Close

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 78
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie-Zdrój

Domyślnie

Witam, podepnę się pod temat też przymierzam się w końcu do zakupu lampy rozważam zakup metza 52 którego większość poleca zastanawiam się tylko czy lepiej dołożyć i kupić systemową np sb700 czy sb910 czy całkiem coś tańszego dodam że lampy będę używał tylko tej jednej i na body do zdjęć typowo amatorskich.
    Nikon D5100 + grip |N18-105mm f/3.5-5.6||N35mm f/1.8|

Domyślnie

Jak chcesz dokładać, to jedynie do SB-910, albo Metza 64 AF-1.
    SB-700 w stosunku do 52 AF-1, to cofanie się, a dopłacasz głównie za logo Nikona na obudowie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    SB-700 w stosunku do 52 AF-1, to cofanie się, a dopłacasz głównie za logo Nikona na obudowie.
    Temat wałkowany wiele razy...

MZ jak moc i cena są dla cb autorze tematu najważniejsze to bierz Metz-a. Jak wszystko inne to... sabinkę. Nic nie będzie lepiej współpracować z body Nikona jak lampy Nikona. Wszystko inne to tylko tańsze zamienniki, które nie dadzą takiej pewności czy kompatybilności jak sabinki. Może się powtórzę z analogią do samochodów ale masz wybór pomiędzy sabinką (czyli VW) vs Metz-em (czyli "prawie VW", czytaj Skodą). Czym chciałbyś jeździć? Wybór należy do cb...

Pozdrawiam i życzę trafnego wyboru.
    Nikon

Domyślnie

Jeżeli chodzi zastosowanie amatorskie i wybór między SB 700 a SB 900 to moim zdaniem SB 700 całkowicie wystarczy. SB 900/910 to troszkę duża do N 5100.
    D 500 D 600 D 750
    S 14 2,8 HSM / N 24-70 2,8 / N 28 1,8 / N 60 2,8D / N 105 1,4 E ED / S 70-200 2,8 OS / S 150 - 600C OS /SB900

Domyślnie

Wszystko zależy od tego czym, gdzie i jak ktoś foci. Mi SB700 starcza w zupełności. Zrobiłem nią kilka ślubów i innych imprezek i nigdy nie brakowało mi mocy.
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Andrzej1974 Zobacz posta
    Temat wałkowany wiele razy...
    I nadal twierdzisz, że jedyna dobra lampa do Nikona musi mieć na obudowie logo Nikon?

MZ jak moc i cena są dla cb autorze tematu najważniejsze to bierz Metz-a. Jak wszystko inne to... sabinkę.
    Za duże uproszczenie.
    Jest bardzo wiele mocniejszych i tańszych lamp niż Metz.
    Metz zapewnia nie tylko niższą cenę, ale także większe możliwości niż zbliżona lampa N

Nic nie będzie lepiej współpracować z body Nikona jak lampy Nikona. Wszystko inne to tylko tańsze zamienniki, które nie dadzą takiej pewności czy kompatybilności jak sabinki.
    Tu można się zgodzić, jednak inne wymagania ma zawodowy fotograf, a inne amator używający lampy od czasu do czasu, do zdjęć "rodzinnych", a lampy Metz są uznawane za lepsze pod względem kompatybilności (np. możliwość samodzielnego upgrade firmware, w domu, w przypadku problemów z nowymi modelami aparatów).

Może się powtórzę z analogią do samochodów ale masz wybór pomiędzy sabinką (czyli VW) vs Metz-em (czyli "prawie VW", czytaj Skodą). Czym chciałbyś jeździć? Wybór należy do cb...
    W sumie trafione porównanie, można kupić produkt "marki z lepszą tradycją", ale z ograniczonymi możliwościami, gorszym wyposażeniem, albo produkt "mniej uznanej marki", oparty na podobnych założeniach konstrukcyjnych, jednak i tańszy, i lepiej wyposażony.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 27-11-2014 o 18:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    I nadal twierdzisz, że jedyna dobra lampa do Nikona musi mieć na obudowie logo Nikon?
    Doświadczenie życiowe niejednokrotnie pokazało mi (i nie tylko mi), że "logo" bardzo często duże ma znaczenie i, że czasami naprawdę warto za nie zapłacić...

Jest bardzo wiele mocniejszych i tańszych lamp niż Metz.
    Metz zapewnia nie tylko niższą cenę, ale także większe możliwości niż zbliżona lampa N
    Ja tego nie podważam i w 100% się zgadzam. Moc i cena przemawiają za Metzem, co jasno napisałem. Ale są też i inne "walory" w lampach np. spod znaku N, które są również bardzo ważne. O nich także wspomniałem. Podobnie jest zresztą z samochodami; nie zawsze najważniejsze są np. konie mechaniczne pod maską czy pojemność skokowa. Ważne są też inne "walory" (pewność w działaniu, kompatybilność, jakość wykonania, trwałość, ergonomia etc.), za które warto czasami naprawdę zapłacić. MZ trzeba spojrzeć zawsze na całość a nie li tylko przez pryzmat ceny czy mocy...

Tu można się zgodzić, jednak inne wymagania ma zawodowy fotograf, a inne amator używający lampy od czasu do czasu, do zdjęć "rodzinnych"
    Dla amatora to nawet YN za 1/2 ceny Metza wystarczy...

W sumie trafione porównanie, można kupić produkt "marki z lepszą tradycją", ale z ograniczonymi możliwościami, gorszym wyposażeniem, albo produkt "mniej uznanej marki", oparty na podobnych założeniach konstrukcyjnych, jednak i tańszy, i lepiej wyposażony.
    Wszystko można. Stąd moje pytanie: VW czy "prawie VW". Każdy musi wybrać sam.

BTW za przedmówcami Badol i slawson38: mi także w SB-700 nigdy nie zabrakło mocy, co potwierdziło kilka większych imprez, które obskoczyłem tą lampą.
    Nikon

Domyślnie

Doświadczenie życiowe niejednokrotnie pokazało mi (i nie tylko mi), że "logo" bardzo często duże ma znaczenie i, że czasami naprawdę warto za nie zapłacić...
    Raczej wiecznie powtarzasz, że ważniejsze jest logo... bo jest lepsze...

Ja tego nie podważam i w 100% się zgadzam. Moc i cena przemawiają za Metzem, co jasno napisałem. Ale są też i inne "walory" w lampach np. spod znaku N, które są również bardzo ważne. O nich także wspomniałem.
    To pokaż gdzie... bo jak widzę jedynie napisane:
    "jak moc i cena są dla cb autorze tematu najważniejsze to bierz Metz-a. Jak wszystko inne to... sabinkę."
    To teraz weź mi w SB-700 ustaw mastera tak, aby lampa na aparacie poszła w TTL, a 2 zdalne w manualu...

Podobnie jest zresztą z samochodami; nie zawsze najważniejsze są np. konie mechaniczne pod maską czy pojemność skokowa. Ważne są też inne "walory" (pewność w działaniu, kompatybilność, jakość wykonania, trwałość, ergonomia etc.), za które warto czasami naprawdę zapłacić. MZ trzeba spojrzeć zawsze na całość a nie li tylko przez pryzmat ceny czy mocy...
    Zgoda... tylko wykaż te walory w SB-700...

Dla amatora to nawet YN za 1/2 ceny Metza wystarczy...
    Może dla Ciebie, bo najwyraźniej o amatorskim wykorzystaniu lampy nie masz zielonego pojęcia.

Wszystko można. Stąd moje pytanie: VW czy "prawie VW". Każdy musi wybrać sam.
    To prawie VW, od VW różni się czym ?? TYLKO I WYŁĄCZNIE ZNACZKIEM NA MASCE.
    Bo Seat to nawet ma te same blachy co Audi...

BTW za przedmówcami Badol i slawson38: mi także w SB-700 nigdy nie zabrakło mocy, co potwierdziło kilka większych imprez, które obskoczyłem tą lampą.
    Mi nigdy nie brało mocy w lampie ponad 2x słabszej od SB-700... co nie znaczy, że była wystarczająca.

Porównując to do twoich samochodów... nigdy nie brakło mi mocy w 100KM dieslu, co nie znaczy, że gdybym miał i 400, to by się marnowały.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

[...] To pokaż gdzie...
    [...] tylko wykaż te walory w SB-700...
    Czytanie, czytanie ze zrozumieniem się kłania. Nic więcej.

[...] bo najwyraźniej o amatorskim wykorzystaniu lampy nie masz zielonego pojęcia.
    Fajnie, że ty masz o wszystkim pojęcie. Jak np. wczoraj gdzie w innym wątku dokładnie pokazałeś swoje pojęcie. Po zwróceniu ci uwagi przez innego forumowicza... już cię tam nikt nie zobaczył. BTW to u ciebie dość częsta praktyka. Zamiast przyznać się do ewidentnego błędu kładziesz uszy po sobie i znikasz niczym szarak...

To prawie VW, od VW różni się czym ?? TYLKO I WYŁĄCZNIE ZNACZKIEM NA MASCE.
    Ewidentnie widać, że nie masz pojęcia i nie wiesz, o czym piszesz. Ja całkiem niedawno wybierałem żonie auto i dokładnie porównywałem VW ze Skodą (wybrałem VW). Jeżeli różni je tylko znaczek to ja nie mam więcej pytań.
    Nikon

Domyślnie

Pomóżcie, gdzie kupić palnik?

I czy warto?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-11-2014 o 00:45

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów