Close

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 154

Domyślnie

i7 4770K, ma slabego gluta pod czapka, wiec stosowanie super wydajnego chlodzenia, to troche jak wlaczanie klimatyzacji i otwieranie okien jednoczesnie. Sam procesor, powinien dac sie bez klopotu podkrecic do 4500MHZ, ale trzeba bedzie zapewne podniesc napiecie na rdzeniu, co spowoduje jeszcze wieksze grzanie procka. Generalnie mozesz sprobowac. Ale polecam monitorowac temperature rdzeni. Moj i5 4690K, smiga na 4500MHZ, na standardowym napieciu. Ale ja zerwalem IHSa z procka, wyczyscilem gluta i przesmarowalem cieklym metalem, po czym zmontowalem wszystko z powrotem do kupy i zlozylem.

Domyślnie

Ja takich operacji bym nie robił
    Czy wymiana pasty to jakieś skomplikowany zabieg?
    Stałe 4.0 by mnie zadowolilo. Wszystko w okolicy 4.3-4.5 będzie extra.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

ksh
    Gość

Domyślnie

Pytanie czy warto, podkręcony procesor ma wyłączone wszystkie opcje oszczędzania jak zmniejszanie częstotliwości, mnożnika i napięcia, po podkręceniu śmiga na ustawianiach stałych, druga sprawa to zysk wydajności, który zapewne nie odczujesz poza grami.

Domyślnie

Nie gram. Nie mam karty graficznej nawet konsoli też nie mam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koesh Zobacz posta
    Pytanie czy warto, podkręcony procesor ma wyłączone wszystkie opcje oszczędzania jak zmniejszanie częstotliwości, mnożnika i napięcia, po podkręceniu śmiga na ustawianiach stałych, druga sprawa to zysk wydajności, który zapewne nie odczujesz poza grami.
    Niekoniecznie. Być może niektóre opcje oszczędzania trzeba będzie wyłączyć, ale nie wszystkie.
    Zysk wydajności jaki można osiągnąć to jakieś 10% bez ogromnego problemu. NH-D14/NH-D15 powinna sobie poradzić z ilością ciepła ( i7-920 @4.0 sobie radzi, a napięcie mam sporo podbite :P ), pytanie czy Ci się zmieści do obudowy. Ewentualnie możesz popatrzeć na jakieś closed loop, jeżeli ilość miejsca jest problemem, ale ja nie jestem zwolennikiem takich rozwiązań.

Czy wymiana pasty to jakieś skomplikowany zabieg?
    Na procesorze? Nie. Wymiana gluta pod IHS wymaga wiedzy, umiejętności manualnych i jest ryzykowne.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ludzie? O jakim wy glucie piszecie?
    Obudowę mam dużą Zalman Z11 ale czy się zmieści takie chłodzenie. Nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez sokolnik ; 28-12-2016 o 17:00

Domyślnie

Mówimy o tym czymś pod IHS które zostało zastosowane przez Intela w celu redukcji kosztów ( podobno ) a przewodzi ciepło gorzej niż stosowane wcześniej wypełnienia... Teraz jest jakaś pasta, wcześniej IHS był lutowany. Przynajmniej jeżeli pamięć mnie nie myli.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Wybacz, ze tak overclockerskim slangiem napisalem.
    Chodzilo mi o to, co pokazane jest na tym filmie:
    https://www.youtube.com/watch?v=I_rji1Nx5qM

Domyślnie

No ja takich operacji robić nie będę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    Ludzie? O jakim wy glucie piszecie?
    Obudowę mam dużą Zalman Z11 ale czy się zmieści takie chłodzenie. Nie wiem.
    Procesor w "turbo" ma 3.9, więc 4.0 jest tylko lekką kosmetyką, a sądze że 4.4 - 4.5 jest realne do osiągnięcia.
    Obudowe masz wystarczjącą, internety mówią że Nh-d14 się mieści, czyli praktycznie wszystko inne też się zmieści. Natomiast uważam, że cena za Noctue to trochę jak płacenie za znaczek na Mercedesie. Chłodzenie jakie bym CI polecił to Fortis3 rev.2, tania, wydajna, POLSKA konstrukcja, wysokość 158mm. Sam używam pierwszej wersji i na i5 6600K z zegarem 4.6 nie ma żadnych problemów z temperaturami, nawet przy stosunkowo małej obudowie. Używam pasty dołączonej do zestawu PT-1, także sceptycznie podchodziłem do "darmowej" pasty i przeprowadziłem test PT-1 vs. Arctic Silver 5, efekt bez zaskoczenia, różnice 2 max 3 stopnie, więc bez różnicy. Silentium PC, jak narazie bardzo dba o zadowolenie klientów. Komputer u mnie służy "do wszystkiego" od internetu przez PS, LR, symulatory, do gier. Na pewno nie musisz kombinować nic przy IHS, ani specjalnie przejmować się zabiegami w wygrzewaniem pasty, od tego są wyspecjalizowani onaniści komputerowi .
    Napisz jeszcze jaką masz płytę główną? Jak to coś z BIOSem, to trzeba będzie trochę spróbować na różnych ustawieniach, natomiast jak masz UEFI to możliwe że wystarczą 2 kliknięcia i bedzie po sprawie.
    PS i LR na dysku SSD i będzie Pan zadowolony
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów