Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Domyślnie Makro tanim kosztem?

Posiadam Nikona D5100 z KITem i Heliosem 44m4. Niedługo planuję kupić 40mm f/2.8 macro. Interesuję się głownie fotografią makro - odnośnie tego mam kilka pytań:
    1. Jak dokładnie działa mieszek i jak widoczne daje efekty?
    2. Co lepiej kupić; raynoxa (250zł), mieszek (110zł) czy pierścienie (do heliosa bez automatyki 40zł)?
    3. Gdzie mogę znaleźć przykładowe zdjęcia wykonane przy pomocy raynoxa, mieszka lub pierścieni pośrednich?
    4. Jakie tanie oświetlenie?
    5. Jak zrobić dyfuzor na wbudowaną lampę błyskową (która na razie musi mi wystarczyć)?

Domyślnie

Ad1: Mieszek działa dokładnie tak jak pierścienie(plus to to że masz płynna regulacje i nie musisz się cala bujać i przekręcać pierścieni).
    Ad2: Zależy co chcesz fotografować i jaki efekt uzyskać.
    Ad3: Google.
    Ad4 i 5: Karton wyłożony folią aluminiową założony na wbudowaną lampę(kuzyn tak focił i efekty świetne).
    Ale jestem tylko amatorem więc może ktoś coś uzupełni
    Ostatnio edytowane przez Rafix84 ; 07-11-2014 o 12:33
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    Ad4 i 5: Karton wyłożony folią aluminiową założony na wbudowaną lampę(kuzyn tak focił i efekty świetne).
    A można gdzieś zobaczyć efekty? )

Domyślnie

Poproszę kuzyna o foto, ma na pewno bo mi kiedyś wysłał. Podeśle Ci jak wygląda ta ''lampa'' i jego fotki tak wykonane ale nie wiem kiedy.
    http://halcnow.pl/forum/showthread.php?tid=39&page=4 w tym miejscu są jego foty wykonane w ten sposób ale i nie tylko. Jego nik to Potwor
    Ostatnio edytowane przez Rafix84 ; 07-11-2014 o 13:00
    Masa analogów

Domyślnie

Ok, dzięki

Domyślnie

Teraz to przeglądałem, masa fotek zniknęła. Spisze się z nim i podeśle Ci foto aparatu z tym pudłem
    Masa analogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oliwiadro Zobacz posta
    Posiadam Nikona D5100 z KITem i Heliosem 44m4. Niedługo planuję kupić 40mm f/2.8 macro. Interesuję się głownie fotografią makro - odnośnie tego mam kilka pytań:
    1. Jak dokładnie działa mieszek i jak widoczne daje efekty?
    Do tego co napisał Rafix dodam, że mieszki są dość delikatne i w terenie nie zawsze się sprawdzą. Mam mieszek i pierścienie i generalnie wolę fotografować tymi drugimi. Mieszek, dzięki długiemu wyciągowi pozwoli uzyskać znacznie większe skale odwzorowania... ale kosztem światła.

2. Co lepiej kupić; raynoxa (250zł), mieszek (110zł) czy pierścienie (do heliosa bez automatyki 40zł)?
    Jeśli skala z Raynoxem by Tobie wystarczyła, to dałbym go na pierwszym miejscu (użyjesz do potem np. ze szkłem makro). Pierścienie M42 wymagają intensywnego kręcenia, są mniej wygodne niż systemowe, tak więc dałbym je na trzecie miejsce (pomimo uwag z punktu pierwszego).

4. Jakie tanie oświetlenie?
    Jak w warunkach studyjnych i w naturze, przy małych skalach odwzorowania, to aparat na statyw i cykać w zastanym (z odbłyśnikami z folii alu lub białego papieru). Ogranicza się to jednak do mało ruchliwych obiektów. W innym wypadku, jakąś lampę zewnętrzną, dającą możliwość pracy w manualu.

5. Jak zrobić dyfuzor na wbudowaną lampę błyskową (która na razie musi mi wystarczyć)?
    Pogooglaj "diffuser macro flash", znajdziesz sporo ciekawych konstrukcji. Ja cykałem kiedyś takim zestawem (z drobnymi modyfikacjami):
    http://dark-raptor.deviantart.com/ar...quot-113862411

Większość najstarszych zdjęć w mojej galerii robiłem z dyfuzorem kartonowym na wbudowanej lub zewnętrznej lampie i z Nikkorem micro 105/2.8D lub jakąś ruską/nrdowską lub japońską szklarnią:
    http://dark-raptor.deviantart.com/gallery/
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Pierścienie M42 wymagają intensywnego kręcenia, są mniej wygodne niż systemowe, tak więc dałbym je na trzecie miejsce (pomimo uwag z punktu pierwszego).
    Z tym że ja chciałam dać takie pierścienie: http://allegro.pl/pierscienie-posred...751476868.html (body>pierścienie>adapter>obiektyw m42)

Mam jeszcze jedno pytanie.. W sieci widziałam dużo zdjęć skakunów (widoczne oczy i włoski) zrobionych z odwrotnie zamocowanym obiektywem - ja się pytam jak? Odwrotnie zamocowanym heliosem to ledwo co pająka na zdjęciu widać :P

Domyślnie

Bo odwrotnie mocuje się obiektywy szerokokątne, nie tele, a 58mm na DX to jest teleobiektyw.
    Na DX trzeba by użyć obiektywów <20mm aby uzyskać w miarę dużą skale odwzorowania.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jaką mogę kupić tanią lampę do makro? Lepsze światło stałe czy błyskowe? Co sądzicie o lampach pierścieniowych?
    Znajdę w ogóle jakąś lampę do 200zł?
    Ostatnio edytowane przez oliwiadro ; 07-11-2014 o 15:57

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów