Close

Strona 159 z 272 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 2712

Domyślnie

A istnieją w Polandii łącza, zapewniające co najmniej stałych 50 Mbitów, chyba że mówimy tu o jakichś substytutach UHD?
    50Mbps down można mieć i to całkiem stabilnie ( znajomy ma światło od netii za grosze 120/50 czy coś w tym guście i działa mu to stabilnie, sprawdzane do kilku dedyków w hetznerze, ovh ). Problem w tym, że jak większa ilość ludzi, zacznie sobie streamować do domów 50Mbps to sieci ISP nie wytrzymają. Z resztą content delivery też wymaga infrastruktury i nowych technologii, bo protokoły sieciowe i konstrukcja internetu w tej chwili nie zostały zaprojektowane z myślą o dużym ruchu multicastowym, a wysyłanie stream 50Mbps do 200 odbiorców unicastami... to 10Gbps ruchu sieciowego wychodzącego. Sporo

A na chwilę obecną, patrząc na to jakie prędkości internetu ludzie mają, to stabilne 30Mbps jest marzeniem wielu polaków. Ja, mieszkając w ścisłym centrum Warszawy mam ledwo łącze od orange synchronizujące się na 54/5 z zadeklarowanych 80/10. Alternatywy konsumenckiej - brak. Jedyne co mogę zrobić to biznesowe łącze światłowodowe. 3.5k za 100Mbps.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    A istnieją w Polandii łącza, zapewniające co najmniej stałych 50 Mbitów, chyba że mówimy tu o jakichś substytutach UHD?
    Już pisałem, że VOD się nie odnosi do Polski, bo w niej tych najlepszych usług nie ma. Ale jeśli chodzi o prędkość, to ja mieszkałem na totalnym zadupiu, gdzie neostrada 1MB była max 3 lata temu (i to z wielkimi problemami). Teraz jest tam standardem 24Mb po radiu (pefekcyjnie działającym, bo wcześniejszy dostawca radiowy to był jakiś żart i nie wiedział co robi), albo 100 Mb światłowodem - rok temu było to kilometr dalej, ale z tego co wiem jest już wszędzie bo cały czas rozbuodwują infrastrukturę. W mieście 6 km stamtąd w radio się nie bawią, jedynie kabel - najtańszy pakiet 50 zł/miesiąc zawiera 100 Mb/s (wg. umowy i speedtest.net) i chyba 1,5 uploadu, wyższe pakiety to większy upload. Jak firma bierze dofinansowanie z UE na rozbudowę infrastruktury, to musi dostarczyć 100 Mb/s w ciągu bodajże 2 lat, żeby je dostać i nie stracić. Plus wprowadza prawdziwie nielimitowane LTE, więc net mobilny w końcu będzie miał sens. Oczywiście jest pełno miejsc z dużo gorszym dostępem do Internetu, ale skoro nawet w malutkich wioskach jest coraz lepiej, to w większych tym bardziej będzie. No i jeszcze pozostaje problem taki, że zdecydowana większość ludzi korzysta z urządzeń dostarczonych za darmo przez providera, a te niestety są niemal zawsze beznadziejne i powodują problemy.

PS. Do UHD Netflix wymaga od 25Mb/s żeby nie czekać na buforowanie.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skinny500 Zobacz posta
    ...
    PS. Do UHD Netflix wymaga od 25Mb/s żeby nie czekać na buforowanie.
    Czyli dokładnie tak jak się spodziewałem i dostarczają jedynie nędzny erzac UHD, co zupełnie nie rekompensuje wydatku 20k na porządny telewizor.

25Mbps, to średnia jakość BD, więc żadna rewelacja (!).
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

OD 25Mb. Masz więcej, to dostajesz lepszy obraz tak jak do tej pory było z HD. Jakie jest maximum nie mam pojęcia.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jako podsumowanie, zamieszczę link do wydłubanego w sieci tekstu, który tu bardzo pasuje: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...or-4k-uhd.html .

Wynika z niego jedno, że technologia UHD jest jeszcze na tyle młoda i niedoskonała, że jeśli ktoś chce wydać dobrze swoje pieniądze, to powinien jeszcze dość długo wstrzymać się z zakupem telewizora w tym nowym standardzie.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    50Mbps down można mieć i to całkiem stabilnie ( znajomy ma światło od netii za grosze 120/50 czy coś w tym guście i działa mu to stabilnie, sprawdzane do kilku dedyków w hetznerze, ovh ). Problem w tym, że jak większa ilość ludzi, zacznie sobie streamować do domów 50Mbps to sieci ISP nie wytrzymają. Z resztą content delivery też wymaga infrastruktury i nowych technologii, bo protokoły sieciowe i konstrukcja internetu w tej chwili nie zostały zaprojektowane z myślą o dużym ruchu multicastowym, a wysyłanie stream 50Mbps do 200 odbiorców unicastami... to 10Gbps ruchu sieciowego wychodzącego. Sporo
    Parę lat temu, gdy mieszkałem w akademikach jednej z większych uczelni technicznych w Polsce był problem z zapychającym się łączem (jakieś 400 Mbit, z tego co pamiętam). Problemy jak ręką odjął (wykorzystanie łącza spadł o jakieś 30%) po wprowadzeniu cache'owania Youtube'a - tak naprawdę kilkadziesiąt najpopularniejszych filmów generowało znaczącą część ruchu. Podejrzewam, że przypadku VOD ISP są w stanie poradzić sobie podobnie.

Domyślnie

A tak na marginesie tych wynurzeń trzeba zaznaczyć, że technologia FHD nie została nigdy w pełni wykorzystana, a obecne europejskie standardy telewizyjne dla HD, to marne 1080i, czyli połowa tego, co można z tej technologii
    wyciągnąć.
    W 1080i@50 FPS można przesłać 1080p@25 FPS ... chyba tak są wszystkie filmy nadawane (tv informuje że wyświetla 1080i 50 fps, ale realnie jest 25 fps 1080p). Oczywiście do sportu, wolałbym 1080p@50 FPS a nie 1080i@50 FPS

Wielkość piksela narzuca ograniczenia, dlatego nie każdy panel reklamowany jako UHD, można za taki uznać.
    Jakiego panelu UHD nie można uznać panelem UHD Twoim zdaniem i dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 08-07-2014 o 13:17 Powód: pis. ("dla czego")

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kyle Zobacz posta
    W 1080i@50 FPS można przesłać 1080p@25 FPS ... chyba tak są wszystkie filmy nadawane. Oczywiście do sportu, wolałbym 1080p@50 FPS a nie 1080i@50 FPS
    Do sportu bieganego, np. piłki kopanej, najlepszy dzisiejszy standard telewizyjny, to 720p, a nie 1080i.

Każdy progres będzie tu lepszy, dlatego transmisje z mundialu najlepiej oglądać za pośrednictwem niemieckiej telewizji.

ps. Nie istnieje w Europie telewizyjny standard 1080p25, czy 1080p50, to standardy dla odtwarzaczy DVD i BD.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

ps. Nie istnieje w Europie telewizyjny standard 1080p25, czy 1080p50, to standardy dla odtwarzaczy DVD i BD.
    Kup sobie kartę TV do PC i zobacz jak wygląda klatka obrazu z filmu pełnometrażowego nadawanego poprzez telewizję (pomimo 1080i@50FPS jest FIZYCZNIE 1080p@25FPS - można wyróżnić 25 różnych, jednolitych klatej/sek, nie poszarpanych przeplotem) i nie kłuć się ze mną, jak się nie znasz, bo to już sprawdzałem (i to dawno temu), mam nawet film zgrany z TV SAT, niby przeplot 50 fps 1080i, a na prawdę jest porządny progresywny 25 fps 1080p.

Do sportu bieganego, np. piłki kopanej, najlepszy dzisiejszy standard telewizyjny, to 720p, a nie 1080i.
    Przede wszystkim pisałem o 1080P a nie 1080i. ... i teraz do sedna: jaki problem dodać "standard telewizyjny" 1080p 50 FPS ? Po dzisiaj dostępnej technologii DVB-T2 + przy dzisiaj dostępnych kodekach HEVC można to zrobić z palcem w d... ... no ale jak Ty wolisz 720p 50 FPS od 1080p 50 FPS to ... :]
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 04-07-2014 o 20:40

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kup sobie kartę TV do PC i zobacz jak wygląda klatka obrazu z filmu pełnometrażowego nadawanego poprzez telewizję (pomimo 1080i@50FPS jest FIZYCZNIE 1080p@25FPS - można wyróżnić 25 różnych, jednolitych klatej/sek, nie poszarpanych przeplotem) i nie kłuć się ze mną, jak się nie znasz, bo to już sprawdzałem (i to dawno temu), mam nawet film zgrany z TV SAT, niby przeplot 50 fps 1080i, a na prawdę jest porządny progresywny 25 fps 1080p.
    Ani myślę się z Tobą kłócić. Polonisto telewizyjny Ty nasz.
    Choć mówisz ... bzdury, jako, że standardem telewizyjnym dla HD jest 1080i25, a nie jakieś 1080i50.
    Przede wszystkim pisałem o 1080P a nie 1080i. ... i teraz do sedna: jaki problem dodać "standard telewizyjny" 1080p 50 FPS ? Po dzisiaj dostępnej technologii DVB-T2 + przy dzisiaj dostępnych kodekach HEVC można to zrobić z palcem w d... ... no ale jak Ty wolisz 720p 50 FPS od 1080p 50 FPS to ... :]
    No, jeżeli jesteś władny mieszać w standardach telewizyjnych, to śmiało, rewolucjonisto Ty nasz.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 159 z 272 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209259 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów