Witam wszystkich,
chciałbym poprosić Was, ekspertów o poradępotrzebuję stałki ok 50 mm o możliwie najlepszej jakości. Cena w zasadzie nie gra roli (chociaż taki Zeiss Otus to już jednak dla mnie przesada...). Chodzi mi o możliwie największą, bezkompromisową ostrość w centrum kadru przy maksymalnym otwarciu. Będę ten obiektyw wykorzystywał do portretów całej postaci. Kolega podpowiadał mi że Nikkor 58 jest rewelacyjny i bije na głowę w zasadzie wszystkie 50tki poza Otusem. Podobno na 1.4 jest już tak ostry, że wraz z przymykaniem nie zobaczę wielkiej zmiany na moim D300 poza wzrostem głębi ostrości... No i słyszałem że Bokeh w nim to prawdziwa bajka, że jest kremowy, niemalże aż śmietankowy, że delikatnie opływa ostry plan zdjęcia niczym delikatna, roztopiona czekolada... Szczerze mówiąc to jest właśnie to co najbardziej fascynuje mnie w fotografii. Zastanawiam się tylko czy rzeczywiście dostanę to za cenę tego Nikkora, na Optycznych test wyszedł wyjątkowo źle. Kolega który mi go tak zachwalał powiedział, że oni się nie znają, że coś tam kompletnie zwalili z tym testem (coś mówił o odległości fotografowanych tablic, ale ja się nie znam tak dobrze więc nie powtórzę niestety). On w ogóle kupił sobie dwa takie obiektywy, drugi na wypadek gdyby ten pierwszy się zepsuł. Taki jest nim zachwycony.
Chciałbym więc zapytać jak to w końcu jest z tym Nikkorem. Zastanawiam się też nad Sigmą ART 50 mm, podobno świetne szkło, a chyba nie wzbudza tak skrajnych opinii.
Z góry dziękuję za udzielone rady![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami