50Mbps down można mieć i to całkiem stabilnie ( znajomy ma światło od netii za grosze 120/50 czy coś w tym guście i działa mu to stabilnie, sprawdzane do kilku dedyków w hetznerze, ovh ). Problem w tym, że jak większa ilość ludzi, zacznie sobie streamować do domów 50Mbps to sieci ISP nie wytrzymają. Z resztą content delivery też wymaga infrastruktury i nowych technologii, bo protokoły sieciowe i konstrukcja internetu w tej chwili nie zostały zaprojektowane z myślą o dużym ruchu multicastowym, a wysyłanie stream 50Mbps do 200 odbiorców unicastami... to 10Gbps ruchu sieciowego wychodzącego. SporoA istnieją w Polandii łącza, zapewniające co najmniej stałych 50 Mbitów, chyba że mówimy tu o jakichś substytutach UHD?
A na chwilę obecną, patrząc na to jakie prędkości internetu ludzie mają, to stabilne 30Mbps jest marzeniem wielu polaków. Ja, mieszkając w ścisłym centrum Warszawy mam ledwo łącze od orange synchronizujące się na 54/5 z zadeklarowanych 80/10. Alternatywy konsumenckiej - brak. Jedyne co mogę zrobić to biznesowe łącze światłowodowe. 3.5k za 100Mbps.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami