Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 66

Domyślnie

Znajdziesz. Jest to droższe rozwiązanie niż pudło. I mieszek jest dość delikatny i nieporęczny więc raczej nie na plener jak Kolega wyżej napisał. Jest w optyce wątek jak z kita 18-55 zrobić tanie makro szkiełko ale nie wstawie bo z komórki pisze.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Rafix, a po takiej przeróbce obiektywu można używać tylko do makro? Są jakieś skutki uboczne? Na razie chyba wolałabym oszczędzić KITa bo póki co nie mam innego szerszego obiektywu.

Coś takiego: http://allegro.pl/uniwersalna-lampa-...724025132.html dałoby radę? Ewentualnie to: http://allegro.pl/lampa-blyskowa-lp-...757432285.html ? Czy raczej nie warto kupować?

I czy z pierścieniami pośrednimi dam radę uzyskać takie powiększenie że widać np. u pająka oczy?
    Ostatnio edytowane przez oliwiadro ; 07-11-2014 o 16:50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oliwiadro Zobacz posta
    Jaką mogę kupić tanią lampę do makro? Lepsze światło stałe czy błyskowe? Co sądzicie o lampach pierścieniowych?
    Znajdę w ogóle jakąś lampę do 200zł?
    Co fotograf, to inne zdanie. Fotografując w świetle zastanym masz bardziej naturalne, pastelowe kolory, obraz nie jest tak kontrastowy. Musisz jednak focić z długimi czasami, a więc starasz się nie domykać za bardzo szkła no i unieruchamiasz aparat (a nawet i fotografowany obiekt, np. gałązkę z owadem jakimiś obejmami).
    Światło błyskowe ma jedną zaletę. W zależności od puchy jedziesz 1/200-1/500s w dowolnych warunkach (ale z Twoją puszką będzie problem, bo nie masz pomiaru światła. Niedawno testowałem starego D70s z lampami w pełnym manualu: http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...rawie-piszczy/ )

Cytat Zamieszczone przez Rafix84 Zobacz posta
    Znajdziesz. Jest to droższe rozwiązanie niż pudło. I mieszek jest dość delikatny i nieporęczny więc raczej nie na plener jak Kolega wyżej napisał. Jest w optyce wątek jak z kita 18-55 zrobić tanie makro szkiełko ale nie wstawie bo z komórki pisze.
    Służę linkiem, choć jak dla mnie to ostrość na krawędziach jest nieakceptowalna: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=247716 Fakt, masz za 200 zł niemal w pełni funkcjonalne szkło makro i możesz spokojnie błyskać lampą wbudowaną.

Rafix, a po takiej przeróbce obiektywu można używać tylko do makro? Czy nadal jest taki sam z tym że daje większe powiększenie? Na razie wolałabym oszczędzić KITa bo póki co nie mam innego szerszego obiektywu.
    (...)
    I czy z pierścieniami pośrednimi dam radę uzyskać takie powiększenie że widać np. u pająka oczy?
    Obiektyw służy już tylko do makro.
    Co do lamp z linków się nie wypowiem - nie znam. Lepiej chyba kupić raz a dobrze. Od 8 lat (bodaj) katuję straszliwie SB-800 za tysiaka. Raz wymieniłem palnik. Nadal świetnie się spisuje.

Aby zobaczyć oczy pająka, to jak pisze GonzoG, musisz na pierścienie dać coś szerokokątnego lub krótkoogniskowy obiektyw makro (np. 60tka) na pierścieniach (najlepiej ze dwa komplety) lub miechu. Można też się posilić obiektywem mikroskopowym... ale to już jazda po bandzie. Tu trochę o tym pisałem:
    http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...krofotografii/
    http://www.terrarium.pl/blog/16/entr...a-dla-kazdego/
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dark Zobacz posta
    Światło błyskowe ma jedną zaletę. W zależności od puchy jedziesz 1/200-1/500s w dowolnych warunkach (ale z Twoją puszką będzie problem, bo nie masz pomiaru światła.
    Czyli muszę ustawiać wszystko na oko?

Obiektyw służy już tylko do makro.
    Dlatego na razie wstrzymam się z przeróbką.

Aby zobaczyć oczy pająka, to jak pisze GonzoG, musisz na pierścienie dać coś szerokokątnego lub krótkoogniskowy obiektyw makro (np. 60tka) na pierścieniach (najlepiej ze dwa komplety) lub miechu.
    GonzoG chyba pisał o odwrotnym mocowaniu (?) Tak samo będzie z pierścieniami? A jakbym miała obiektyw 40mm f/2.8 macro + pierścienie / mieszek to uzyskam takie powiększenie?

Domyślnie

Czyli muszę ustawiać wszystko na oko?
    Tak, Twój aparat nie mierzy światła z manualami... ot taki "prezent" od Nikona. Dopiero D7xxx mają to co semiprofi i profi modele.

GonzoG chyba pisał o odwrotnym mocowaniu (?) Tak samo będzie z pierścieniami? A jakbym miała obiektyw 40mm f/2.8 macro + pierścienie / mieszek to uzyskam takie powiększenie?
    Weź pod uwagę, że planowana 40tka to obiektyw serii G, bez pierścienia przysłony. Skazuje to Ciebie na zakup pierścieni/miecha z mocowaniem Nikona, stykami i popychaczem przysłony. W innym wypadku obiektyw będzie niefunkcjonalny.
    40tka na pierścieniach da podobny efekt jak moja 60tka Micro (D) z pierścieniami (68mm):
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Weź pod uwagę, że planowana 40tka to obiektyw serii G, bez pierścienia przysłony. Skazuje to Ciebie na zakup pierścieni/miecha z mocowaniem Nikona, stykami i popychaczem przysłony. W innym wypadku obiektyw będzie niefunkcjonalny.
    40tka na pierścieniach da podobny efekt jak moja 60tka Micro (D) z pierścieniami (68mm):
    Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że Nikon to jednak nie był dobry wybór :P A jak skalę odwzorowania da mi Helios 44m4 z pierścieniami? Nie ma absolutnie szans na takie powiększenie jak oczy pająka?
    Teraz to już nie wiem co kupić...

Domyślnie

Heliosa nie miałem. Osobiście ze szkieł M42 najbardziej podobał mi się Industar-61L/Z 50/2.8 i Takumar 50/4. Fotografowałem nimi przez ponad 2 lata, uzyskując bardzo zadowalające rezultaty.

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że Nikon to jednak nie był dobry wybór :P
    (...)
    Teraz to już nie wiem co kupić...
    Jeśli priorytetem jest praca ze szkłami M42 to fakt :P Jednak kupując Nikkor Micro 60/2.8, Tamron 60/2, Tamron 90/2.8 (stara wersja) możesz mieć fajne szkło makro, przy pomyślnych wiatrach, za mniej niż tysiaka. Swoją 60tkę Nikkora wyrwałem chyba za 700 zł (+100zł kosztowało mnie czyszczenie listków przysłony). Do tego wyczernione pierścienie ze stykami i masz już czym się bawić.
    | DA | WWW | Blog |

Domyślnie

Szukam czegoś ciekawego na allegro ale nic nie mogę znaleźć taniego z tych obiektywów podanych wyżej. A może ma ktoś na zbyciu Nikkora Micro 60mm f/2.8? :P
    Chyba żeby kupić 50mm 1.8 + pierścienie z automatyką? Sama już nie wiem..

Znalazłam coś takiego: http://allegro.pl/objektyw-nikkor-af...759648358.html ale nie wiem czy brać to na poważnie, sprzedający to "świeżak", w tytule "obJektyw", nie podano żadnego kontaktu... A cena kup teraz 700zł - kusi.
    Ostatnio edytowane przez oliwiadro ; 07-11-2014 o 18:48

Domyślnie

nie podano żadnego kontaktu.
    Kontakt ze sprzedającym masz w zakładce "O mnie"
    D500 , Nikkor 18-105 ED VR , Nikkor AF-S 200–500 mm f/5.6E ED VR

Domyślnie

Tylko czemu na foto w aukcji są zdjęcia z jakiejś książki a nie obiektywu.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów