Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 78

Domyślnie Sb-910 dla amatora i laika?

Szanowni i doswiadczeni uzytkownicy lamp mam dylemat wart prawie 1000 zl
    Chce kupic lampe. Interesuje sie tematem od dluzszego czasu. Przeczytalem chyba wiecej niz powinienem, ale i tak jeszcze chetnie poczytam wasze opinie. "Nakrecilem sie" na najnowsza "sabinke" tylko czy jest sens, zebym ja kupil skoro to ma byc moja pierwsza lampa? Czy naucze sie robic nia cos sensownego zanim palnik sie wyeksploatuje? wymienia sie je w ogole?
    Dobre opinie zbiera di866 mark ii (w przeciwienstwie do swojego poprzednika) choc w ogole nie ma ich zbyt wielu. Oczywiscie scieraja sie tu dwa fronty: jedni mowia, ze jak kupowac, to porzadnie, bo to zakup na lata, a i systemowka zapewnia pelna kompatybilnosc z aparatem. Inni mowia, ze za duzo mniej ma sie praktycznie to samo w nissinie. Dodam, ze pewnie zaczne eksperymentowac ze strobingiem (tak, wiem, ze 1 lampa to malo), wiec sb bylaby dobra podstawa, gdybym pozniej chcial dokupic kolejna lampe. Mowia ze nissin daje inna barwe, ze cos tam "zamula" i ogolnie sa przeciwnikami niesystemowek z takich czy innych powodow.. A wlasnie ta lampa zwrocila moja uwage jako alternatywa dla 910. A moze sb 700 choc ma slabszy bysk?
    Mam metlik w glowie. Dodam, ze moge sobie pozwolic na sb-910, ale chodzi o to, zeby pieniadze wydac rozsadnie. Jestem ciekaw waszych opinii, za ktore z gory dziekuje.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-01-2012 o 15:30 Powód: nie tapamy.

Domyślnie

SB-910 ani 900 za 1000zł nie kupisz, nowej SB-700 też.
    Sam mam podobny dylemat i poluje od jakiegoś czasu na używaną 900 w dobrej cenie
    Różnice w cenie używanych są stosunkowo małe, dlatego uznałem, że lepiej trochę dołożyć.
    D90 | N18-105 | N50/1.8D
    Eizo s2243w

Domyślnie

Chodzi mi o 1000 zl roznicy pomiedzy sb 910 a nissinem di866 mark ii
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 15-01-2012 o 15:30 Powód: nie tapamy.

Domyślnie

Nie jestem ortodoksyjnym fanatykiem kupowania wszystkiego co systemowe (niedawno większość Nikkorów pozamieniałem na Tamrony) ale jeśli chodzi o lampy to mam wyrobioną opinię - tylko systemowe. W sumie to nie ma znaczenia czy kupisz SB700 czy SB900 - obie dadzą ci porównywalne możliwości. Oczywiście jak masz kasę kup SB900.

Domyślnie

Z obsługą SB-900 sobie poradzisz, wiem bo sam używam. Jak masz kasę to kupowałbym firmową.
    Czy dopłacać do SB-910? Jak kupowałem nie było nawet jeszcze żadnych plotek, więc wyboru nie było. Teraz dołożyłbym kasę, chociażby ze względu na filtry plastikowe, a nie foliowe (nie zużywają się, i można je założyć w 5 sekund na wietrze, a nie po 1 min). W nowej lampie nie podoba mi się tylko futerał - 900 ma taki pionowy zaczepiany do paska, który nie lata na boki i za bardzo nie wystaje-jak kabura pistoletu, a 910 też można zaczepić, ale mocno wystaje -> nie wygodnie i można o coś zawadzić (w 700 zrobili bardzo podobny). Za to do noszenia w torbie-foto nowy jest lepszy (stary był za długi) - zobacz do ich instrukcji w necie tam są ich obrazki.

Palnik wytrzymuje 5000 błysków (mam jeszcze kilka 30 letnich lampy, które działają - choć w analogu robiło się mniej zdjęć), nowy kosztuje jak coś 50 zł i drugie tyle wymiana w serwisie - z tym nie ma problemu.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukdz Zobacz posta

Palnik wytrzymuje 5000 błysków
    a skąd te informacje ?? Aaaaaa zresztą co tam, jakby tak było, to bym minimum dwa razy w sezonie wymieniał palniki w lampach

Domyślnie

Chcesz miec 1 lampę i masz kasę na dużą sabinę to kup i ne zastanawiaj się nad innymi lampami.
    Ale jak chcesz się od razu bawić strobbingiem to za tą samą kasę masz 2 Di866 mkII i kasa rosądnie wydana i zabawy cała fura.
    I wilk syty i owca w ciązy.
    Festina lente!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukdz Zobacz posta
    Teraz dołożyłbym kasę, chociażby ze względu na filtry plastikowe, a nie foliowe (nie zużywają się, i można je założyć w 5 sekund na wietrze, a nie po 1 min). W nowej lampie nie podoba mi się tylko futerał - 900 ma taki pionowy zaczepiany do paska, który nie lata na boki i za bardzo nie wystaje-jak kabura pistoletu, a 910 też można zaczepić, ale mocno wystaje -> nie wygodnie i można o coś zawadzić (w 700 zrobili bardzo podobny). Za to do noszenia w torbie-foto nowy jest lepszy (stary był za długi)
    No właśnie podzielam Twoje obserwacje. Kusi mnie ta lampa (tj. 910) hehe. Co do żywotności chyba przesadzasz -- ponoć minimum to jakieś 10000, a może być znacznie więcej. Wszystko chyba zależy od częstotliwości i siły błyskania -- tak ja to pojmuję.

Jacek Q - na pomysł z tymi Nissinami nie wpadłem

Domyślnie

ja również wolałbym systemowe (czego zresztą przejawem jest posiadanie 900-ki). Przy ewentualnym zmianie body nie zastanawiał bym się czy nowy korpus będzie mi się dogadywał z błyskaczem czy jednak postanowią się na siebie obrazić. Jednak na chwilę obecną cena 910-ki jest przesadzona (wg mnie oczywiście). Bez mała 2k pln-ów to za dużo. Jeśli już to polował bym na giełdzie na poprzedniczkę czyli sb900. Jedyną wadą tej lampy może być jej brak wyważenia z lżejszymi korpusami (ale to sobie sprawdzisz przy zakupie).
    d7000 + N17-55/2.8 + N70-300VR + N35/2 + SB900 + frotka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anion Zobacz posta
    Jednak na chwilę obecną cena 910-ki jest zesadzona (wg mnie oczywiście). Bez mała 2k pln-ów to za dużo. Jeśli już to polował bym na giełdzie na poprzedniczkę czyli sb900. Jedyną wadą tej lampy może być jej brak wyważenia z lżejszymi korpusami
    No właśnie można ją kupić za dokładnie 1720 zł a używanej lampy wolę nie kupować -- nowa sb-900 ok 1500 zl więc chyba lepiej dołożyć do najnowszego modelu? Fakt mój aparat za duży nie jest (D5000), ale mam grip i chyba to wszystko dźwignę a i ewentualna przesiadka na inne body -- jak sam piszesz -- bez obaw.

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów