Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Ceny slajdów

Domyślnie Ceny slajdów

Jeszcze kilka miesięcy temu kupowałem Velvie 50 typu 135 za jakieś 35zł, teraz wchodzę w sklepy internetowe i przecieram oczy - poniżej 50zł za sztukę nigdzie nie widzę... co się dzieje z tymi cenami, sukcesywnie cały czas rosną, a ten wzrost o blisko 40% to już mnie nieco przeraża.
    Jestem ciekaw ile jeszcze wytrwam w analogowej fotografii

Domyślnie

(a sorry to sredni format)

myślę ze sprzedajacy wyczuli pismo nosem, czyli ze nadchodzi zmierzch, a jednoczesnie są chętni.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez calek Zobacz posta
    Jestem ciekaw ile jeszcze wytrwam w analogowej fotografii
    Ty jak Ty, ale ile jeszcze Fuji wytrwa w niszy E6?
    Ja uznałem z bólem serca, że jednak czas się pożegnać ze slajdami kiedy skończyła mi się ostatnia rolka z lodówki i się zdygitalizowałem.

Patrząc na to co Fuji robi to mam wrażenie, że jeszcze w tym roku pożegnają się z Velvią i Provią.
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

Cieszcie sie , ze cos jeszcze mozecie kupic.
    Osobiscie jestem zdziwiony ze jeszcze to cos bywa na rynku.
    Kolejny END of story. I to bardzo pieknej story.

Domyślnie

Nadal można kupić fabrycznie nowe płyty winylowe, kasety magnetofonowe i kasety wideo, chociaż wszechobecny marketing wpaja nam, że od dawna nikt nie używa gramofonów, magnetofonów kasetowych i magnetowidów. Dlaczego zatem miałyby szybko i całkowicie zniknąć z rynku błony fotograficzne?
    Wydawać co kilka lat górę pieniędzy na najnowszą lustrzankę cyfrową (wszak ta sprzed 3-4 lat nie robi zdjęć od momentu, gdy na rynku pojawia się nowszy model ), na karty pamięci, twarde dyski, nowe komputery do obróbki coraz większych plików naprawdę wychodzi taniej niż raz na kilka miesięcy pakiecik fimów plus chemia, ewentualnie koszty wywołania?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    Dlaczego zatem miałyby szybko i całkowicie zniknąć z rynku błony fotograficzne?
    Przeca mowa o slajdach a nie o filmach w ogóle. E6 robi zasadniczo już tylko Fuji i z roku na rok wycofuje kolejne emulsje - zostały obecnie dwie Velvie i dwie Provie? Kodak wstał od stołu w 2012, jest jeszcze jakiś slajd Rollei, ale chyba nikt nie traktuje go poważnie i zdaje się służyć głównie do zabaw z krosowaniem.
    Kwestią czasu jest kiedy Fuji ogłosi, że w związku z małym popytem Velvia i Provia przechodzą do historii, a przy obecnych cenach to ten popyt raczej duży nie jest
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

Wręcz przeciwnie, wysoka cena oznacza wysoki popyt... jakby byl mały to by za dyche filmy kupić można było.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciorra Zobacz posta
    Przeca mowa o slajdach a nie o filmach w ogóle.
    No dobrze, jeśli nawet, to czy koniecznie trzeba zaraz się digitalizować z tego powodu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    No dobrze, jeśli nawet, to czy koniecznie trzeba zaraz się digitalizować z tego powodu?
    Nie trzeba, ale można
    Cena slajdów to był jeden z powodów digitalizacji, było jeszcze parę, ale slajdy przegięły pałę goryczy Teraz będę próbował naśladować slajdowy look na matrycy.
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Wręcz przeciwnie, wysoka cena oznacza wysoki popyt... jakby byl mały to by za dyche filmy kupić można było.
    Ale wiesz, że mówisz o monopoliście w branży e6?
    Pozdrrawiam!
    Maciek

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów