aktualny rozkład jazdy (szkoda, że 35/1.4 jest takie klocowate)
KLIK
Szukaj
aktualny rozkład jazdy (szkoda, że 35/1.4 jest takie klocowate)
KLIK
A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4
Ja sie dziwie dlaczego nie wprowadzą 24-70 i 70-200 2.8 szajsung potrafi a sony nie ?
http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu
W sumie fajnie sobie zrobili tę roadmapę bo szkiełka mają wyjść głównie luty-marzec ale że są zapowiedziane to już figurują w tym roku:P
Przy tym 35/1.4 voitek 35/1.4 zaczyna bardziej kusićA podejrzewam że LAEA+odpowiedniki na bagnet A mogą nie być sporo większe ani cięższe.
FE16-35 już jest na amazonie najbardziej preorderowanym szkiełkiem (z tego co wyszło na photokinie);]
Ciekawe jaką wielkość będzie miał 24-240, podejrzewam że zbliżoną do tego typu szkiełek pełnoklatkowych albo ciut mniejszy ale będzie droższy. Choć i tak raczej to szkło mnie nie powinno z zasady interesować
Za to 28/2 może być fajnym kompromisem jasności, wielkości i ceny między 35/2.8 a 35/1.4 (mimo że trochę szersze).
No i SAR prorokuje że w następnym roku zapowiedzą jakieś telezoomy i w sumie tego teraz będzie brakować a ma 'wyjść' (czyli pewnie tylko być zapowiedzianych;p) ponoć 6 szkiełek. Trochę mnie przeraża perspektywa czekania jeszcze ponad półtora roku na cokolwiek z ogniskową 300mm na końcu (jeśli w ogóle wydadzą no i jak już to pewnie tylko pełnoklatkowe a ja chwilowo na nexa...). Coraz mocniej się zastanawiam nad LAEA i czymś minoltowym/tamronowym;p
Natomiast do pojawienia się ceny makrówki pewnie też poczekam z tematem czy nie inwestować w LAEA i coś na A... Wygląda na fajny obiektyw z tymi wszystkimi guziczkami ale obawiam się np. 4500zł, sklepowe nie takie już nowe makro na A nadal kosztuje ponad 3100 a nie ma wbudowanej stabilizacji... Więc może też jakiś tamronik;p
A szajsung ma szkła pełnoklatkowe?? Zresztą sony potrafi - mają przecież w bagnecie A kobyły f2.8... Na FE dużo mniejsze by te obiektywy nie były więc pewnie szkoda robić, przez LAEA podłączysz te z A.
Ostatnio edytowane przez QubaKpl ; 17-09-2014 o 09:32
http://www.kubakoziol.pl - moja pasja, fotografia pejzażu
Hm, ja słyszałem że jest taki sam jak na SLT z których wzięto układ AFu czyli powinny ładnie śmigać...
Przy pełnej klatce nie ma co liczyć na małe szkła. Zwłaszcza obłożone elektroniką. AF i stabilizacja z reguły zwiększa mocno wymiary. Tu nie ma możliwości instalacji napędu na śrubokręt, trzeba za każdym razem wstawiać własny napęd. Podejrzewam jednak, że jak Sony nie porzuci bagnetu E, to można się spodziewać naleśników, choć pewnie będzie marudzenie, że f/2.8 to za ciemno.
Z tego co zauważyłem to Sony chyba całkiem porzuciło już optykę dedykowaną pod APS-C, choć z drugiej strony A7 tak rozpaczliwie potrzebowało szkieł systemowych, że zdziwiłbym się gdyby była jakaś premiera pod APS-C, ale targi trwają do końca tygodnia, może zatem jeszcze coś się pokazać.
No plusem jest że to wszystko z FE można podpiąć na apsc a w drugą stronę są ograniczone. Natomiast chętnie bym jeszcze powitał dedykowane pod apsc mniejsze szkiełka, szczególnie jaśniejsze stałki, tele 100-200/4, makro 100/4 czy tele 100-300...Wiele osób marzy też o zoomach f2.8 na apsc.
Skontaktuj się z nami