Close

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678
Pokaż wyniki od 71 do 78 z 78

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Czytanie, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nic więcej.
    Raczej pisanie ze zrozumieniem, a dokładniej, pisanie konkretne, a nie bzdur.

Fajnie, że ty masz o wszystkim pojęcie. Jak np. wczoraj gdzie w innym wątku dokładnie pokazałeś swoje pojęcie. Po zwróceniu ci uwagi przez innego forumowicza... już cię tam nikt nie zobaczył. BTW to u ciebie dość częsta praktyka. Zamiast przyznać się do ewidentnego błędu kładziesz uszy po sobie i znikasz niczym szarak...
    A to pokaż mi ten wątek...
    Bo tak się składa, że nie siedzę całymi dniami na forum i nie monitoruję każdego wątku...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    [...] To teraz weź mi w SB-700 ustaw mastera tak, aby lampa na aparacie poszła w TTL, a 2 zdalne w manualu...
    GonzoG, skoro ten Metz taki cudowny w stosunku do SB i ma tyle zalet (ja naliczyłem tylko 2 - większa moc i pełen CLS master) to... hmm... może odnieś się do kilku pierwszych lepszych pytań:

- która lampa lepiej pracuje w TTLu? Metz czy SB?
    - która lampa ma lepsze wspomaganie AF? Metz czy SB?
    - która lampa lepiej doświetla centrum i boki? Metz czy SB?
    - która lampa ma czulszy sensor zdalny? Metz czy SB?
    - która lampa ma lepszą obsługę? Metz czy SB?
    - co powiesz o czasie błysku i mocy lampy Metz vs SB? Pytam bo kiedyś ciekawą tezę głosiłeś. Chciałbym wiedzieć, czy coś się w tym temacie zmieniło, czy nie...

Dlaczego uważasz, że (tu twój cytat):

Wszystko co gorsze od Metza 52, to wg. mnie głupi wybór.
    źródło, żeby nie było, że coś ci wmawiam: http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=252827&page=4
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Panowie GonzoG i Andrzej1974 spotkajcie się przy piwie albo dajcie sobie po r--u i przestańcie toczyć ten spór, do niczego dobrego to nie prowadzi, a przynajmniej nikomu nie pomaga.
    Nikon jest najlepszy, wszystko co ma inny napis należy zutylizować
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

GonzoG, skoro ten Metz taki cudowny w stosunku do SB i ma tyle zalet (ja naliczyłem tylko 2 - większa moc i pełen CLS master) to... hmm... może odnieś się do kilku pierwszych lepszych pytań:

- która lampa lepiej pracuje w TTLu? Metz czy SB?
    - która lampa ma lepsze wspomaganie AF? Metz czy SB?
    - która lampa lepiej doświetla centrum i boki? Metz czy SB?
    - która lampa ma czulszy sensor zdalny? Metz czy SB?
    - która lampa ma lepszą obsługę? Metz czy SB?
    - co powiesz o czasie błysku i mocy lampy Metz vs SB? Pytam bo kiedyś ciekawą tezę głosiłeś. Chciałbym wiedzieć, czy coś się w tym temacie zmieniło, czy nie..
    Nie widzę różnic między Metzem 50 i SB-910 jesli chodzi o TTL.
    Wspomaganie SB-700 jest minimalnie lepsze od Metza. Choć jasność podświetlenia poza centralną środkową linią jest większą w Metzu.
    Tak się składa, ze Metz daje rowniejszy rozkład światła w kadrze niż Sabiny
    Czułość sensora w Metzuczasy jest lepsza niż w sabinach, poza tym łapie pod znacznie większymi kątami.
    Czas błysku jest wzglednie taki sam. Różnica jest tylko w tym, że Metz i Nikon podają 2 różne czasy (t.1 i t.5)
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 28-11-2014 o 14:52
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Nikon jest najlepszy, wszystko co ma inny napis należy zutylizować
    Jest dokładnie na odwrót. Sabinki trzeba zutylizować bo... są beee, są drogie i w ogóle płaci się tylko za napis. Za nic więcej. Za to Metz-e są taniutkie, znacznie mocniejsze i maja tyle innych zalet, że sabinki wymiękają. Nie zauważyłeś tego w wypowiedziach GonzoG?

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie widzę różnic między Metzem 50 i SB-910 jesli chodzi o TTL.
    Wspomaganie SB-700 jest minimalnie lepsze od Metza. Choć jasność podświetlenia poza centralną środkową linią jest większą w Metzu.
    Tak się składa, ze Metz daje rowniejszy rozkład światła w kadrze niż Sabiny
    Czułość sensora w Metzuczasy jest lepsza niż w sabinach, poza tym łapie pod znacznie większymi kątami.
    Czas błysku jest wzglednie taki sam. Różnica jest tylko w tym, że Metz i Nikon podają 2 różne czasy (t.1 i t.5)
    A to ciekawe, bo dawniej (mam na myśli twoje archiwalne wypowiedzi na forum, nie takie stare jak się by wydawało) sądziłeś co innego. Jutro postaram się podać dokładne linki do twoich wypowiedzi bo to na ich podstawie sformułowałem m.in. powyższe pytania. Ich zestawienie na pewno będzie ciekawe.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 28-11-2014 o 16:17
    Nikon

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Jest dokładnie na odwrót. Sabinki trzeba zutylizować bo... są beee, są drogie i w ogóle płaci się tylko za napis. Za nic więcej. Za to Metz-e są taniutkie, znacznie mocniejsze i maja tyle innych zalet, że sabinki wymiękają. Nie zauważyłeś tego w wypowiedziach GonzoG?
    A może GonzoG robił porównanie tych lamp i ma takie odczucie, Ty natomiast nie miałeś Metza i cały czas twierdzisz że tylko Sabinki są najlepsze.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Andrzej1974 gdybyś śledził na bierząco wypowiedzi, podpowiedzi GonzoG, znałbyś Jego doświadczenie i wiedzę w temacie lamp. Naprawdę sądzisz, iż po wygrzebaniu kilku postów udowodnisz nam czy sobie o wyższości jednego systemu nad drugim bądź też o tym kto ma racje lub ich nie ma. Jeżeli masz na tyle czasu, poczytaj sobie tematy w dziale "Lampy błyskowe" od deski do deski z udziałem GonzoG gdyż wyciąganie pojedynczych postów niczemu nie służy.

Domyślnie

Radykalne "wielbienie" czegokolwiek nigdy nie było dobre.

Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy ... 678

Uprawnienia umieszczania postów