Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    TYLKO umysłowo ślepi uważają, że bez Adobe RGB nie da się zdjęć obrabiać...

Ba... już nie wspominając o tych, bo Adobe RGB pchają w net... bo to jedyna słuszna przestrzeń...
    "Nie chce mi się z tobą gadać".
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To po kiego wykosztowywać się na ogryzka?

Póki jeszcze nie jesteś uzależniony od tej marki, to lepiej chroń swoje zdrowie.
    Dlaczego?
    Ponieważ muszę już zmienić sprzęt. Stacjonarka mnie nie bawi ze względu na opisane wcześniej oczekiwania do możliwości pracy poza domem. Oczywiście mam świadomość, że dużo przeplace za markę (na której mi nie zależy), ponieważ w cenie ok 4-5 tys zł znajdę laptopa o podobnych parametrach, ale tylko do obrabiania wraz z monitorem zewnętrznym. Stąd moje pytanie o bardziej uniwersalne rozwiązanie z ekranem retina. Zależy mi na informacji o parametry, czy sa według Was wystarczające i czy warto tyle dopłacać do ekranu
    D750 | N50 f/1.8 | N85 f/1.8 | N18-35 | N70-200 f/2.8

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez holek331 Zobacz posta
    ...
    Zależy mi na informacji o parametry, czy sa według Was wystarczające i czy warto tyle dopłacać do ekranu
    Według mnie NIE, choć sam do podglądu w terenie i studiu kupuję jak wiesz wcale nietanie W530/540, więc czai się tu jakoby pewna niekonsekwencja, niemniej bardziej zależy mi tu na solidnej obudowie i wydajnych klockach, niż na hipotetycznie lepszym ekranie, który do wskazanych celów jest niekoniecznie potrzebny.

PS. Produkty Apple stają się nałogiem, więc uważaj.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mam. Da się. Pamiętaj, że w tym modelu nie da się wymienić hdd na większy - jest wlutowaniy w płytę główną.

Domyślnie

Grzesiek jakkolwiek to zabrzmi to czytasz chyba w moich myślach. Od rana zastanawiam się nad wersją z dyskiem 512, ale roznica w cenie 1 300 zł ponieważ jest jeszcze inna karta graficzna
    D750 | N50 f/1.8 | N85 f/1.8 | N18-35 | N70-200 f/2.8

Domyślnie

kolega Johanan zwykł mówić całkiem do rzeczy w wątkach sprzętowych, jednak w tym wypadku zwyczajnie przesadza

spokojnie obrobisz zdjecia na Retinie, to w gruncie rzeczy rewelacyjny wyświetlacz (w świecie laptopów) i całkiem przyzwoity w konfrontacji ze stacjonarkami
    jak będziesz chciał retuszować białe na białym i doszukiwać się miliona odcieni to może nie da rady, ale do ogólnej korekcji fot pod publikacje w necie lub druku spokojnie retina styknie

sam najczęściej obrabiam zdjęcia na Lenovo x220 (z konieczności, głównie pracuje w terenie) i jakoś moi odbiorcy nie uważają że się nie da

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    kolega Johanan zwykł mówić całkiem do rzeczy w wątkach sprzętowych, jednak w tym wypadku zwyczajnie przesadza

spokojnie obrobisz zdjecia na Retinie, to w gruncie rzeczy rewelacyjny wyświetlacz (w świecie laptopów) i całkiem przyzwoity w konfrontacji ze stacjonarkami
    jak będziesz chciał retuszować białe na białym i doszukiwać się miliona odcieni to może nie da rady, ale do ogólnej korekcji fot pod publikacje w necie lub druku spokojnie retina styknie

sam najczęściej obrabiam zdjęcia na Lenovo x220 (z konieczności, głównie pracuje w terenie) i jakoś moi odbiorcy nie uważają że się nie da
    Najwięcej o tym, że na laptopie się nie da, mówią ci, którzy robią 2 zdjęcia na miesiąc i jedynymi ich odbiorcami są oni sami. Większośc fotografów agencyjnych pracuje na laptopach w terenie (w tym i ja) a wydawcy biorą te zdjęcia bez problemów (nawet do największych polskich tygodników) i nie pytają czemu nie zrobił pan tego w przestrzeni Adobe na monitorze Eizo Color Edge. Owszem, sam korzystam ze stacjonarki oraz monitora NEC z wyższej półki, ale dużą część obrabiam na MBA 11' i też jest dobrze. Trzeba wiedzieć co się robi i znać ograniczenia.

Domyślnie

Tylko jabłko bierzesz pod uwagę? Ja ostatnio kupiłem Elitebooka 840 G1 14' 1920x1080 z ips w dość okazyjnej cenie i nie ma tragedii, ale ja rozróżniam góra trzy kolory
    Pozdr
    było żółto i czerwono
    był też FUJI, ale wykończyła go czerwona zaraza
    fotografie Stankiewicz Tomasz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    To po kiego wykosztowywać się na ogryzka?

Póki jeszcze nie jesteś uzależniony od tej marki, to lepiej chroń swoje zdrowie.
    Jakoś wygodniej się na nich pracuje moim zdaniem. Ale to indywidualna kwestia.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leon001 Zobacz posta
    Jakoś wygodniej się na nich pracuje moim zdaniem. Ale to indywidualna kwestia.
    Wygodniej czy nie, ogryzek nie jest dla mnie z wielu powodów, o których już niegdyś mówiłem i z tych, o których jeszcze nie mówiłem.

Gdybyś wczytał się w posty w tym wątku, zauważyłbyś, że nie odradzam retiny do konwersji obrazków do publikacji w sieci, natomiast nie wyobrażam sobie, by ktoś, kto zajmuje się fotografią zawodowo, poprzestał na tym wyświetlaczu.

Na temat wołania negatywów cyfrowych i przestrzeni kolorystycznych, to nawet nie chce mi się już mówić, bo to i tak jak grochem o ścianę, czy używając kwiecistego języka biblii jak rzucanie pereł przed ...

Daruję sobie już zatem ten temat i to raczej na dobre.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów