Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Pytanie

Domyślnie Pytanie

Trochę ciężko mi taskać lustrzankę na dłuższe piesze wycieczki, więc kupiłem sobie bezlusterkowca, dokupiłem do niego przejściówkę na bagnet nikon F i mogę używać w manualu dwóch moich szkieł (stałki 14 i 50 )a chciałbym jeszcze coś w okolicy 100, chciałbym dokupić kilka szkieł starszych , które bym mógł używać z tą przejściówką, czy oprócz szkieł nikona będą też pasować jakieś inne szkła ( nie chodzi mi o przeniesienie jakiejkolwiek automatyki, tylko żeby dało się podpiąć,podobnie wyglądają bagnety Fuji AX, jakieś szkła z byłego ZSRR - pod kieva) alternatywą jest dokupienie następnej przejściówki i kupienie szkieł z mocowaniem 42 mm jest tego dużo i tanie. Jeśli ktoś coś kombinował w tym temacie to wdzięczny był bym za wskazówki

Domyślnie

Szukaj przede wszystkim coś z mocowaniem N co będziesz mógł wykorzystać też z lustrzanką.Do wyboru masz Nikkora 100/2,8 E,obiektywy makro 100/2,8 Tamrona, Sigmy
    czy Vivitara. Czasami można spotkać jeszcze sowieckiego Kalejnara 100/2,8.Tego ostatniego kiedyś miałem i dawał naprawdę ostry i kontrastowy obraz. W systemie m42 też się
    znajdzie parę setek, lecz zdecydowana większość to 85 lub 135 no i cenowo znacznie niżej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gangun Zobacz posta
    Trochę ciężko mi taskać lustrzankę na dłuższe piesze wycieczki, więc kupiłem sobie bezlusterkowca, dokupiłem do niego przejściówkę na bagnet nikon F i mogę używać w manualu dwóch moich szkieł (stałki 14 i 50 )a chciałbym jeszcze coś w okolicy 100, chciałbym dokupić kilka szkieł starszych , które bym mógł używać z tą przejściówką, czy oprócz szkieł nikona będą też pasować jakieś inne szkła ( nie chodzi mi o przeniesienie jakiejkolwiek automatyki, tylko żeby dało się podpiąć,podobnie wyglądają bagnety Fuji AX, jakieś szkła z byłego ZSRR - pod kieva) alternatywą jest dokupienie następnej przejściówki i kupienie szkieł z mocowaniem 42 mm jest tego dużo i tanie. Jeśli ktoś coś kombinował w tym temacie to wdzięczny był bym za wskazówki
    wow, doszukałem się w tej plątaninie dwóch zdań i jednej kropki.

Domyślnie

Z tego całego pytania to wiadomo ze chcesz obiektywy do jakiegoś tam bezlustrlerkowa... I tylko tyle.
    Jak o coś pytasz to pytaj konkretnie a nie wielkim słowotokiem bez większego sensu.
    Czyli jeszcze raz, ale teraz z konkretami.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

w okolicy 100 - to może 105 2.5 nikkora ?

Dodatkowo fajnie jakbyś napisał do czego zamierzasz wykorzystać tą ogniskową..
    ---------
    Pozdarwiam,
    kolekcjoner słoików

Domyślnie

Sorki, spróbuję uprościć. Czy są szkła z innych systemów (poza nikorami i obiektywami innych producentów dedykowane pod nikony) które "mechanicznie i optycznie" pasują do bagnetu nikon F

Domyślnie

Ja np mam soligora 135/2.8 z bagnetem nikon. Ale akurat jego odradzam, mało kontrastowy. Obrazek taki nijaki... Ale może inne soligory są lepsze a mi się trafił kiepski egzemplarz.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gangun Zobacz posta
    Sorki, spróbuję uprościć. Czy są szkła z innych systemów (poza nikorami i obiektywami innych producentów dedykowane pod nikony) które "mechanicznie i optycznie" pasują do bagnetu nikon F
    Żadne.
    Każdy system ma swoje własne mocowanie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Kolega źle zadał pytanie po prostu
    Chodziło mu zapewne o coś innego niż N,S i T itp a co pasowałoby pod bagnet nikona.
    D7200, D300, D2x Sigma 300 2.8f, nikkor 200-500 VR, Tokina 100-300 f4
    Masa analogów

Domyślnie

Rafix84 fajniej ujął to o co mi chodzi, dzięki . Chcę to używać z przejściówką nikon F/ na Samsung NX, więc chodzi tylko aby się to trzymało i ostrzyło w manualu, a styki wszelkie wystające dynksy nie mają znaczenia bo tam jest puste miejsce
    Ostatnio edytowane przez gangun ; 14-11-2014 o 17:42

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów