Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: Jaki aparat?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grah Zobacz posta
    Planuję robić zdjęcia min. w takim stylu: https://www.flickr.com/photos/79543848@N06/7287854936/
    A słyszałam,że mając nikona d5100 mogę sobie nie poradzić z takimi scenami...
    W tym temacie masz o obiektywie
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...58#post3462158
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

widze ze jest wiele wpisów a mało konkretnej pomocy, wszystko mądrale, ale niewielu potrafi konkretnie doradzić.
    Jezeli nie masz zbyt duzo kasy to nie bedziesz miała zbyt duzego wyboru, i o tym można napisać wprost . Ale nie oznacza to ze za taka kwote nie mozna kupić juz czegoś co pozwoli byc zadowolonym.

Zdjecia w ruchu wymagają aparatu ze skutecznym AF-em . Osobiscie radziłbym Ci tak jak Pako1 Nikona D5200 z obiektywem 18-105 . To dobry tandem, dostaniesz jeszcze zwrot pieniążkow za poromocje i nie wydasz wszystkiej kasy.

Masz tutaj sklep w ktorym Cie dobrze obsłuża, cena jedna z najnizszych obecnie, darmowa wysyłka. Poczytaj o promocji Cashback, co nalezy zrobic zeby otrzymac zwrot kasy.

http://www.oleole.pl/lustrzanki/niko...l?from=skapiec

Nikon D5200 to aparat z nowszej technologii, co prawda nie mozna w nim uzywac obiektywów starszych z literką D w oznakowaniu, ale nie musisz sie tym przejmowac. Te najnowsze z literka G sa szybkie i czesto sprawniejsze. Aparat ma dobry auto fokus, z dedykownym obiektywem ktory jest naprawdę dobry, jezeli nie najlepszy w tym segmencie cenowym nie powinnien Cie zawieść.

I na tym na razie bym zakonczył zakupy. Rób zdjecia z pół roku, pobaw sie mozliwosciami aparatu, poznaj jego dzialanie , funkcjonalnosc.
    Potem zdecydujesz czy potrzebny jest Ci kolejny obiektyw np do portretów i tutaj polecałbym dwa . Najnowszy Nikon AF-S 35 f/1.8G DX lub Nikon AF-S 50 f/1.8G jezeli ktoregos z nich nabedziesz nie potrzeba Ci bedzie nic wiecej, ewentualnie tele ale to juz wiekszy wydatek i tutaj bez dwoch zdan bdb jak na te klase Nikon AF-S 70-300 f/4.5-5.6 G VR IF-ED

Jednak z tymi zakupami radziłbym sie wstrzymać, az nabieżesz doświadczenia.

Nie kupowałbym aparatów, uznanych ale starszej technologii takich jak chociazby Nikon D300s. Bdb ale juz odchodzacy do lamusa, jego ceny leca na leb na szyję. Nowe matryce oferuja znacznie wiecej, wiec nie ma sie nad czym zastanawiac.

Ja bym tak wybrał , sadze ze wielu moich kolegów tych rozsadnie myslacych mnie poprze

Jeszcze jedna sprawa, do zdjec seryjnych jest potrzebna szybsza karta (doradza w sklepie ) radziłbym kupic pojemnosć 32gb to jest spora matryca, ktora generuje dosc duze pliki

ciepło pozdrawiam

ps. jeszcze jedno wybierz Nikona w mojej ocenie czesto w swojej klasie jest lepszy od Canona
    Ostatnio edytowane przez harb ; 13-12-2014 o 16:05

Domyślnie

Ty doradca.
    W takiej kasie, to nie ma nic z lepszym autofokusem, niż d300, może być bez S.
    Jak ktoś robi w dobrym świetle i mu ISO trylion nie potrzebne, to tym d5200 nie ma startu, co do precyzji i szybkości ostrzenia.
    Ostatnio edytowane przez RAF7705 ; 13-12-2014 o 16:42
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RAF7705 Zobacz posta
    Ty doradca.
    W takiej kasie, to nie ma nic z lepszym autofokusem, niż d300, może być bez S.
    Jak ktoś robi w dobrym świetle i mu ISO trylion nie potrzebne.
    To tym d5200 nie ma startu, co do precyzji i szybkości ostrzenia.
    Ty "EKSPERT" to jest wątek pomocowy, chcesz sobie pogadać to proponuję się przenieść do wątku o D300, tam możesz się wykazać, i próbować przekonywac ze D300 jest nawet lepszy od D810

Domyślnie

No comments.
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Do ego typu foto jak najbardziej D300. Biorąc pod uwagę obecne ceny nawet nie ma się co zastanawiać...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grah Zobacz posta
    Witam!

Jestem całkowicie początkująca jeśli chodzi o fotografię.Dotąd robiłam zdjęcia cyfrówką jednak od jakiegoś czasu planuję kupno lustrzanki.
    Problem w tym,że nie wiem jaki model i jakiej firmy wybrać.
    Interesuję się makrofotografią zależy mi też na zdjęciach w ruchu i portretach.
    Cena do 3000 zł
    Nikon czy Canon?
    Jaki obiektyw na początek?
    tak sie zaczyna ten wątek, wyraznie jest napisane

Jestem całkowicie początkująca jeśli chodzi o fotografię...

Wiec po co tutaj dewagacje nad klasą aparatów, niestety już z poprzedniej epoki, co Ona zrobi z D300 , skoro sie uczy, a co zrobi z nim za np 1.5 roku. To juz bedzie zabytek. Sam miałem D300s. Wiem ze był dobry, napisałem o tym w poprzednim poście.

Ale tutaj chodzi o rozsądna pomoc. Równiez o aparat który jest technologicznie bardziej zaawansowany i jej pomoze w robieniu zdjęć, a nie o udowadnianie ze D300 jeszcze robi dobre zdjecia . Z całym szacunkiem dla posiadaczy starszych modeli, którzy nimi robia nadal bdb fotografie - uwazam ze wskazany D5200 w przypadku osoby która zaczyna przygode z fotografią , jest zdecydowanie lepszym wyborem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    Zdjecia w ruchu wymagają aparatu ze skutecznym AF-em . Osobiscie radziłbym Ci tak jak Pako1 Nikona D5200 z obiektywem 18-105 .
    Ok - skuteczny to może ten AF jest... ale nie do zdjęć w ruchu. 18-105 to chyba najwolniej ostrzący obiektyw Nikona.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez harb Zobacz posta
    co Ona zrobi z D300 , skoro sie uczy, a co zrobi z nim za np 1.5 roku. To juz bedzie zabytek. Sam miałem D300s
    Tak, za półtora roku będzie robił jeszcze gorsze zdjęcia niż robił 5 lat temu... D300 jest tani, dobry i wydajny. Oczywiście wyboru dokona sama...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ok - skuteczny to może ten AF jest... ale nie do zdjęć w ruchu. 18-105 to chyba najwolniej ostrzący obiektyw Nikona.
    no zaczęło się !!!!!! teraz będzie przekonywanie o wyższości Świat Wielkiej Nocy nad Wyższością Świąt Bożego Narodzenia

Grach - teraz koledzy EKSPERCI tak Ci zamieszają w głowie, ze będziesz musiała iść po pomoc do psychologa.

GonzoG - jakie szkło wobec tego, zeby dziewczyna zmiesciła sie w budzecie i zeby było szybkie ale i praktyczne , no i oczywiscie jaki aparat ? Mamy do wydania 3tys.

Pamietajmy ze dziewczyna zaczyna z fotografią, jest zielona , wszystkiego sie bedzie uczyć . Model aparatu ma jej pomagac a nie utrudniac, poza tym ma to być zakup sensowny z punktu widzenia ekonomii. Starych używek jest mnóstwo, i nie chca sie jakoś sprzedawać za jeszcze wzgledne pieniadze, mimo tego ze sa takie dobre.

Zaczynałem, pomijając analog, od D70s, poprzez D200, D300s, D700, D600, obecnie D800, ale moze sie nie znam, proszę oswieć mnie - co dla Grach, tego uzytkownika przy starcie z fotografią jest najlepszym wyborem ?

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów