Jednak proponuję monetę. Najłatwiej
Szukaj
Jednak proponuję monetę. Najłatwiej
Przy założeniu autora, że mowa jest o portretach, budżet to 6-7k, a większośc w tym wątku poleca FX w postaci D610 i na dodatek ma starczyć jeszcze na SB910, to każde szkło już ten budżet przekroczy, a wszyscy dobrze wiemy, że na jednym szkle się nie kończy...W przypadku FF 85 jest szkłem portretowym, (50 raczej za typową portretówkę nie uznamy, o 35 nawet nie wspominam), a wersja G to wydatek 1800 PLN. SB910 to 1500 i na puszkę zostaje...no właśnie, a jeszcze przewijał się tu gdzieś pomysł na 180mm...
Albo zwiększyć budżet (zawsze łatwo powiedzieć), albo iść w używki (mowa o wszystkim - np. D700+85D+lampa), albo kupić D7100, 50 1.4 i SB910
Object error. Unable to run this script. Program terminated!
Czytając forum można się ciekawych rzeczy dowiedzieć, np. DX nie nadaje się do portretuNa serio uważacie, że żeby zrobić dobry portret trzeba mieć sprzęt za min. 10k? Czy może 20?
Wracając do tematu: nie znam się kompletnie na Canonie, ale po moich doświadczeniach z D90 + Nikkor 50 1.8, wydaje mi się, że dla amatora (nawet dość zaawansowanego) zestaw D7100 + N 50 1.4, czy tez 1.8 właśnie, do portretu nadaje się zupełnie.
Pewnie, sporo osób poleci Ci także 85 1.8 jako lepszy pod DX, ale jak dla mnie różnice są mało istotne, a cena robi swoje.
Wiesz, portret portretowi nie jest równy. Portret można zrobić kompaktem za 500 zł. Można też sprzętem za 50 tysięcy zł. Pytanie tylko, który portret jest portretem, a który"portretem". Wiesz, co mam na myśli?
Nikon
Różnice między 50 a 85 są duże. 50 przerysowuje nosy, przy 85 jest to niemożliwe. 85 jest zdecydowanie ostrzejsza. Różnica w cenie jest adekwatna do różnicy w jakości obrazka. Jasne, że na dx da się zrobić fajny portret, ale są pewne ograniczenia np. nie da rady zrobić zdjęcia jak Gregor Laubsch albo jak Marcin Wuu ( w sensie oczy i usta ostre, a reszta rozchodząca się w nieostrości). Można jedynie próbować programowo zmniejszać głębię ostrości.
Ja sam zastanawiam się nad kupnem średnioformatowego analoga typowo pod portret.
Ostatnio edytowane przez Ned Stark ; 18-11-2014 o 14:05
D610 n 16-35 f4, S 35mm/1.4, S 50mm/1,4, 85mm/1.8G, sigma 150-600 C
http://500px.com/arekkruszka
FB MM
Ustalony budżet nie jest nieograniczony. Za 7 tys nie można mieć wszystkiego, zwłaszcza w świecie FX. Trzeba wybierać: czy chcemy fotografować człowieka, czy sam nos.
Oczywiście, możemy przyjąć, że Autor chce robić portrety ust, nosa lub ucha. Wtedy wybór D610 i 50mm f/1,4 może być trafny.
Ponieważ jednak nie zostały zastrzeżone żadne specjalne warunki, przyjąłem, że kpt_cieszyn chce robić portrety po prostu ludziom. Do tego zadania w 7 tysiącach lepszym wydaje się zestaw D7100 i 85 1,8G plus lampa. Może być nawet tańszy aparat i więcej/lepsze obiektywy. A podejrzewam, że takim zestawem niejeden nos również da się ustrzelić.
Skontaktuj się z nami