Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

ook dzięki za odp będę zmieniał koła na zimówki to polukam co może tam być.

Domyślnie

Klocki hamulcowe są tak skonstruowane, że ostatnie milimetry okładziny mają ciut inne parametry mechaniczne i głośniej "szurają" po to, żeby zwrócić uwagę kierownika.

Domyślnie

Klocki są umiejscowione w jarzmach. Przy ścieraniu się klocka pył zbiera się na jarzmie i może spowodować blokowanie się klocka. Dodatkowo trzpienie jarzma, które odpowiadają za odpowiednie przesuwanie się klocków potrafia się zapiec. Jeżeli przy wymianie klocków jarzmo nie zostało odpowiednio oczyszczone i trzpienie także, to klocki mogą się blokować i nie odbijać. Dlatego możesz słyszeć szum - delikatne hamowanie poprzez klocki, które nie wróciły na właściwą pozycję.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Mam od ponad tygodnia podobny problem
    przypuszczam ze jest to kamyk, wjechałem w breje błota i kolo dokładnie to przy którym szoruje było cale w oblepione kamieniami, szoruje dopiero pod koniec hamowania przed samym zatrzymaniem
    Pojeżdżę jeszcze z tydzień jak nie przejdzie to muszę gdzieś to sprawdzić

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puciek Zobacz posta
    Klocki są umiejscowione w jarzmach. Przy ścieraniu się klocka pył zbiera się na jarzmie i może spowodować blokowanie się klocka. Dodatkowo trzpienie jarzma, które odpowiadają za odpowiednie przesuwanie się klocków potrafia się zapiec. Jeżeli przy wymianie klocków jarzmo nie zostało odpowiednio oczyszczone i trzpienie także, to klocki mogą się blokować i nie odbijać. Dlatego możesz słyszeć szum - delikatne hamowanie poprzez klocki, które nie wróciły na właściwą pozycję.
    Dodam jeszcze że częściej od wymiany klocków powinno się zadbać o stan zacisków, czyli czyszczenie i smarowanie.
    Jak wspomniał Puciek, jarzmo przesuwa się po prowadnicy która jest osłonięta gumą, raz na kilka lat powinno się prowadnice wyczyścić i posmarować specjalnym smarem, popękane gumy również należy wymienić.
    Dużym błędem wielu kierowców jest późna wymiana klocków, zużyte prawie do blachy, okładzina klocka ma średnio 10 i więcej mm, jeśli zużycie dojdzie do 1 mm to dla dwóch klocków da to około 20 mm.
    Tłoczek zacisku jest cały czas wyciśnięty prawie maksymalnie przez co jest bardziej narażony na zapieczenie ponieważ większa część tłoczka pozostaje tylko w osłonie gumowej która przy takim rozciągnięciu może przepuszczać wilgoć, szczególnie gdy brakuje tam smaru.

Cytat Zamieszczone przez .:Gerard:. Zobacz posta
    Mam od ponad tygodnia podobny problem
    przypuszczam ze jest to kamyk, wjechałem w breje błota i kolo dokładnie to przy którym szoruje było cale w oblepione kamieniami, szoruje dopiero pod koniec hamowania przed samym zatrzymaniem
    Pojeżdżę jeszcze z tydzień jak nie przejdzie to muszę gdzieś to sprawdzić
    Kamień Ci raczej tam nie wpadnie, między okładzina a tarczą jest dość ciasno, mogą to być drobinki piasku lub inne zanieczyszczenia, ale nie kamień.
    Ostatnio edytowane przez zgera ; 22-10-2014 o 19:34 Powód: edycja tekstu
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta

Kamień Ci raczej tam nie wpadnie, między okładzina a tarczą jest dość ciasno, mogą to być drobinki piasku lub inne zanieczyszczenia, ale nie kamień.
    Mam nadzieje ze się wkrótce wytrze, ze się skubaniec tak długo trzyma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spriterank1 Zobacz posta
    Mam problem gdyż jak hamuję focusem to z tyłu słychać takie jakby szurnie, tarcie nie wiem co to może być ?
    Okładziny hamulca ręcznego. Sprawdź.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Okładziny hamulca ręcznego. Sprawdź.
    Nie miałem styczności z focusem ale wydaje mi się że do hamulca ręcznego jest wykorzystany ten sam zacisk i klocki, dodatkowych okładzin nie ma.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Nie miałem styczności z focusem ale wydaje mi się że do hamulca ręcznego jest wykorzystany ten sam zacisk i klocki, dodatkowych okładzin nie ma.
    Tarczobębny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freefly Zobacz posta
    Tarczobębny.
    A możesz powiedzieć, gdzie takiego rodzynka można znaleźć ?? Bo musi to być jedyny egzemplarz na świecie...

Focus mk I był w wersjach z bębnami z tyłu, większość jednak miała tarcze. Nigdy nie było tarczobębnów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów