Close

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 76

Question poważny dylemat

Witam !
    Jestem nowy na tym forum i zanim zadam pytanie chciałbym prosić o wyrozumiałość. Wiem że takich pytań mogły być już setki ale każdy przypadek jest indywidualny i proszę Was drodzy Forumowicze o rozpatrzenie tego konkretnego.

A pytanie brzmi: Nikon d7100 czy Canon Eos 70d ? (liczę się z tym że to forum nikona :P)

Mam zamiar zakupić któryś z tych sprzętów ale nie mogę się zdecydować. Mam zamiar fotografować reportaż, fotografię uliczną i portret (zwłaszcza). Przejrzałem już każdy zakątek Internetu związany z tym tematem. Wnioski są takie:
    -U canona dostaję dość dobry obraz, z naciskiem na dość, trochę więcej fps, bajery i nowości, plastkikowate body, ale za to obiektywy cud i marzenie w odpowiedniej cenie - pokusiłbym się o zakup 70-200mm f/4L USM i rozwój w przyszłości do szerokiej gamy szkła. Najpotężniejszym argumentem jest właśnie szklarnia, bo reszta jest przeciętna.
    -U Nikona natomiast dostaję bardzo solidne body, ze świetnym obrazem (naprawdę świetnym), 100% pokrycia w wizjerze, dobry system lamp CLS, ale obiektywy które u canona kupiłbym tanio, tutaj puszczą mnie z torbami, a jakość szkła na moją kieszeń będzie jedynie ok...z nikona oprócz body rozważam zakup którejś z dobrych 50tek, jeszcze nie wiem której (albo 1.4g albo 1.4d) i lampy sb-910. No i dołatałbym to 18-55 żeby niczego nie przegapić

Dodatkowo należy wspomnieć że z systemem nikona już jestem w miarę obeznany, bo miałem okazję bawić się d90 i d3100, a u konkurenta sporo bym się musiał pouczyć obsługi.

Co począć - proszę o poradę i przepraszam za wszystkie błędy które mogłem popełnić, a nie są na forum mile widziane

Domyślnie

A próbowałeś rzucić monetą? To chyba najlepsze rozwiązanie, bo widać, że plusy i minusy znasz. Nikt tu decyzji za Ciebie nie podejmie. Szklarnia przemawia za C, reszta za N...co jest ważniejsze?
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Ja na Twoim miejscu próbowałbym, obeznać się bliżej,jak piszesz, z systemem Canona. Wrażenia organoleptyczne
    są bezcenne a teoria tylko teorią.U mnie tak właśnie było,tyle że odwrotnie. Miałem dobry dostęp do Canona(rodzina)
    znałem już system,ale kilka chwil ze sprzętem wystarczyło by podjąć decyzję-NIKON. Nawet perspektywa pożyczania i testowania szklarni Canona nie zmieniła decyzji.
    Tak jak z autem,każdym można dojechać z punktu A do B. Tylko jednym modelem jedziesz z przyjemnością bo lubisz akurat taki prowadzić a innym niekoniecznie.
    [Nikon d7100]+[Sigma10-20/4-5,6]+[Sigma17-50/2,8]+[Sigma70-200/2,8 OS]+[sb700] +[różne klamoty]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kpt_cieszyn Zobacz posta
    ............. Mam zamiar fotografować reportaż, fotografię uliczną i portret (zwłaszcza). .........
    Doprecyzuj :
    1/ reportaż ; ślubny? , sportowy?
    2/ portret ; studyjny? , plenerowy?
    Pełna klatka nie wchodzi w rachubę ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Pełna klatka nie wchodzi w rachubę ?
    To dopiero ceny szkieł wpędzą autora w długi
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Myślałeś o zamiennikach szkieł czy musi to być nikkor?

Domyślnie

Reportaż - rozumiem przez to wszelkie imprezy dziejące się dookoła mnie, opowiadanie historii zdjęciami, zatem ani sport ani ślub. Portret - myślę że i studio i plener, ale nie jestem milionerem więc liczę się z tym że jeśli studio to będzie to biała ściana i sb-910 anie żadne bajery, chyba że doinwestuje i w grę wejdzie fomei panther x.
    Pełna klatka ? Nie sądzę, jeszcze banku nie okradłem...
    Czy muszą być nikkory ? Niekoniecznie, ale ze stałek wychodzi że sigma ma coś nie tak z focusem, nie ładny bokeh itp. A voightlandery i zeissy są manualne. Bynajmniej w dostępnym dla mnie przedziale cenowym. A 70-200mm nikkora to już ponad 4k, a zamienniki są znów trochę średnie. Nie to co l-ka. Ale wciąż trochę bardziej skłaniam się do nikona.
    Niby miałem raz 1100d w ręku ale zanim ogarnąłem kompletne podstawy to chwila minęła :P jakiś taki niejasny jest.

Domyślnie

Pytanie co masz w tej chwili (jaki model aparatu). Bo może wcale tak szybko nie trzeba zmieniać? Ze szkieł, pisałeś o N50 1.4 - a czy nie wystarczy 50 1.8G? Fajne szkło no i znacznie tańsze od 1.4. Kupiłbyś jeszcze np. 35 mm.

Domyślnie

Co do szkieł do portretu to nikon ma pare fajnych.
    N180mm f2,8 polecam gorąco. Tak samo N50mm F1,4G. Oraz N35mm F1,8G.
    A zoomy jak 70-200 to stary N70-210. Doskonała jakość za grosze...
    Z resztą... Do takich zastosowań jakich piszesz to ja bym body z odchylanym wyświetlaczem polecał. Na ulice jak znalazł.
    Choćby d5100. Albo Olka jakiegoś nowego. Tam tez sa super szkielka w systemie.
    Manualnych sie nie bój. Portret to zniesie jakos
    Dodam ze w olku obsługa pełna dochodzi m42...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Kolega napisał: "A pytanie brzmi: Nikon d7100 czy Canon Eos 70d ?" więc chyba wyszedłeś poza temat d90. Poza tym odchylany wyświetlacz czyli Lv do reportażu? Hmm... A co to za "pełna obsługa M42", której nie ma np. D7100? Może AF?

Strona 1 z 8 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów