Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Nikkor 58/1.4

Domyślnie Nikkor 58/1.4

Witam wszystkich,

chciałbym poprosić Was, ekspertów o poradę potrzebuję stałki ok 50 mm o możliwie najlepszej jakości. Cena w zasadzie nie gra roli (chociaż taki Zeiss Otus to już jednak dla mnie przesada...). Chodzi mi o możliwie największą, bezkompromisową ostrość w centrum kadru przy maksymalnym otwarciu. Będę ten obiektyw wykorzystywał do portretów całej postaci. Kolega podpowiadał mi że Nikkor 58 jest rewelacyjny i bije na głowę w zasadzie wszystkie 50tki poza Otusem. Podobno na 1.4 jest już tak ostry, że wraz z przymykaniem nie zobaczę wielkiej zmiany na moim D300 poza wzrostem głębi ostrości... No i słyszałem że Bokeh w nim to prawdziwa bajka, że jest kremowy, niemalże aż śmietankowy, że delikatnie opływa ostry plan zdjęcia niczym delikatna, roztopiona czekolada... Szczerze mówiąc to jest właśnie to co najbardziej fascynuje mnie w fotografii. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście dostanę to za cenę tego Nikkora, na Optycznych test wyszedł wyjątkowo źle. Kolega który mi go tak zachwalał powiedział, że oni się nie znają, że coś tam kompletnie zwalili z tym testem (coś mówił o odległości fotografowanych tablic, ale ja się nie znam tak dobrze więc nie powtórzę niestety). On w ogóle kupił sobie dwa takie obiektywy, drugi na wypadek gdyby ten pierwszy się zepsuł. Taki jest nim zachwycony.

Chciałbym więc zapytać jak to w końcu jest z tym Nikkorem. Zastanawiam się też nad Sigmą ART 50 mm, podobno świetne szkło, a chyba nie wzbudza tak skrajnych opinii.

Z góry dziękuję za udzielone rady

Domyślnie

Skoro kolega sobie kupił dwa, to nie możesz pożyczyć jeden egzemplarz na jeden-dwa dni?
    Poczytaj temat Nikkor AF-S 58mm 1.4 G (następca Nocta)

Tak z ciekawości podpytam - jakie masz jeszcze inne obiektywy?
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ferdzioch Zobacz posta
    Witam wszystkich,
    ... Kolega który mi go tak zachwalał powiedział, że oni się nie znają, że coś tam kompletnie zwalili z tym testem (coś mówił o odległości fotografowanych tablic, ale ja się nie znam tak dobrze więc nie powtórzę niestety). On w ogóle kupił sobie dwa takie obiektywy, drugi na wypadek gdyby ten pierwszy się zepsuł. Taki jest nim zachwycony.
    ...
    Ale bajki Ale dobrze się czyta z rana - uśmiech na twarzy pojawia się automatycznie

Co do Nikkora nie podpowiem, ale poczucie humoru i zapewnienia kolegi - bezcenne

Domyślnie

[...] Kolega podpowiadał mi że Nikkor 58 jest rewelacyjny i bije na głowę w zasadzie wszystkie 50tki poza Otusem. Podobno na 1.4 jest już tak ostry, że wraz z przymykaniem nie zobaczę wielkiej zmiany na moim D300 poza wzrostem głębi ostrości... No i słyszałem że Bokeh w nim to prawdziwa bajka, że jest kremowy, niemalże aż śmietankowy, że delikatnie opływa ostry plan zdjęcia niczym delikatna, roztopiona czekolada... Szczerze mówiąc to jest właśnie to co najbardziej fascynuje mnie w fotografii. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście dostanę to za cenę tego Nikkora, na Optycznych test wyszedł wyjątkowo źle. Kolega który mi go tak zachwalał powiedział, że oni się nie znają, że coś tam kompletnie zwalili z tym testem (coś mówił o odległości fotografowanych tablic, ale ja się nie znam tak dobrze więc nie powtórzę niestety). On w ogóle kupił sobie dwa takie obiektywy, drugi na wypadek gdyby ten pierwszy się zepsuł. Taki jest nim zachwycony.
    Hmm... czy czytałeś ten test? Jeżeli chodzi o N58 to zaraz na początku jest mowa o tym obiektyie, a mianowicie coś takiego:

The Nikkor 58/1.4G is a plain joke.
    Miłej lektury.
    Nikon

Domyślnie

Ferdzioch, może optyczne się nie znają ale do podobnych wniosków co bracia Olech doszli też redaktorzy innych serwisów jak np Dpreview. W teście na tym ostatnim portalu dodano jeszcze że mydełko na pełnej dziurze wychodzi szczególnie przy podpięciu do lustrzanek aps-c. Z drugiej strony ten Nikkor to maszyna do bokehu i skoro piszesz że właśnie na tym Ci zależy a kasa nie gra roli to czemu nie.

Domyślnie

tyle ze on pisze o ostrosci w 58mm w/g testow o ostrosci nie ma mowy, zeby bylo ostro to trzeba bardzo mocno przymknac co traci sens tego szkla, chyba ze ktos lubi mydlo w calym kadrze
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Kolega podpowiadał mi że Nikkor 58 jest rewelacyjny i bije na głowę w zasadzie wszystkie 50tki poza Otusem. Podobno na 1.4 jest już tak ostry, że wraz z przymykaniem nie zobaczę wielkiej zmiany na moim D300 poza wzrostem głębi ostrości... No i słyszałem że Bokeh w nim to prawdziwa bajka, że jest kremowy, niemalże aż śmietankowy, że delikatnie opływa ostry plan zdjęcia niczym delikatna, roztopiona czekolada... Szczerze mówiąc to jest właśnie to co najbardziej fascynuje mnie w fotografii. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście dostanę to za cenę tego Nikkora, na Optycznych test wyszedł wyjątkowo źle. Kolega który mi go tak zachwalał powiedział, że oni się nie znają, że coś tam kompletnie zwalili z tym testem (coś mówił o odległości fotografowanych tablic, ale ja się nie znam tak dobrze więc nie powtórzę niestety). On w ogóle kupił sobie dwa takie obiektywy, drugi na wypadek gdyby ten pierwszy się zepsuł. Taki jest nim zachwycony.
    Dziękuję Tobie i "koledze" za wywołanie uśmiechu na mojej twarzy Dawno takich bajek nie czytałem ;D

Poeta normalnie z tego kolegi
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

p.s. a kolega to mogl sobie kupic zamiast 2szt. odrazu z 5 mydelniczek na zapas kazda po 6tys a co tam jak go stac
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

Jeśli chodzi o ostrość, to wszystkie serwisy, jak i wielu fotografów stwierdziło, że poza Otusem jest tylko jeden obiektyw - Sigma 50/1.4 "A".
    Niestety ostrość kosztem bokehu, który w Sigmie jest dość ostry.

DigitalRev zrobili porównanie tej Sigmy, Nikkora 58/1.4 i Canona 50/1.2 - zdjęcia z ulicy, a nie tablic testowych, więc test bardzie praktyczny.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    tyle ze on pisze o ostrosci
    Pisze i o ostrości i o bokehu z tą różnicą że to bokeh przyprawia kolegę o szybsze bicie serca

Cytat Zamieszczone przez adrianek32 Zobacz posta
    w 58mm w/g testow o ostrosci nie ma mowy, zeby bylo ostro to trzeba bardzo mocno przymknac co traci sens tego szkla, chyba ze ktos lubi mydlo w calym kadrze
    Zarówno na DXOmark jak i na Dpreview piszą, że wystarczy przymknąć obiektyw o jedną działkę i ostrość dramatycznie wzrasta więc nie trzeba go jakoś mocno przymykać. Słabo jest na pełnej dziurze i w jej okolicach.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów