Szukaj
Teraz zobacz sobie do spec. Intela jakie max bezpieczne temperatury ten CPU może mieć (by nie skracać żywotności) ... jeśli to jakiś w miarę nowy CPU to granica jest jakoś w okolicach 70 st. Jak go katujesz przy temp. 90 st, to żywotność spadnie do ~1,5 roku pewnie x-P (choć to też zależy jak długotrwale go tak gotujesz itd. ). Tak czy inaczej to jeden z powodów by unikać kupowania używanych procesorów "K" .
Proszę przeczytaj od początku..
Miałem w okolicach 85-90 i stabilnie ale dodałem wodne chłodzenie żeby zbić temperatury. Teraz mam ok 65 w godzinnym stres teście na 4.2 a na 4.4-6 wywala mi blue screen z błędem 124.
Życie procesora mam gdzieś bo i tak za rok go wymienię...
P. S. Optymalna temp 75 ale spokojnie do 80 można ciągnąć Haswell
Ostatnio edytowane przez ShutterStill ; 18-11-2014 o 00:19
To chyba jednak z pastą jest problem.
Dzisiaj podkręciłem na 4.4 i jest stabilny w stres testach.
4.6 dalej wywala po "zapraszamy". Może jeszcze trochę i pasta rozłoży się tak jak stara i wyciągnie 4.6 tak jak poprzednio.
Ja jeszcze tak zapytam, podkręcasz go bo potrzebujesz, czy taka fanaberia?
"Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche
Pasta pascie nie rowna, jezeli zalozyles chlodzenie na procesor z pasta ktora byla dodana do chlodzenia to stawial bym na srednia jakosc pasty, osobiscie polecam NT-H1 od Noctua...
Nikon http://greg77.com/
Dziękuję!
Jak mam dobre doświadczenia z arctic silver więc bym najpierw to spróbował.
Ale chyba dam się jeszcze rozgrzać stockowej poście bo znalazłem że musi się grzać ok 200h żeby uzyskać max właściwości. Już i tak lepiej bo jest stabilny na 4.4 więc może za tydzień będzie stabilnie na 4.6![]()
Odkopuje wątekMyślę o podkręceniu swojego procesora
Myślicie że po 3 latach użytkowania i7 4770K warto go podkręcić ? Czyli kupić porządne chłodzenie (może wodne?) i podkręcić ile się da? takie 4,5 byłoby fajne![]()
Tylko teraz pytania:
Czy podkręcony procesor będzie "męczył się" podczas np. przeglądania internetu czy innych czynności które nie wymagają dużej mocy?
Czy wydawanie 300-400 zł na Noctua NH-D14 lub NH-D15 plus pasta spowoduje odczuwalny, zadowalający wzrost wydajności podczas ruszania suwaczkami na NEFach, eksportowania zdjęć do JPG oraz podstawowej obróbce w PS?
Stara pasta (dołączona do i7) przy okazji do wymiany? Wolałbym wymienić jeśli to nie problem.
Dysk SSD mam, nowszy i kolejny SSD nie potrzebny. 16gb RAM mam, niby nigdy za dużo ale tyle mi wystarczy.
Procesor najważniejszy. Po to kupiłem wersję K żeby ją po paru latach podkręcić... Gdybym teraz podkręcił procesor, mógłbym przyjemnie pracować jeszcze na moim komputerze 2 lata a może i więcej czasu. Później pewnie zmiana PC![]()
Chciałbym żeby obróbka zdjęć zajmowała mi mniej czasu, czasami widać lekkie przycięcia się sprzętu. Podczas testów komputera w sąsiednich wątkach mój PC nie uzyskiwał najlepszych czasów - zawsze chciałoby się lepiej.
I teraz się zastanawiam, czy zimą kiedy jest więcej czasu, czy wydać kilka stów na podkręcenie procesora żeby w sezonie zyskać więcej czasu?
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Rożnicę przede wszystkim odczujesz przy imporcie (generowaniu podglądu) i eksporcie.
Sama praca w LR nie obciąża specjalnie procesora. PS też nie potrzebuje specjalnie dużo mocy (poza kilkoma efektami).
Procesor też raczej nie będzie się specjalnie "męczył" bez obciążenia, bo wtedy będzie po prostu pracował na niższym taktowaniu.
Pastę lepiej wymienić na jakąś dobrą. Po 3 latach ta oryginalna może już być zeschnięta i nie rozejdzie się dobrze przy wymianie chłodzenia.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Skontaktuj się z nami