Close

Strona 54 z 110 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1097

Wątek: Lightroom 5

Domyślnie

Możecie podpowiedzieć jak ustawić domyślną wartość kadrowania?
    Każde kolejne zdjęcie jakie otwieram, ma ustawione proporcje cropa "original", a chciałbym żeby domyślnie była ustawiona "2x3" i dopiero jak będzie potrzeba, to to zmieniać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feni Zobacz posta
    Możecie podpowiedzieć jak ustawić domyślną wartość kadrowania?
    Każde kolejne zdjęcie jakie otwieram, ma ustawione proporcje cropa "original", a chciałbym żeby domyślnie była ustawiona "2x3" i dopiero jak będzie potrzeba, to to zmieniać
    importować z presetem.

BTW - lustrzanki domyślnie robią zdjęcia 3x2
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    importować z presetem
    Na to nie wpadłem. Myślałem, że da się jakiś w prostszy sposób zablokować proporcje. Dzięki

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    BTW - lustrzanki domyślnie robią zdjęcia 3x2
    Zgadza się. I te proporcje 3x2 pewnie były by zachowane, gdyby domyślnie LR ustawiał kadrowanie "as shot".
    W momencie, gdy przy każdym następnym zdjęciu ustawienie przeskakuje mi na "original", proporcje dł./wys. mogę zmieniać niezależnie od siebie, co jest dziwne, bo właśnie oryginalna proporcja wynosi 3x2

EDIT:
    chyba nie precyzyjnie napisałem...
    Chodzi mi o zachowanie proporcji tej ramki kadrującej ;P
    Ostatnio edytowane przez Feni ; 24-08-2014 o 20:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Feni Zobacz posta
    Na to nie wpadłem. Myślałem, że da się jakiś w prostszy sposób zablokować proporcje. Dzięki

Zgadza się. I te proporcje 3x2 pewnie były by zachowane, gdyby domyślnie LR ustawiał kadrowanie "as shot".
    W momencie, gdy przy każdym następnym zdjęciu ustawienie przeskakuje mi na "original", proporcje dł./wys. mogę zmieniać niezależnie od siebie, co jest dziwne, bo właśnie oryginalna proporcja wynosi 3x2

EDIT:
    chyba nie precyzyjnie napisałem...
    Chodzi mi o zachowanie proporcji tej ramki kadrującej ;P
    A... to wystarczy kliknąć kłódkę obok ustawienia proporcji kadrowania.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG, uszanowanie...

Próbowałem z tą kłódką wcześniej i nie wiem dlaczego nie wychodziło mi tak, jak należy.
    Dzięki, to znacznie przyspieszy zabawę.

Domyślnie

W sprawie zablokowania proporcji cropa, to importowanie z presetem nic nei da, bo cropa nie da się wpisać do presetu! Nie słuchaj takich piramidalnych głupot.

Obrazek, jeśli jest niekropowany, to zawsze będzie miał wyświetlone 'Original' właśnie dla podkreślenia, że jest wymiaru orgyginalnego, niekropowanego. Innym pytaniem jest, jak ustawić, żeby nie zmieniały się proporcje oryginalnego obrazka - czyli, żeby kłódka cropa była cały czas zamknięta. Wystarczy przy otwartym oknie cropa uderzać literkę A i kłódka raz będzie otwarta, raz zamknięta. Przy zamkniętej proporcje będą zablokowane.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

...ale jak zrobić aby standardowo dla wszystkich nowo edytowalnych zdjęć (bez względu na oryginalne proporcje) było ustawione np. 2x3?
    Otwierasz zdjęcie "D" potem dajesz "R" i masz od razu ustawione 2x3 bez konieczności rozwijania tego menu z proporcjami.
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

to ja zapytam: prawoklik na zdjęciu, zakładka PODSUMOWANIE, i jest tam coś takiego jak PRAWA AUTORSKIE wiem że z poziomu LR można z automatu ustawić wpisywanie tak czegoś dla każdego eksportowane zdjecia po obróbce, pytanie tylko gdzie?
    2x D500 N10,5/2.8fisheye, S18-35/1.8art, S50-100/1.8art, 2xN622mkII, YN460II, RF602, fastpack250 & camrock..

Domyślnie

Najlepiej przy imporcie zdjęć do LR.
    Po prawej masz panel copyright, wstawiasz swój preset dotyczący praw autorskich i automatycznie wstawia go w exif przy eksporcie zdjęć.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Wybierasz proporcje pierwszego zdjęcia > Zaznaczasz wszystkie zdjęcia na dolnym pasku > Synchronizuj > oznaczasz Zachowaj proporcje > Synchronizuj.
    D 700 - N 24-70 / N 80-200 / N 85 1.8 / N 50 1.8 ...

Strona 54 z 110 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów