Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Grip do Nikon D3100

Witam,

Zamierzam zakupić grip do Nikon D3100, gdyż przeszkadzają mi małe rozmiary lustrzanki. Trzymając aparat w dłoni piąty palec zsuwa mi się z lustrzanki, powodując, że robienie zdjęć jest niewygodne i irytujące. Obecnie posiadam jedną baterię Nikonowską EN-EL14 i o zakupie drugiej raczej nie myślę. Głównie zależy mi na tym, aby lustrzanka się powiększyła i abym mógł ją wygodniej trzymać.

Do tej pory obserwowałem oferty na allegro i zauważyłem, że najtańszy grip kosztuje trochę ponad 100zł, a najdroższy prawie 200zł. Czy warto dopłacać do droższego egzemplarza? Który polecacie?

Dodam, że nie zamierzam przepłacać, a ważniejsze jest dla mnie zaoszczędzenie pieniędzy na pięćdziesiątkę

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Ja do 3100 mam grip phottixa koszt 180 zł. Z tego co widzę najbardziej popularne są gripy od meike koszt 120-140 zł. Czy są różnice? Nie wiem ale według mnie fabryka w Chinach robi gripy i raz się nazywają meike a raz phottix i dopłacasz za nazwę. Poczytaj na forum o gripach.

Domyślnie

Żaden z gripów do D3100 nie został wyprodukowany przez Nikona. Moim zdaniem nie ma to żadnego znaczenia, który wybierzesz. Wszystkie są tej samej klasy.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Jastrzębie-Zdrój

Domyślnie

Jak ci to pomoże to ja do swojej puszki D5100 kupiłem grip Meike ponieważ miałem ten sam problem co ty (uciekał mi palec ), a tak jak kolega wyżej napisał nikon nie produkuje dedykowanych gripów na internecie wyczytałem że jest najbardziej polecany zapłaciłem za niego ok. 150 zł z przesyłką i jestem z niego zadowolony dobrze się trzyma i dobrze pasuje.
    Nikon D5100 + grip |N18-105mm f/3.5-5.6||N35mm f/1.8|

Domyślnie

Na eBay-u można kupić gripy DSTE które mają dodatkowy koszyk na 6xAA.
    http://www.ebay.com/itm/DSTE-D3100-P...item27caa6c6dd

Miałem taki do 5100. Sprawował się i wyglądał bardzo dobrze. Super sprawa jak nie zamierzasz kupować dodatkowego akumulatora.Cenowo też super,trzeba tylko poczekać na przesyłkę.Ja dostałem za 20 dni.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

Osobiście kupiłem gripa Meike do D3200 i jestem zadowolony, kabelek mi nie przeszkadza a jakość jest adekwatna do ceny - udało mi się kupić używkę na alledrogo za 55zł.
    Samsung NX300 + Samsung 18-55 OIS + Samyang 8mm f3.5
    fejton.flog.pl - Przyjmę każdą radę i sugestię

Domyślnie

Odkopię temat. No dobra, namówiliście mnie! Generalnie jestem nastawiony na zakup Meike. Jednak mam do Was pytanko dotyczące adnotacji, którą można znaleźć w wielu aukcjach. Chodzi mianowicie o...

"Uwaga: podczas nieużywania gripa, zaleca się bądź jego demontaż, bądź wyjęcie akumulatorków w celu uniknięcia ewentualnego rozładowywania się ogniw."

Jak to jest z tym rozładowywaniem, bo nie bardzo kumam tą uwagę? Czy nieużywane body z podłączonym gripem szybciej rozładowuje akumulatory czy jest to rozładowywanie na zwykłym poziomie (body bez gripa)?
    D7200 | S17-50 | N35 | N50 | N55-300

Domyślnie

Podłączony grip zamiennik(w 3100 tylko taki istnieje) rozładowuje akumulator nawet w nieużywanym(wyłączonym) body. W body bez gripa jest to praktycznie niezauważalne. Miałem tak z 3100 i 5100. Elektronika gripa podjada prąd z aku.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

U mnie tego nie zauważyłem a bateria cały czas w gripie.

Domyślnie

Dzięki za info. Przetestujemy, zobaczymy, jak to wygląda . Nie chciałbym jednak już na dzień dobry rozwalić ori akumulatora, bo sprawuje się bardzo dobrze, więc wolałem podpytać czy ostrzeżenie jest tak proforma czy faktycznie ma to jakiś związek z szybszym rozładowywaniem przez grip. Czy ktoś jeszcze ma jakieś doświadczenie w tym temacie?
    D7200 | S17-50 | N35 | N50 | N55-300

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów