Close

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 154

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Wszystko pieknie, ale kolega 'velaskez' pokazal dosc ekremalne rozwiazanie
    Jak wspomniales zalozyles stopke z pasta ktora byla na chlodzeniu, te pasty nie zawsze sa dobre, ale na twoim miejscu potestowal bym komputer na normalnym taktowaniu i jezeli bedzie wszystko ok to stawial bym, ze albo lepsza pasta albo to chlodzenie nie jest wystarczajaco wydajne na takie podkrecanie procesora.

Chłodzenie wydajne i po boocie utrzymuje się dobre.jedyne co to tak jak wspomniałeś może ma wyższą temp przy starcie ale może pasta się ułoży za jakiś czas

Domyślnie

H100i to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Prawie na pewno problemy nie są po jego stronie, co potwierdza informacja OP dotycząca uzyskiwanych T.
    Temperatura w stres testach nie przekracza 65 stopni.
    Ja wciąż obstawiałbym problemy z ustawieniami pamięci - może złe CL ? Jakie masz ustawienia?

Jeżeli jednak problem jest z temperaturą - duże skoki powyżej 65, czy coś w ten deseń, to sprawdź pastę na procku. Podaj jaką metodą mierzysz temperaturę CPU.

Porady velaskeza dotyczące polerowania sobie odpuść - dla 99.99% populacji to strata czasu, a różnice w pomiarach często są na poziomie błędu pomiaru. Nie, żeby to nie miało jakiegoś sensu ( ma, w przypadku coolerów niskiej klasy, żeby spłaszczyć podstawę ), ale osobiście wolę zdejmowanie IHS, jeżeli mowa o ekstremalnym OC "domowym". Nie do końca również wierzę w to, że wyniki przedstawione w filmiku były zasługą polerowania. Ten cooler wyglądał na jakąś Noctuę ( spojrzałem tylko na szybko bez dźwięku ), a te mają zupełnie dobrze wypolerowaną podstawę. Prędzej różnice w rozłożeniu pasty - one potrafią bardzo łatwo dać kilka stopni róznicy
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    H100i to jedno z najwydajniejszych rozwiązań na rynku. Prawie na pewno problemy nie są po jego stronie, co potwierdza informacja OP dotycząca uzyskiwanych T.

Ja wciąż obstawiałbym problemy z ustawieniami pamięci - może złe CL ? Jakie masz ustawienia?

Jeżeli jednak problem jest z temperaturą - duże skoki powyżej 65, czy coś w ten deseń, to sprawdź pastę na procku. Podaj jaką metodą mierzysz temperaturę CPU.

Porady velaskeza dotyczące polerowania sobie odpuść - dla 99.99% populacji to strata czasu, a różnice w pomiarach często są na poziomie błędu pomiaru. Nie, żeby to nie miało jakiegoś sensu ( ma, w przypadku coolerów niskiej klasy, żeby spłaszczyć podstawę ), ale osobiście wolę zdejmowanie IHS, jeżeli mowa o ekstremalnym OC "domowym". Nie do końca również wierzę w to, że wyniki przedstawione w filmiku były zasługą polerowania. Ten cooler wyglądał na jakąś Noctuę ( spojrzałem tylko na szybko bez dźwięku ), a te mają zupełnie dobrze wypolerowaną podstawę. Prędzej różnice w rozłożeniu pasty - one potrafią bardzo łatwo dać kilka stopni róznicy

Temperatury mierzę corsair link, cpu temp i occt.

Ram kingston hiperX 1600 cl9.

Dziwi mnie to że na CM EVO chodziło na 4.6 a teraz muszę zostawić na 4.2 bo wyżej dostaje BSa

Domyślnie

Możliwe, że zmieniły się ustawienia na płycie głównej dotyczące pamięci, przy dołożeniu pamięci i pozostały, mimo usunięcia dodatkowych kostek. Zdalnie ciężko pomagać w takich problemach.
    Musisz pokazać zdjęcia/screeny konfiguracji: CPU, pamięci ( CL, napięcia, częstotliwość ), wtedy będziemy wiedzieć więcej.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Jezeli sie cos pozmienialo to reset biosu powinien rozwiazac problem (ustawienia pamieci powinny byc automatyczne) a potem tylko procka pogonic.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

@ShutterStill, wszystkie kości pamięci masz z jednej serii?
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Jezeli sie cos pozmienialo to reset biosu powinien rozwiazac problem (ustawienia pamieci powinny byc automatyczne) a potem tylko procka pogonic.

Jak to mogę zrobić?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    @ShutterStill, wszystkie kości pamięci masz z jednej serii?

Takie same.

Nawet jak zostawię tylko stare z którymi chodziło na 4.6 nic to nie zmienia

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShutterStill Zobacz posta
    Jak to mogę zrobić?
    A to różnie, w Phoenix-ach dla przykładu trzeba po wejściu do biosu wcisnąć F9.

http://matrix.jasna.tarnow.pl/~jahu/...ix/Phoenix.htm
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 17-11-2014 o 14:05
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Przecież nie tylko temp. jest wyznacznikiem czy procka da sie podkręcić "więcej/bardziej"
    Są przecież egzemplarze mniej lub bardziej podkrecające się - może po prostu wymagasz zbyt wiele ?

Strona 2 z 16 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów