cz4rnuch wszystko mozliwechociaz to tylko testy ale za te pieniadze nie wiem kto go kupi
na forum chyba nikt go nie ma
Szukaj
cz4rnuch wszystko mozliwechociaz to tylko testy ale za te pieniadze nie wiem kto go kupi
na forum chyba nikt go nie ma
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Piszesz o ostrości w centrum kadru na chcesz robić całą sylwetke, czyli w sumie twarz będzie poza centrum. W sumie to i tak powinieneś się zdecydować na jedną z tych dwóch cech - albo ciekawy obrazek, albo ostry. Bardzo rzadko to ze sobą współgra. Co nie znaczy, że ciekawe szkła są mydle, są po prostu w testach trochę mniej ostre od najostrzejszych. Po drugie po co Ci w portrecie ostrość jak ze szkła macro, do czego potrzebujesz tej naj naj ostrości? Oglądasz cropy? Bo przy codziennym użytkowaniu, ogladaniu zdjęć na kompie czy na nie największych wydrukach to nie zauważysz tej różnicy w ostrości między szkłami. A charakter, sposób oddawania nieostrości - jak najbardziej.
Jeśli chodzi o bokehowe 50mm z AF pod cyfre to ja bym brał 50L canonowskie - jak wybierzesz dobrą sztuke to będzie bardzo ostra już na 1.2, a obrazek jak dla mnie niepodrabialny przez którekolwiek 1.4.
Skontaktuj się z nami