Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Domyślnie

Mam grip tej firmy do D5100 i pierwszy słyszę i nie zaobserwowałem czegoś takiego jak rozładowywanie się ogniw.
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CODER_BEST Zobacz posta
    Mam grip tej firmy do D5100 i pierwszy słyszę i nie zaobserwowałem czegoś takiego jak rozładowywanie się ogniw.
    Bo to nie jest aż tak szybki proces.Używając aparatu często, np. codziennie nie zauważa się tego.Nie każdy pamięta też, jaki był stan naładowania akumulatora przy odkładaniu do torby czy na półkę.Ale łatwo to sprawdzić. Wkładamy do gripa całkowicie naładowany akumulator i odkładamy nie używając. U mnie po około tygodniu nie było już jednej cegły z trzech w ikonce stanu naładowania. A samo body może leżeć kilka miesięcy nieużywane i stan naładowania pełny.
    Co wcale nie znaczy że w Waszych egzemplarzach tak musi być. Było w obydwu moich(różni producenci) i wielu osób opisujących to juz kiedyś na forum.Plus informacje w instrukcji producenta bo użytkownicy zgłaszali problem jako wadę,żądając zwrotu kasy lub naprawy.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

U mnie się nie uda taki test bo co weekend mam robotę aparatem a nawet w tygodniu czasami :v A te wskazania przez 3 kreski to mnie czasami denerwują strasznie :P To już powinno być więcej tych kresek albo % podane ;ppp bo czasami aaa jeszcze DWIE kilka zdjęć JEB JEDNA i koniec... a czasami może i na jednej kresce sporo zrobić...

Ale ja mam i tak dwie baterie w gripie.

A i jeszcze u mnie jest coś takiego że stan baterii odczytuje z pierwszej baterii tak jakby i jak mi pierwsza padnie to muszę zamieniać miejscami :v
    Nikon D5100 |Nikon D7100 | N18-105| N35 |Nikkor 70-200 f/2.8 Grey | N55-300|Sigma 17-50 | N SB-700 |YN-560 II| revuenon 135mm f/2.8 | Velbon DF60 | RF603II

Domyślnie

Ja używam aparatu typowo amatorsko i czasami zdarza się, że leży on tydzień, dwa lub dłużej nieużywany. Zaczyna mnie to wkurzać, bo dochodzę do wniosku, że poświęcam temu za mało czasu . Ale do rzeczy... Żeby uniknąć tego zbyt szybkiego rozładowywania ogniw naturalną rzeczą wydaje się wyjęcie ich z gripa lub ostatecznie demontaż całości, zgodnie z zaleceniami. Nie wiem, jak zniosę ewentualny każdorazowy demontaż . Domyślam się, że body samo w sobie ma jakieś dodatkowe źródło zasilania, które podtrzymuje zapamiętane ustawienia. Jak długi może być okres "leżakowania" body bez ogniw żeby nie utracić zapisanych ustawień?
    D7200 | S17-50 | N35 | N50 | N55-300

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom Hagen Zobacz posta
    Domyślam się, że body samo w sobie ma jakieś dodatkowe źródło zasilania, które podtrzymuje zapamiętane ustawienia. Jak długi może być okres "leżakowania" body bez ogniw żeby nie utracić zapisanych ustawień?
    Body ma dodatkowy wbudowany akumulator do podtrzymania zegara i daty, bez akumulatora ten wbudowany powinien wytrzymać około trzy miesiące lub dłużej.
    W przypadku rozładowania wbudowanego akumulatora resetuje się tylko zegar i data i na wyświetlaczu pojawi się migająca ikona CLOCK, pozostałe ustawienia aparatu się nie tracą.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi, Meike zakupione.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CODER_BEST Zobacz posta
    A i jeszcze u mnie jest coś takiego że stan baterii odczytuje z pierwszej baterii tak jakby i jak mi pierwsza padnie to muszę zamieniać miejscami :v
    No to w związku z tym jeszcze jedno pytanko, żeby mieć w miarę pełny obraz zagadnienia . Czy prąd jest pobierany równomierni z obu ogniw jednocześnie czy może dopiero po rozładowaniu pierwszego body dobiera się do następnego w kolejce?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów