylko jak mawiał Kargul "plaszczaty na oba oczy" może powiedzieć..." że jest taka sama ilość szczegółów.
    Po prostu taki obrazek daje Fuji i nie ma się o co sprzeczać - jednym sie podoba innym nie.
    Przy porównaniu S5pro i D200 dałeś obrazki skalowane do 3024 pix - popatrz jak wygląda sytuacja gdy przeskalujemy w górę do 4256pix... W końcu chodzi o większą liczbę pikseli i większą liczbę szczegółów.
    Pozdrawiam.
    Jakon
    D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 |
    |

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów