100 sekund, Hoya Pro ND 1000
Szukaj
100 sekund, Hoya Pro ND 1000
-------------------
www.marianduda.pl
@neck świetny ten wodospadzikJa czekam dzisiaj na pilocik.
Sony a6000, SEL20F28, SEL50F18
neck zaciekawiła mnie Twoja teoria z tym dzieleniem dla ustawienia czasu
a skąd ten tysiąc, czyżby dla nd 1000, a jakby było np dla nd400 to dzielenie przez 400 ?Jeżeli chodzi o czas naświetlania to korzystam z głowy w ten sposób, że dla czasów od 1/10 dzielę 1000 przez drugi człon czasu czyli np dla czasu 1/10 - 1000/10 = 100 sek, dla czasu 1/50 - 1000/50 = 20 sek. Nigdy nie nie zawiodłem
Gdzieś znalazłem wzór czas * 1024 czyli np 1/50 x 1024. Wychodzi prawie to samo co mi w głowie
Ustawiasz czas ekspozycji bez filtra np 1/50, a potem zakładasz filtr robiąc te dzielenie ustawiasz czas, tak ?
pozdrawiam
koberek - Polecam tą stronę http://bulbexposures.com/free-long-exposure-tutorial/
Pierwsza rzecz to musisz ustalić o ile działek redukuje światło filtr, który masz.
Następnie mnożysz czas, który otrzymałeś bez filtra razy "ND filter factor"
Dla Hoya Pro ND 1000 file factor wynosi 1024 dlatego ja w przybliżeniu korzystam z wartości 1000.
Jeżeli filtr redukuje ilość światła np o 8 działek to otrzymany bez filtra czas mnożysz przez 256.
Lektura tej strony powinna pomóc![]()
Ależ piękne tu zdjęcia ostatnio. Nie ma czasu za każdym razem pisać pochwał, ale czapki z głów. Tomasz osiąga jakieś zupełnie nowe poziomy operowania czernią, bielą i światłem, fantastyczne fotografie z piękną obróbką. Superkomornik, Stach, neck - też pięknie. Ładne te ostatnie z filtra ND.
to be a rock and not to roll
Dziękuje Panowie !
Wszystko już jasne.
Nowy dzień, nowy fotos.
Grado, Makaronia.
5n + 16-50
Skontaktuj się z nami