Mam problem gdyż jak hamuję focusem to z tyłu słychać takie jakby szurnie, tarcie nie wiem co to może być ?
Szukaj
Mam problem gdyż jak hamuję focusem to z tyłu słychać takie jakby szurnie, tarcie nie wiem co to może być ?
Zużyte elementy cierne, klocki tarcze lub bębny szczęki, nie wiem co w focusie jest z tyłu.
O ile w przypadku tarcz widać to na zewnątrz a jeśli masz bębny to trzeba je zdemontować aby zobaczyć przyczynę.
Bywa również tak że okładziny szczęk lub klocków na wskutek przegrzania lub korozji odklejają się i noże dojść nawet do zablokowania kół.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Mam tarcze ale jeszcze nie są aż tak zajechane, natomiast klocki oglądałem też około roku temu i były ok
Klocki rok temu?
Ile kilometrów robisz?
40 tys to absolutny maks dla najoszczędniejszych z oszczędnych...
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
ok 15 tys rocznie ale jakby klocki były zdarte to może by auto gorzej hamowało ? a hamuje dobrze.
To oczywiste że podczas hamowanie występuje tarcie, szumy również są mniej lub bardziej słyszalne.
Jeśli mocno szumi to mogą być nierównomiernie zużyte klocki i tarcze, tzn. porysowane, skorodowane, często widziałem że nie pracuje cała powierzchnia klocka i fragment tarczy jest skorodowany.
Aby pozbyć się tego typu problemów należałoby przetoczyć tarcze o ile jest z czego lub je wymienić, klocki można zeszlifować papierem ściernym aby je wyrównać.
Do nowych tarcz polecam jednak nowe klocki, po przetoczeniu można użyć starych po wyrównaniu, pod warunkiem że grubość okładziny ciernej jest wystarczająca.
Jest jeszcze możliwe że masz zapieczone tłoczki w zaciskach, ale to tylko przepuszczenia, bez pomacania układu trudno o trafną diagnozę.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
ook dzięki za odp będę zmieniał koła na zimówki to polukam co może tam być.
Klocki hamulcowe są tak skonstruowane, że ostatnie milimetry okładziny mają ciut inne parametry mechaniczne i głośniej "szurają" po to, żeby zwrócić uwagę kierownika.
Klocki są umiejscowione w jarzmach. Przy ścieraniu się klocka pył zbiera się na jarzmie i może spowodować blokowanie się klocka. Dodatkowo trzpienie jarzma, które odpowiadają za odpowiednie przesuwanie się klocków potrafia się zapiec. Jeżeli przy wymianie klocków jarzmo nie zostało odpowiednio oczyszczone i trzpienie także, to klocki mogą się blokować i nie odbijać. Dlatego możesz słyszeć szum - delikatne hamowanie poprzez klocki, które nie wróciły na właściwą pozycję.
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
Skontaktuj się z nami