Fajne Damian, no i Maribor też fajny. Nawet nie wiedziałem, że mój plugin Chrome do EXIFów pokazuje też dane GPS.
Pozostając przy starszych panach w śródziemnomorskich okolicznościach.
Szukaj
Fajne Damian, no i Maribor też fajny. Nawet nie wiedziałem, że mój plugin Chrome do EXIFów pokazuje też dane GPS.
Pozostając przy starszych panach w śródziemnomorskich okolicznościach.
A ja nie wiedziałem że mój 5n ma gps-a![]()
![]()
Mi osobiście Maribor bardzo się podobał, w przeciwieństwie do ich stolicy
Dziękuję.
To jeszcze trochę spamu typu 5n + 1650PZ
W Mariborze byłem dwa lata temu jak był Evropskom Stolice Kultury, poniekąd zobaczyć jak to u nas za dwa lata będzie wyglądało.
Będą skakali z mostu do rzeki, robiąc salta.
Nie wiem czy nie nastąpił falstart stolicy kultury bo ostatnio jakiś facet skakał do Odry z Mostu Grunwaldzkiego.
Ostatni spam na dzisiaj, sprzęt j/w
Ja mam problem z prostą rzeczą, więc proszę o radę. Robiłem zdjęcie dziecku stojącemu w cieniu drzewa a tło było bardzo jasne typu niebo. Korzystalem z trybu P i pomiar ekspozycji centralnie ważony. Próbowałem robić korektę ekspozycji o 1 EV ale cały czas dziecko było niedoświetlone. Co powinienem zmienić w takich warunkach? Jak używałem Nikona D40 to lepiej sobie radził w takiej sytuacji.
Ja bym użył trybu M, pomiar światła na tło z korektą (poeksperymentuj czy wystarczy 0,7 czy więcej....) i doświetlił lampą dzieciaka lekko. Najlepiej w trybie BL o ile taki w NEXowej lampie występuje. Błysk również z korektą tylko na "minus". Nie wiem czy nex ma tryb BL bo lampę tylko sprawdziłem po zakupie Nexa czy działa, odkręciłem i nie używam![]()
Mam pytanie do osób które mały styczność z Nex 6 i A6000. Koleżanka chce kupić któryś z nich, oba kosztują podobnie, różnią się też niezbyt więc i dylemat. Generalnie to interesują mnie praktyczne spostrzeżenia, różnice na papierze znam. Jak wygląda w użytkowaniu zestawienie wizjerów, AF itd. Nie piszcie mi tylko proszę, że już było, bo wątek na ponad 1000 stron i czytanie go ociera się już o heroizm. Będę wdzięczy za wszelkie informacje.
Mimo to przejrzyj ostatnie kilkanaście stron, bo temat był omawiany bardzo niedawno.
Punktowy pomiar światła na twarz i pstryk.
Chociaż podoba mi się pomysł sokratesa z doświetleniem lampą, będzie najlepszy efekt bo tło się nie prześwietli.
A no i jeszcze można spróbować HDR lvl ok. 4 dla zwiększenia zakresu tonalnego, tylko żeby osoba fotografowana się nie ruszała;p
Skontaktuj się z nami